JavaScript is required for this website to work.
Politiek

Rondas’ woord van de foor: ‘cordon sanitaire’

Paul Magnette plaatst de helft van de Vlaamse kiezers in een lockdown zonder
exit

Paul Magnette plaatst de helft van de Vlaamse kiezers in een lockdown zonder exit

foto © Dan Burton Unsplash

Cordon sanitaire: een woord, twee betekenissen: tegen het corona-virus, maar ook tegen de helft van de Vlaamse kiezers. Nu extra geïnstalleerd door Paul Magnette.

Rondas' Woord top

Nu we de term cordon sanitaire nodig hebben, blijkt hij al bezet te zijn door de politieke betekenis van ‘schutkring tegen het Vlaams Belang’. Precies daarom mijden de media tegenwoordig deze uitdrukking, omdat er zo duidelijk uit blijkt dat de mensen die erin opgesloten worden niet alleen gelijkgesteld worden aan menselijke virusdragers, maar ook aan vlooien en ratten, dioxinekoeien en pestilent pluimvee.

Maar het grote probleem van de Belgische staat heet wel N-VA. Daarom heeft een nieuw Front des Francophones, geholpen door Open Vld, een antwoord gevonden op de aloude vraag Quid N-VA? Dit FdF heeft namelijk het cordon sanitaire uitgebreid tot N-VA. Hiermee plaatst Paul Magnette de helft van de Vlaamse kiezers in een lockdown zonder exit.

Tegelijkertijd krijgt echter de idee van België als ‘laboratorium der volkeren’ een sinistere bijklank. Uit dit laboratorium muteert en ontsnapt namelijk telkens weer het vieze virus van het cordon. Telkens weer steekt het een nieuwe generatie van politici aan.


Beluister ook onze andere podcasts:

Jean-Pierre Rondas was tot 2011 radiomaker bij Klara (VRT) met de interviewprogramma’s Wereldbeeld en Rondas. Publiceerde 'Rondas’ Wereldbeeldenboek' (2006). Als stichtend lid van de Gravensteengroep redigeerde hij 'Land op de tweesprong. Manifesten ter ontgrendeling van Vlaanderen' (2012). In 2014 verscheen 'De hulpelozen van de macht'.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen

Het lijkt wel of er niemand nog iets of iemand gelooft binnen de politieke wereld. Of dat terecht is, zochten Walter Damen en Hannelore Simoens uit in hun nieuwe boek ‘Wie gelooft die mensen nog?’.