JavaScript is required for this website to work.
post

Netflix kijktip: Delhi Crime, levensechte misdaadserie

Het verfilmde Delhi en het echte Delhi

Karel Deburchgrave10/8/2023Leestijd 3 minuten

Filmposter van Delhi Crime.

Filmposter van Delhi Crime.

Levensechte misdaadserie rond twee wereldschokkende Indiase misdaden: een barbaarse groepsverkrachting en een reeks gruwelijke seniorenmoorden.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Twee Indiase misdaden kregen wereldwijd aandacht. De barbaarse groepsverkrachting in december 2012 van een 23-jarige studente fysiotherapie door zes mannen in een rijdende bus had een enorme emotionele impact. En dan waren er de gewelddadige aanvallen, begonnen in de jaren tachtig en recentelijk hervat. Een bende criminelen pleegde gruwelijke seniorenmoorden met gelaatsverminking.

Verkrachting nooit in beeld

Beide misdaden zijn het onderwerp van Delhi Crime 1 en 2, elk seizoen met respectievelijk zeven en vijf afleveringen te zien op Netflix. Een derde seizoen is in de maak. Delhi Crime 1 volgt de nasleep van de groepsverkrachting in Delhi in 2012, waarbij de commissaris van politie Vartika Chaturvedi de taak krijgt om de daders op te sporen verantwoordelijk voor de gruweldaad die leidde tot de dood van het jonge slachtoffer.

Verteld vanuit het perspectief van de politie komt de gewelddadige verkrachting nooit in beeld, maar de gedetailleerde beschrijvingen over hoe het slachtoffer anaal en vaginaal werd gepenetreerd met een metalen staaf, zijn misschien nog misselijkmakender. Delhi Crime 1 werd bedacht en geregisseerd door de Canadees-Indiase Richie Mehta.(Toch geen zoon van de eveneens Canadees-Indiase Deepa Mehta, cineaste van de prachtige trilogie Fire (1996), Earth (1998) en Water (2005).)

Kijk op de Indiase cultuur en samenleving

Delhi Crime 1 is een unieke kijkervaring omdat het op de eerste plaats een realistische en aangrijpende weergave is van een waargebeurd verhaal en een duidelijk beeld schetst van het leven van agenten in de Indiase hoofdstad. Geen helden, noch heiligen zijn het zoals in zoveel Amerikaanse series. Ook geen corrupte machtswellustelingen zoals men ons momenteel zowat overal wil doen geloven.

Bovendien biedt de serie een uniek perspectief op de Indiase cultuur en samenleving. Zo vindt een van de verkrachters dat het meisje terecht moest gestraft worden want ‘welk serieus meisje zit ’s avonds op een bus haar verloofde te kussen?’ Ten slotte weet de serie de kijker emotioneel te betrekken. De zaak leidde dan ook tot nieuwe wetgevingen rond seksueel geweld.

In Delhi Crime 2 zien we de terugkeer van politiecommissaris Chaturvedi in een veel brutalere serie met heel wat expliciet geweld. Deel twee is meer gericht op actiescènes, maar met nog voldoende ruimte en aandacht voor finesse en gevoeligheid. Het is zeker geen whodunit want de criminele bendeleden worden nogal snel geïntroduceerd. Ze worden niet ontmenselijkt als meedogenloze psychopaten, wat hun gruweldaden op ouderen nog schrikwekkender maakt.

Mijn eigen Delhi

Vijf jaar geleden planden mijn vriendin en ik een reis naar Australië met een tweedaagse tussenstop in New Delhi om de Taj Mahal te bezoeken. Het werd een verplicht verlengd bezoek van zeven dagen in de Indiase hoofdstad bekend voor haar prachtige moskeeën, historische forten, parken en levendige markten. Een diversiteit in cultuur: het Oude Delhi met zijn traditionele waarden versus het Nieuwe Delhi, het kloppende hart van de regio Rajasthan.

Maar wat zal mij het langst bijblijven? De bekende Lotustempel, de Sikh-tempel met de gouden koepels, de graftombe van Humayun beschouwd als de inspiratie voor de Taj Mahal of de Birla Mandir Tempel met de talrijke swastika’s, voor Indiërs het symbool van geluk en kracht? Of waren het de kronkelende Old Delhi-straatjes die we nu eens met een gemotoriseerde, tuktuk-driewieler, dan eens met een gewone riksja doorkruisten?

Nee, het was iets minder romantisch: door een gebroken pols mochten we noch verder-, noch terugvliegen wegens risico’s op embolie. We zijn dan maar een nachtelijke zoektocht begonnen naar een kliniek, waar liefst geen heilige koeien rondzwierven. Ik moest eerst direct cash betalen voor het medisch onderzoek van mijn vriendin en werd vervolgens ernstig verhoord door de politie. Waarom verbleven wij, beiden zeventigers maar ongehuwd, op dezelfde hotelkamer? Hadden we misschien ruzie gemaakt waarbij ik haar pols had gebroken? Enkel de klappen die steevast deel uitmaakten van de politieverhoren in Delhi Crime bleven achterwege!

Door een andere bril bekeken

Het spreekt vanzelf dat ik de serie met andere ogen bekeken heb en heel wat hogergenoemde plaatsen herkende in de stad waar mijn vriendin en ik elk 66 sigaretten per dag hebben gerookt. Dat is immers wat niet-rokers dagelijks inhaleren door gewoon te ademen.

Beide seizoenen bieden een unieke kijkervaring met een duidelijk visie op de ethische en politieke zorgen die prioriteit moeten krijgen bij gemarginaliseerde groepen, waaronder vrouwen. Geen toeval dat de serie excelleert in talrijke overtuigende prachtvertolkingen van Indiase topactrices.

Karel Deburchgrave is filmrecensent en was voorzitter van het filmtijdschrift Filmmagie. Hij is de auteur van 'Shakespeare in scène' gezet en filmdocent in diverse filmmusea en cultuurcentra in Vlaanderen en Nederland. Hij studeerde Germaanse filologie (UFSIA en KU Leuven) en is Fulbright alumnus van de Universiteit in Minneapolis-St. Paul.

Commentaren en reacties