JavaScript is required for this website to work.
Politiek

De nazimiljardairs: samenwerking tussen Duitse industriëlen en fascistische regime

foto © Doorbraak boeken

Journalist David de Jong publiceerde een succesboek ‘De Nazimiljardairs’, waarin hij het fascisme van Hitler uitspit.

David de Jong is een Nederlands journalist, die in New York onder meer voor Bloomberg werkte. Hij ging vier jaar in Berlijn wonen om het verhaal van de samenwerking tussen de Duitse industriëlen en het fascistische regime van Adolf Hitler uit te spitten, met zijn succesboek ‘De Nazimiljardairs‘ als resultaat.

Het boek van De Jong begint op 20 februari 1933. Op die dag wordt het kruim van de Duitse industrie bij Hitler geconvoceerd. De bedoeling van deze bijeenkomst is meteen duidelijk: de Führer vraagt en krijgt geldelijke steun voor zijn partij. Het is het begin van een opportunistische collaboratie tussen de nazi’s en de grootindustriëlen.

Enorme winsten

De grote bedrijven zien een enorme kans om hun winsten tot astronomische hoogtes op te drijven en worden in die ambitie niet gehinderd door morele bezwaren. Rond hun fabrieken worden kampen opgericht, waar gevangenen als slaven in erbarmelijke omstandigheden werken met honderdduizenden doden als gevolg.

Na het einde van de oorlog komen de verantwoordelijken van die economische collaboratie er met lichte straffen vanaf, en kunnen ze oude activiteiten snel weer opnemen. In de jaren zeventig behoren ze tot de rijkste Duitsers. Het boek van David de Jong is nu al een referentiewerk over dit voor Duitsland nog steeds pijnlijke thema. In deze Boekencast spreekt Luckas Vander Taelen met de auteur over zijn ‘Nazimiljardairs’.

Luckas Vander Taelen (1958) werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator.

Commentaren en reacties