Proportionele straffen voor Catalaanse politici?
Tot dertig jaar gevangenisstraf
Negen Catalaanse politieke gevangenen.
foto ©
Negen politieke gevangenen, zeven Catalaanse politici op de vlucht. De slotsom van ‘zwarte vrijdag’: ‘proportionele’ straffen voor democratisch verkozen politici in Spanje.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementGisteren besliste Pablo Llarena, een conservatieve rechter van het Spaanse hooggerechtshof om vijf Catalaanse politici, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell en Dolors Bassa zonder borg in voorarrest op te sluiten. Voor minister-president Puigdemont werd een nieuw aanhoudingsbevel uitgeschreven. Marta Rovira, secretaris-generaal van de links-republikeinse partij ERC, was er op tijd bij. Zij vluchtte naar Zwitserland. Daarmee zitten er momenteel negen Catalaanse politieke gevangenen in een Spaanse cel. Zeven politici vluchtten het land uit.
De rechter roept daarbij rebellie in — stilaan de meest gevreesde en ook streng bestrafte misdaad. De gearresteerden hangt tot dertig jaar hechtenis boven het hoofd. Onder hen Jordi Turull, die donderdag had ingezworen kunnen worden als de nieuwe minister-president van Catalonië. Op oud-parlementsvoorzitter Carme Forcadell na, hebben er vier van hen eerder al een maand gevangengezeten. Nochtans hadden Forcadell, ERC-nummer 2 Rovira en oud-minister van Sociale Zaken Dolors Bassa eerder deze week beslist hun parlementszetel af te staan. Zo hoopten ze verdere vervolging te voorkomen. Allen reageerden met een laatste persoonlijke tweet voor hun arrestatie.
Marta Rovira is nu van plan om vanuit Zwitserland actie te blijven voeren. Zo kan ze haar stem blijven roeren op internationaal niveau. Zij mag zich dus al snel aan een internationaal aanhoudingsbevel verwachten. In een open brief roept ze haar achterban op om kalm te blijven en geen rancune of ressentiment te tonen. Ze roept de Catalanen op om hun terechte verontwaardiging om te zetten in moed en doorzettingsvermogen.
Straffen
Ondertussen heeft diezelfde rechter — die lid is van een rechts-conservatief rechtsgenootschap — het internationale aanhoudingsbevel hernieuwd van Puigdemont en zijn vier oud-ministers die hem in november naar Brussel volgden. De aanklacht tegen de exil-ministers is echter minder zwaar dan voor de huidige gevangen politici. Rebellie komt niet meer voor in de aanklacht, ‘ongehoorzaamheid en misbruik van publieke middelen (voor de organisatie van het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober) nog wel. Het hooggerechtshof hoopt zo dat België alsnog Puigdemont en co zal uitleveren.
Ook gewone parlementsleden worden nu geviseerd door het Spaanse hooggerechtshof. Vijf voormalige leden van het bureau van het Catalaanse parlement wordt eveneens ‘ongehoorzaamheid’ aangewreven. Onder hen Anna Gabriel, de voormalige woordvoerster van de links-anarchistische CUP. Zij vluchtte enkele weken terug al naar Zwitserland.
Straatprotest
Na de bekendmaking van de aanklacht en de arrestatie, kwamen er tienduizenden Catalanen spontaan op straat. Ook elders in Spanje kwamen mensen op straat om de Spaanse repressie aan te klagen. De volgende dagen volgen er solidariteitsacties in heel Europa — morgen zondag ook in Brussel. Assemblea Nacional Catalana (ANC) — een van de grote middenveldorganisaties voor Catalaanse onafhankelijkheid — riep gisteren uit tot ‘Zwarte Vrijdag’. Al deed ze dat niet voor het eerst. De boodschap van de organiserende verenigingen en de massa is niet mis te verstaan. ‘We zullen onze politieke idealen blijven verdedigen omdat er geen tralies zijn die die kunnen opsluiten.’ Na de manifestatie in Barcelona riep Marcel Mauri, woordvoerder Òmnium Cultural, op om tezamen de straten en de instellingen ’terug op te eisen’. De roep tot eenheid voor de ideeën van de Catalaanse Republiek klonk nog luider, nu de partijpolitieke vleugel van de onafhankelijkheidsbeweging verder onthoofd is.
Hoewel catalanistische manifestaties tot dusver altijd erg vreedzaam verliepen, en niet ingaan op provocaties het ordewoord is, vielen er gisteren wel valse noten te horen. Er vielen behoorlijk wat rake klappen in de buurt van de vertegenwoordiging van de Spaanse regering in Barcelona. Zelfs enkele journalisten deelden in de klappen; vijf mensen werden gewond afgevoerd. Het geduld van de militanten van de CDR’s, de comités voor de verdediging van de Republiek, raakt stilaan op. Opnieuw werden portretten van koning Felipe in brand gestoken — recent werd dat nog zwaar veroordeeld door het Spaanse gerecht.
https://twitter.com/CDRCatOficial/status/977461533663027200
Verenigde Naties
Ook gisteren riep de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties Spanje op om de rechten van een andere politieke gevangene, oud-ANC-leider Jordi Sánchez, ten volle te respecteren. Sánchez zit ondertussen al 158 dagen in voorarrest. Een tweetal weken terug werd hij door onafhankelijkheidspartij Junts pel Catalunya naar voren geschoven om de Catalaanse regering te leiden. De Mensenrechtencommissie vraagt nu aan Spanje om alle nodige maatregelen te nemen om te verzekeren dat Sánchez zijn politieke rechten kan uitoefenen. Het ziet er niet naar uit dat Madrid daar rekening mee zal houden.
Alle aanklachten op een rijtje
Rebellie en misbruik van publieke middelen: Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Antoni Comín, Dolors Bassa, Clara Ponsatí, Josep Rull
Rebellie: Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Marta Rovira, Carme Forcadell
Ongehoorzaamheid en misbruik van publieke middelen: Meritxell Borràs, Lluís Puig, Carles Mundó, Santiago Vila, Meritxell Serret
Ongehoorzaamheid: Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Isabel Simó, Ramona Barrufet, Joan Josep Nuet, Mireia Boya, Anna Gabriel.
Drie politici die onderzocht worden door het gerecht (Artur Mas, Marta Pascal and Neus Lloveras) zijn nog niet aangeklaagd.
De Brusselse afdeling van Assemblea Nacional Catalana, een pluralistische burgerbeweging, organiseert op zondag 25 maart om 15u00 een solidariteitsactie met de politieke gevangenen.
Afspraak om 15.00 uur aan het Schumanplein in Brussel.
Tags |
---|
Karl Drabbe is uitgever van ERTSBERG. Hij is historicus en wereldreiziger en werkt al sinds 1993 mee aan Doorbraak.
Naar goede traditie vindt vandaag voor de tiende keer een grote manifestatie voor meer autonomie plaats in Catalonië. Wat zal de impact zijn?
Frédéric De Gucht ziet de Brusselse onderhandelingen afspringen en de federale doodbloeden. ‘Ze lijken een ander verkiezingsresultaat te willen.’