NAVO herleeft
In de commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement in Brussel verklaarde NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen al op 6 mei 2013 dat een geloofwaardig buitenlands EU-beleid ondenkbaar is zonder militaire ruggensteun. In een notendop stelde hij: ‘soft power alone is really no power at all’ of, anders gezegd, militair optreden is slechts de voortzetting van de diplomatie met andere middelen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn een vraaggesprek in de Franse krant Midi Libre van augustus 2014 bestempelde de secretaris-generaal het Russische optreden in Oekraïne als een agressie die de veiligheidssituatie in Europa grondig wijzigt. Het Bondgenootschap zal daarom, zo zei hij, de omvang van zijn manoeuvres in oostelijk Europa opdrijven en een nieuwe defensieplanning voor dit gebied uitstippelen. Ongetwijfeld in het vooruitzicht van de op 4-5 september 2014 in Wales geplande NAVO-top wees Rasmussen er op dat Rusland de vijf afgelopen jaar zijn defensiebudget met 50 % opvoerde terwijl de NAVO-lidstaten hun defensie uitgaven met 20 % terugschroefden. Die trend moet worden omgebogen, zo meende hij.
Het kranteninterview van de secretaris-generaal gaat terug op een brief die de Britse premier, David Cameron, op 1 augustus tot de NAVO-leiders richtte. De algemeen gerespecteerde Britse krant The Telegraph besprak die op 5 augustus 2014 uitvoerig. Door zijn willekeurige inlijving van de Krim en zijn destabiliserend ingrijpen in Oekraïne heeft Rusland alle regels van het sedert Wereldoorlog II bestaande internationaal gewoonterecht overboord gegooid. Cameron wil Rusland doen inzien dat het de NAVO en zijn lidstaten geen angst kan aanjagen. Samen zullen zij de oostgrenzen van Europa met alle middelen beschermen, ook al verbieden de thans bestaande verdragen met Rusland de NAVO in Oost-Europa een staand leger te onderhouden. In dit verband plant de premier binnenkort een bezoek aan het pas sedert 1999 bestaande NAVO-hoofdkwartier in Szczecin (Polen) dat, naar verluidt, misschien zal worden uitgebreid. Premier Cameron benadrukte dat de NAVO Rusland nog steeds al partner en niet als vijand ziet, maar oordeelde niettemin dat de komende NAVO-top in Wales de betrekkingen met Rusland op lange termijn zal moeten bekijken.
Zopas heeft Rusland het aantal bataljons bij de grens met Oekraïne opgevoerd tot 17 met een totaal van 19.000 tot 21.000 manschappen. Volgens een woordvoerder van de Russische luchtmacht vliegen daarbij een honderdtal militaire vliegtuigen om en nabij de grens. Het Verenigd Koninkrijk zal beslist die NAVO-top eveneens aangrijpen om alle lidstaten ervan te overtuigen hun defensiebijdragen te verhogen. Groot-Brittannië en drie andere lidstaten besteden al 2 % van hun bnp aan landsverdediging. De overigen zullen er ongetwijfeld toe worden aangezet dit voorbeeld te volgen en ten minste een vijfde daarvan aan uitrusting en onderzoek te besteden. Die inspanning is, volgens de Britten, nodig in een wankele wereld van mislukte staten, regionale gewapende conflicten, terrorisme en cyberaanvallen.
Het is dus nu wachten op de aanstaande NAVO-top. De vraag is of de NAVO ten opzichte van Rusland met eenzelfde stem zal blijven spreken en of alle Europese lidstaten bereid zijn de nodige financiële offers te brengen voor hun eigen verdediging?
Foto: (c) Reporters
Personen |
---|
Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.
Oud-diplomaat Theo Lansloot linkt de resultaten van de Amerikaanse congresverkiezingen met de groeiende internationale spanningen.
Evolueren we naar een politiek model zoals in een communistische eenpartijstaat? Ontdek het in ‘Ondernemen in Achterland 1.0’.