Facebook: superverspreider van het Chinees censuurvirus
Het internet vormt een belangrijke marktplaats van ideeën. Maar die zijn vandaag in handen van monopolisten. Een nieuwe vorm van censuur.
Het internet vormt een belangrijke marktplaats van ideeën. Maar die zijn vandaag in handen van monopolisten. Een nieuwe vorm van censuur.
De Doordenkers van ‘Iedereen Beroemd’ op TV 1 willen grappig doen, maar meer dan een glimlach af en toe zit er niet in.
Wat zou Johan Anthierens gedacht hebben van de wokeness, en het feit dat ‘witte’ mensen geen poëzie van gekleurde dichters mogen vertalen?
Is het niet vreemd dat de lockdown-lobby altijd net op tijd nieuwe argumenten vindt om de lockdown te verlengen? En andere vragen.
Hoed u voor gesubsidieerde perskaartjournalisten die zich aanstellen als ‘dé bewakers van de democratie’.
De temperaturen hebben geschommeld en dat was veel journalistieke aandacht waard. Ten koste van deze vragen:
Het halve-eeuwfeest van Knack Magazine herinnert er ons aan dat we het moeten stellen met een middelmatige, van politieke correctheid doordrenkte papieren pers
Veel journalisten zijn opeens ‘vergeten’ welke rol zij zelf gespeeld hebben bij de lancering van Sihame El Kaouakibi…
Dat seksuele intimidatie door mensen in een machtspositie zo actueel is wijst erop dat omvang ervan áf- en de gevoeligheid ervoor toeneemt.
Kijk, dan wordt een debat plots interessant en kijk je uit naar een volgende confrontatie.
Jean-Claude Carrière, ‘s werelds bekendste scenarist, stierf op 8 februari. Onze filmrecensent interviewde hem voor zijn tachtigste verjaardag.
Binnenkort wordt GB News gelanceerd, als antwoord op ‘de linkse mainstream media’. Tegenstanders vrezen de komst van een Britse Fox News.
Deze week moeten we beginnen én eindigen met een vraag over subsidies, want daarover worden véél vragen vergeten.
Jammer dat Kaaiman verdwijnt, maar misschien was de spreidstand tussen scherpe satire en mainstream medium onhoudbaar.
Het webmagazine BRUZZ schrapt de mogelijkheid voor commentaren door lezers. Is politieke correctheid belangrijker dan vrije meningsuiting?
Wat met de persdistributieconcessie? Moet overheid pers en post blijven subsidiëren?
Trump was de meest geciteerde man in de media in januari 2021. Maar toch waren de vaccins hèt onderwerp, geslingerd tussen hoop en wanhoop.
Volgens Marc Reynebeau heeft populisme weinig te maken met immigratie en alles met sociaaleconomische ‘vervreemding’. Maar is dat wel zo?
N.a.v. zijn overlijden 20 jaar geleden, presenteert Canvas een dubbelportret van Johan Anthierens. Ongetwijfeld zeer boeiend.
Waar beleid faalt, ontstaan burgerprotesten. Gebrek aan communicatie zorgt voor argwaan en bange burgers. Tijd om de democratie op te eisen.
Zou iemand nog kunnen vertellen wat hij in het nieuws heeft gehoord? Niet het nieuws van een uur geleden maar dat van bijvoorbeeld gisteren?
Facebook herschrijft het algoritme waarmee haatboodschappen worden opgespoord. Anti-blanke commentaren worden voortaan minder gemakkelijker geblokkeerd.
In februari zendt Canvas een dubbelportret uit van Johan Anthierens. Maar je had ook diens broer Karel. Zijn beschermheer.
Dat het Vlaams-nationalisme altijd tegen staatshervormende (grond)wetgeving heeft gestemd, is apert onjuist.
Komt vrije meningsuiting in het gedrang als feitelijke social media-monopolies beslissen wie wel en niet van hun platform gebruik kan maken?
Jules Gheude ziet redenen waarom volgens hem de sociale media Donald Trump wel degelijk mogen boycotten, ook al is Zemmour daartegen gekant.
Zijn Facebook en Twitter een soort kranten met een echte redactie? En hoe heette Davy Crockett nu echt? We blijven in het duister.
Volgens advocaat Joris Deene is het geen goed idee om sociale media zelf te laten beslissen wat er op hun platformen mag gepubliceerd worden.
Donald Trump is niet langer welkom op Twitter. Dat doet vragen rijzen over de rol en behandeling van sociale media in een moderne democratie.