Nieuwe Ierse minderheidsregering voert campagne tegen Brexit
Na de vierde poging in twee maanden tijd volgt Enda Kenny zichzelf op als premier.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 6 mei heeft het Iers parlement de uitredende premier Enda Kenny als Taoiseach, oftewel premier, herkozen. Hij won met 59 tegen 49 stemmen dankzij de steun van onafhankelijke parlementsleden. Kenny wordt zo de eerste partijleider van de centrumrechtse Fine Gael die twee opeenvolgende ambtstermijnen premier blijft.
3 vrouwelijke ministers
Kenny komt aan het hoofd van een minderheidsregering waarin drie vrouwelijke ministers zitten. Hij komt zo tegemoet aan de critici die hem voordien hadden verweten vrouwen voor leidinggevende functies over het hoofd te zien. Ministers van Labour die kopstukken waren in zijn vorige regering zijn er niet meer bij. Labour is naar de oppositie verwezen. Bij de parlementsverkiezingen van 27 februari kregen zowel Fine Gael als Labour de rekening gepresenteerd voor het zeer strenge besparingsbeleid dat de regering na de Ierse economische crash gedurende vijf jaar had gevoerd. De nieuwe premier zal ongetwijfeld alles op alles zetten om zijn minderheidsregering tot eind 2018 overeind te houden. Na de verkiezingen heeft het immers veel tijd en moeite gekost om die eindelijk op de been te brengen.
Bovendien zijn er weinig of geen aanwijzingen dat nieuwe verkiezingen tot een werkbaar parlement zouden leiden. Alhoewel Fianna Gael en Fianna Fail allebei als christendemocratisch doorgaan, zijn zij er immers niet in geslaagd om tot een grote coalitie te komen. Niets wijst erop dat dit in een nabije toekomst tot de mogelijkheden behoort. De historische wrok tussen hen die teruggaat tot de Ierse burgeroorlog van 1922-23, blijft kennelijk te groot.
Brexit als de pest
Buiten het rechttrekken van de economische toestand in eigen land zal de nieuwe regering het hoofd moeten bieden aan een mogelijke Brexit. Het Verenigd Koninkrijk is vandaag de grootste handelspartner van Ierland. Vooral de handel met Noord–Ierland kan in het gedrang komen. Een recent economisch rapport toont aan dat als er een Brexit komt, de handel tussen Ierland en het VK met 20% zou kunnen afnemen. Net nu de Ierse economie weer aansluiting vindt bij de Europese top, is een Brexit voor Ierland de pest. Gewoonlijk houdt de Ierse regering zich ver van verklaringen over wat er zich in het VK afspeelt. Het is dus hoogst ongebruikelijk dat de nieuwe premier, ook toen hij nog uittredend was, van die omzichtigheid afstapt en actief propaganda voert tegen een Brexit die in grote mate de toekomst van zijn land zou beïnvloeden.
Tags |
---|
Personen |
---|
Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.
Oud-diplomaat Theo Lansloot linkt de resultaten van de Amerikaanse congresverkiezingen met de groeiende internationale spanningen.
‘Moslimhater valt kerstmarkt aan’: het leek voor vele media een haast verfrissend discours. Maar heel wat vragen blijven onbeantwoord.