Nieuwe eurokritische partij in de maak in Duitsland?
Splitsing AfD definitief
De Duitse eurokritische AfD stort in mekaar. Vandaag wordt een nieuwe liberale eurokritische partij boven de doopvont gehouden.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDuitsland-verslaggever Dirk Rochtus berichtte vorige week nog over de splitsing in de liberale eurokritische partij Alternative für Deutschland. De zogenaamde nationaalconservatieve vleugel haalde een meerderheid op de burgerlijk-liberale factie. Vorig voorzitter Bernd Lucke, EU-parlementslid voor zijn partij, stapte prompt uit zijn partij, daarin gevolgd door meer dan 2000 van de 21.000 leden.
Vandaag, 19 juli, komen in Kassel (Hessen) zeventig leden van de door Lucke in de AfD opgerichte liberale drukkingsgroep ‘Weckruf 2015’ samen om over het vervolg van hun politieke actie te praten. Het ziet er naar uit dat vanuit die groep een nieuwe, conservatief-liberale en eurokritische partij zal worden opgericht.
Junge Freiheit speculeert zelfs over de naam van de partij. Dat een woord als ‘hervormer’ er deel van zou uitmaken, maakt veel kans, volgens het conservatieve weekblad. De AfD is – net als de N-VA – in het EU-parlement aangesloten bij de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers. Bovendien hebben drie van de vier oud-leden in het stadsparlement van Bremen nu de nieuwe fractie ‘Bremer Bürgerliche Reformer’ opgericht. Weckruf-lid Jens Paulsen, die eerder ook uit de AfD stapte, maakte begin juni al de url ‘www.buergerliche-reformer.de’ aan.
Nationaalconservatieve vleugel
Afgelopen week werd het de nieuwe partijvoorzitter, vooral met steun in Saksen gekozen, Frauke Petry heet genoeg onder de voeten om een persconferentie te geven over de nakende scheiding en nieuwe partij.
Hoewel ze gekozen werd met een programma dat meer op conservatieve waarden geënt is en op migratie en asiel, liet ze aan de opgetrommelde journalisten verstaan dat niet daar haar focus zal liggen. Op die manier hoopt ze nog wijfelende AfD-leden in haar kamp te houden en probeert ze strategisch te vermijden een uitgesproken rechts-conservatieve partij te worden. Rechts van de CDU dreigt immers het gat van het extremisme en de vergetelheid. Nu de AfD de ‘professoren’ die de partij oprichtten kwijt is – die nota bene met een nieuwe lijst naar de verkiezingen zullen gaan – wordt het risico in het extreemrechtse kamp verzeild te geraken nog groter.
Middengroep
Ook een middengroep liet zich ondertussen horen: meer dan 70 AfD-bestuursleden lanceerden een online campagne om een middenkoers te varen. De website www.libkon.de pleit voor de AfD als een ‘liberaal-conservatieve volkspartij’ die alle vleugels wil samenhouden. De groep heeft zich uitgeroepen tot de zwijgende ‘burgerlijke’ (lees: rechtse) meerderheid in de partij.
De fractie in het Hamburgse deelstaatparlement (acht leden) kijkt ondertussen de kat uit de boom, en blijft zolang aangesloten bij de AfD.
Verloren zaak
Vijf van de zeven EU-parlementsleden hebben ondertussen de AfD de rug toegekeerd. Van de 48 verkozenen in deelstaatparlementen zijn er ondertussen zes uitgetreden. En het is afwachten wat de acht verkozenen in Hamburg na zondag zullen doen.
Daarmee lijkt alle hoop voor de AfD verloren te zijn. Twee partijen met een uitgesproken liberaal economisch programma, allebei meer dan gematigd eurokritisch lijken elkaar bij volgende verkiezingen te bekampen en aldus te verzwakken.
Foto: Bernd Lucke, (c) Reporters
Tags |
---|
Personen |
---|
Katleen Van den Heuvel (1972) is historica en filosofe en hoewel ze journalistiek studeerde geeft ze geschiedenis in het secundair onderwijs. Ze schrijft over geschiedenis, Europa, Verenigde Staten en media.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.