JavaScript is required for this website to work.
Geopolitiek

Is er een pro-Palestinastem in de VS?

Pieter Bauwens30/11/2023

Israël, Oekraïne, een gematigde Trump, een Democratische gouverneur in een Republikeinse staat en slechte peilingen voor Biden. De VS-podcast.

Onze VS-analisten Roan Asselman en David Neyskens staan stil bij de houding van de VS bij het conflict in Gaza.

Steunt iedereen in de VS onvoorwaardelijke Israël? Of zijn er andere stemmen? Wat met de islamitische verkozenen? Hoe groot is de pro-Palestinabeweging in de VS en hoe zwaar weegt ze in de politiek? En beïnvloedt dat het beleid van de president Joe Biden? President Biden had de steun aan Oekraïne gekoppeld aan de steun voor Israël, maar slaagt hij daarin? Verandert het conflict in Gaza iets aan de steun voor Oekraïne?

De VS is ook het land van de altijddurende verkiezingen. Recent waren er Verkiezingen in drie staten: Virginia, Kentucky en Louisiana. Die analyse van die verkiezingen geven een ander perspectief op de politieke verhoudingen in de VS. Een centrumfiguur maakt ook kans, maar is die er? En hebben de Democraten iemand klaar mocht Joe Biden toch geen kandidaat zijn?

In het David-Neyskens-datacentrum kijken we naar de populariteit van de president, van Trump en van zijn tegenkandidaten. Ook de onafhankelijken worden gepeild. Die kunnen niet winnen, maar wel beslissend zijn.

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties