JavaScript is required for this website to work.

Dit wil je écht niet weten: over de onvoorstelbare wereld achter je scherm

Wannes Bok13/7/2024Leestijd 2 minuten
TitelDit wil je écht niet weten
SubtitelOver de onvoorstelbare wereld achter je scherm
AuteurHuib Modderkolk
UitgeverPark Uitgevers
ISBN9789463812160
Onze beoordeling
Aantal bladzijden288
Prijs€ 20,99
Koop dit boek

Deze verhalen hoor je bijna nooit in het nieuws, en toch blijken ze werkelijkheid.

‘Ik wil dit eigenlijk niet weten’, krijgt onderzoeksjournalist Huib Modderkolk geregeld te horen wanneer hij vertelt over de gevaren van moderne technologie. Maar wanneer hij zelf doelwit wordt van een inlichtingenoperatie, ondervindt Modderkolk de gevolgen van die naïeve opstelling…

Wie cyberspionage zegt, zegt Huib Modderkolk. In zijn eerder boek Het is oorlog maar niemand ziet het zorgde de journalist immers voor een openbaring over het cybersecuritylandschap, waarin hij de onderlinge strijd tussen landen en de rol van Nederlandse inlichtingendiensten uiteenzette.

Persoonlijker verhaal

Dit wil je écht niet weten daarentegen, is een veel persoonlijker verhaal over de gevaren van de internetwereld. De bal gat aan het rollen wanneer Modderkolk op de redactie van de Volkskrant een pakketje ontvangt van een man die zich uitgeeft als undercoveragent van de Mossad.

Zo ontdekt hij waar onze meest intieme data belanden, waarom Nederland een risicovol detectiesysteem verspreidde en hoe ver China wereldwijd is doordrongen in kritieke systemen

Zijn daaropvolgende onderzoek brengt hem bij mensen die, soms met gevaar voor eigen leven, stap voor stap laten zien dat internet een magnifiek wapen is.

Van Den Haag tot Sint Petersburg en van Eindhoven tot Teheran stuit hij op angstaanjagende verhalen die normaal verborgen moeten blijven. Zo ontdekt hij waar onze meest intieme data belanden, waarom Nederland een risicovol detectiesysteem verspreidde en hoe ver China wereldwijd is doordrongen in kritieke systemen.

Rode draad

Het contact met de Mossad-man vormt de rode draad in het boek, maar Modderkolk vertelt tegelijkertijd andere, vergelijkbare verhalen waarin angst, onzekerheid en bluf een grote rol spelen. Mensen voelen zich vaak niet veilig, tasten elkaar af tijdens contactmomenten en één keer leidt dat zelfs tot een gedwongen uitzetting.

Tussen die verhalen door biedt Modderkolk ook achtergrondinformatie over de werkwijze van cybercriminelen. En naast de stukken over cybercriminaliteit en spionage, deelt Modderkolk ook zijn persoonlijke ervaringen als journalist. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe hij in een web van tipgevers terechtkomt en hoe moeilijk het soms is om te bepalen wie nu eigenlijk wie tipt.

Dit wil je écht niet weten leest vlot en is toegankelijk voor niet-techneuten, waardoor je niet verloren raakt in de technische details. Een werk waaruit blijkt dat wat onvoorstelbaar bleek, misschien toch werkelijkheid kan zijn.

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.

Meer van Wannes Bok

Alec van der Horst schetst in ‘De interessantste plek op aarde’ een fascinerend portret van Parijs in de negentiende eeuw. Het werk is ons boek van de week, verkrijgbaar tegen een voordeelprijs.

Commentaren en reacties