JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Jongeren in de politiek: Timon Hogenaar, jonggroen

David Geens7/5/2020

foto © Tim Hogenaar

Tim Hogenaar is co-voorzitter van jonggroen. Hij spreekt over zijn engagement veel over de combinatie solidariteit en milieu.

Deze podcast van Doorbraak Radio is deel van de reeks ‘Jongeren in de politiek’ waarin David Geens praat met de voorzitters van de jongerenafdelingen van politieke partijen. Hij peilt naar hun persoonlijke motivatie en standpunten maar wil ook weten of jongeren een rol van belang kunnen spelen in de politiek.

Onze gast deze week is Timon Hogenaar, co-voorzitter van jonggroen. Hij is al heel lang met politiek bezig, van thuis uit meegekregen. Hij was nog maar elf jaar toen hij politieke krantjes ronddroeg. Progressieve keuzes zitten in zijn bloed. Zijn vader was actief bij de socialisten, zijn zus bij de ‘Partij voor de dieren‘. De gesprekken thuis zijn eerder eensgezind met kritiek op het liberalisme.

Hogenaar is een idealist die soms geen begrip kan opbrengen voor hoe dingen lopen. Zo wil hij gewoon niet snappen dat in deze crisistijden bedrijven die voorheen al via belastingsparadijzen hun winst wegsluisden, nu nog steun krijgen. Zijn idealisme zit doorheen alles. Zo heeft hij ook deelgenomen aan de klimaatmarsen en burgerlijke ongehoorzaamheid: ‘Bij mij is het niet altijd duidelijk waar politiek begint en eindigt.’

Solidariteit en aandacht voor milieu hand in hand bij jonggroen

Solidariteit voor de zwakkeren in de samenleving was één van de belangrijkste factoren die hebben meegespeeld in de keuze voor welke partij hij actief zou worden. ‘Daarbij komt dan nog hoe ik de laatste jaren zie hoe ons klimaat naar de verdoemenis gaat’, zegt Hogenaar. De combinatie van beide deden hem al snel bij Groen en voornamelijk jonggroen uitkomen.

Voor velen heeft Groen het soms moeilijk om een evenwicht te vinden tussen het ecologische en het sociale, maar niet voor Hogenaar. ‘In de basis zijn wij ecologisten en dat betekent automatisch én én.’ Dat is volgens Hogenaar soms moeilijk uit te leggen, hoewel het voor de mensen binnen jonggroen wel duidelijk is. ‘Neem nu bijvoorbeeld luchtvaart: uiteraard willen wij minder vervuilende vliegtuigen, maar de maatregelen die genomen worden mogen niet betekenen dat enkel de rijken zich nog een vlucht kunnen permitteren.’

Groen is aantrekkelijk bij jongeren. Volgens Hogenaar is dat net omwille van de combinatie milieu en tegen sociaal onrecht. ‘We zijn heel open en durven discussies op een redelijke manier aangaan. Dat spreekt mensen aan’, meent Hogenaar. ‘Ik ben het ook niet eens met de stelling dat mensen links geboren worden en rechts sterven.’ Bij Groen vindt men net heel wat actieve jongeren en ouderen, maar het is net de groep er tussenin die zich minder aangetrokken voelt tot Groen.

Ondersteuning en doorgroeimogelijkheden voor jongeren

Hogenaar apprecieert het dat er voldoende ondersteuning is voor jongeren, zowel vanuit Groen als van jonggroen. ‘Jonggroen is onafhankelijk van de moederpartij met eigen statuten en eigen personeel en dat is wel fijn’, vindt Hogenaar. Dat betekent ook dat er verschillende visies binnen de groene ideologie kunnen ontstaan. ‘Het meest bekende voorbeeld is omtrent GGO’s. Jonggroen zegt “ja, ze kunnen mits een pak voorwaarden” en Groen vindt het niet kunnen.’ In praktijk is er geen verschil, want volgens Hogenaar zijn de door jonggroen opgestelde voorwaarden nog lang niet vervuld.

Hogenaar kijkt met een dubbel gevoel naar de regeringsvorming. ‘Het is eigenlijk erg dat we eerst een crisis van deze omvang nodig hadden. Al bij al vind ik dat de regering Wilmès het nog niet slecht doet’, stelt Timon Hogenaar. Maar er zijn nog heel wat problemen niet opgelost en dat moet nog gebeuren. Uiteraard hoopt hij dat Groen echt verankerd geraakt in de regering Wilmès.

Beluister ons gesprek met Timon Hogenaar en luister zeker ook naar de andere podcasts in deze reeks. Alle jongerenvoorzitters werden uitgenodigd, maar sommigen hebben de uitnodiging nadrukkelijk afgeslagen.


Beluister ook onze andere podcasts:

David Geens is IT-engineer en bestuurder en investeerder in verschillende vennootschappen. Bij Doorbraak focust hij zich op de audiovisuele activiteiten zoals de podcast en video interviews.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

‘Sick’ is een relevante en hilarische roman waarin Bavo Dhooge alle humoristische registers opentrekt, zonder daarbij ook maar een moment de vinger van de pols van de maatschappij te halen.