Nieuw voorleesboek gebaseerd op Middelnederlands toneelstuk
Meneertje Winter en Meneertje Zomer maken ruzie
foto © StampMedia
Twee studenten Taal en Letterkunde van de Universiteit Antwerpen maakten van een Middelnederlands toneelstuk een voorleesboek voor kleuters.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnement‘We merken dat Middelnederlandse verhalen steeds minder populair worden en daar willen we iets aan doen’, te beginnen bij het allerjongste publiek’, aldus de Antwerpse Hanna Scholiers en Claudia Piot uit Wommelgem.
Toegankelijk verhaal
Het voorleesboek van de twee studentes is gebaseerd op een Middelnederlands toneelstuk, Vanden winter ende vanden somer. Het boek kreeg de titel Meneertje Winter en meneertje Zomer maken ruzie en is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar. Het originele verhaal is één van de vier Abele spelen die teruggevonden zijn in het handschrift Van Hulthem (van de periode 1400).
Het stuk gaat over een ruzie tussen de winter en de zomer over wie het beste seizoen zou zijn voor de liefde. De ruzie mondt uit in een gevecht totdat de godin van de liefde, Venus, tussenbeide komt en besluit dat beide seizoenen elkaar aanvullen. Zonder elkaar zouden ze niet kunnen bestaan.
Kinderen laten kennismaken met Middelnederlands
Het tot de verbeelding sprekende verhaal adapteerden de studentes naar een voorleesboek met illustraties dat te lezen én te beluisteren is. Met het prentenboek pogen de studentes de jonge kinderen op een leuke manier kennis te laten maken met echte middeleeuwse verhalen zonder te veel focus te leggen op het didactische aspect.
‘Van Reinaert de Vos of de verhalen over koning Arthur en zijn ridders zijn al meerdere kinderversies gemaakt, terwijl er nog zoveel andere middeleeuwse verhalen zijn die ook leuk zijn voor kinderen. We hopen dat we met onze keuze voor een vrijwel onbekend verhaal deze lacune een beetje kunnen opvullen.’
De studenten zijn ook van plan om de voorleesboeken te verspreiden via bibliotheken en scholen.
De auteur is medewerker van StampMedia.
Karianne Boer: ‘De lockdowns hebben bijgedragen aan bijna 200 maal meer kindermisbruikmateriaal.’
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.