Forum
Opschudding in Frankrijk over uitspraken Tunesische imam
Het wordt hoog tijd dat de bevolking inzicht krijgt in wat er in onze moskeeën gepredikt wordt.
—
De auteur is analist internationale politiek.
Mahjoub Mahjoubi.
foto © Belga
Het wordt hoog tijd dat de bevolking inzicht krijgt in wat er in onze moskeeën gepredikt wordt.
In Frankrijk is sinds enkele weken grote beroering over uitspraken van imam Mahjoub Mahjoubi uit het Zuid-Franse Bagnols-sur-Cèze, een stadje dat bij veel Belgen bekend is als doorgangsplaats naar hun vakantiebestemming ergens verder in het zuiden. Op sociale media circuleren er immers opnames van schokkende uitspraken van de imam tijdens de wekelijkse gebedsbijeenkomsten in zijn moskee ‘Ettaouba’.
De prefect van het departement Gard waarin Bagnols ligt en de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zijn onmiddellijk in actie geschoten. In niet mis te verstane bewoordingen legden zij uit dat zijn uitspraken geen plaats hebben in Frankrijk en dat de autoriteiten hard zouden optreden. Inmiddels is de imam, die de Tunesische nationaliteit heeft, gearresteerd en naar een detentiecentrum bij Parijs overgebracht in afwachting van zijn uitzetting naar Tunesië.
Waarden van de Republiek
In het document over zijn uitzetting schrijft de minister dat de imam een letterlijke, achtergebleven en gewelddadige opvatting van de islam verkondigt, ‘die gedrag aanmoedigt dat tegen de waarden van de Republiek indruist’ en discriminatie tegenover vrouwen, het zich van de samenleving afsluiten, spanning met de Joodse gemeenschap en jihadistische radicalisering promoot. De imam heeft vrouwen herhaaldelijk voorgesteld als minderwaardig, zwak en goedkoop, die geleid en gecontroleerd moeten worden door mannen en die opgesloten kunnen worden in naam van de godsdienst.
In de geluidsopnames die op sociale media circuleren hoort men de imam de Franse vlag verwerpen: ‘We zullen niet langer al die driekleurige vlaggen hebben die aan ons vreten en ons hoofdpijn bezorgen’, ‘vlaggen van de duivel die ons zijn opgelegd om onszelf te haten en die geen waarde hebben in de ogen van Allah’, ‘alle regeringen zullen vallen’. Hij spreekt ook over ‘kleine tekenen van het einde ter tijden’ zoals het drinken van alcohol en seksuele relaties buiten het huwelijk. Kranten moeten ‘worden weggegooid ten gunste van informatie verspreid door de boodschapper van Allah’.
Tekenend voor de situatie in Frankrijk is dat een populaire imam uit Marseille, een stad met een grote moslimbevolking, direct publiekelijk zijn steun uitsprak voor zijn collega uit Bagnols.
Weinig zicht
Natuurlijk heeft de advocaat van de imam direct beroep aangetekend tegen de dreigende uitzetting en is het maar de vraag of Tunesië zo blij zal zijn om hem het land in te laten. De uitspraken van de imam moeten ons natuurlijk schokken, maar ze mogen ons niet verbazen. Nog altijd is er in Europa namelijk te weinig zicht bij de autoriteiten en bij het grote publiek over wat er precies in de vele duizenden moskeeën precies wordt gepredikt.
Goede bronnen in kritische moslimkringen in Brussel zeggen dat ook in de zogenaamde ‘gematigde’ moskeeën denkbeelden worden verkondigd die niet in overeenstemming zijn met onze westerse waarden en die een actieve deelname van moslims aan onze samenleving in de weg staan. Dan moet men denken aan de rol van de vrouw, hoe meisjes zich moeten gedragen, het belang van de hoofddoek en het toepassen — ook bij ons — van de sharia, de islamitische wetgeving.
Zelfs leerlingen
En wat te zeggen van de berichten uit de Duitse stad Neuss waar een groepje leerlingen van een middelbare school onlangs probeerde de sharia in te voeren en van het schoolbestuur gebedsruimtes eisten waar scholieren konden bidden, terwijl zelfs in islamitische landen als Marokko, Algerije en Iran er geen gebedsruimtes in onderwijsinstellingen bestaan. Ook zetten ze leerlingen onder druk om de hoofddoek te dragen en actief te vasten.
Het blijft daarom van het grootste belang dat de autoriteiten in heel Europa actiever zicht krijgen op wat er precies in de moskeeën wordt verkondigd, ook in de zogenaamd gematigde. Die informatie zal ook moeten worden gedeeld met de bevolking. Alleen op die manier kan de samenleving een afgewogen oordeel vormen over hoe hun islamitische landgenoten daadwerkelijk staan ten opzichte van onze democratische samenleving.
Categorieën |
---|
Personen |
---|
De auteur is analist internationale politiek.
Jonah Penninck (CD&V): ‘Als we het politieke circus willen ontmantelen, begint dat bij onszelf.’
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.