fbpx


Buitenland
Iran

Recordaantal christenen gearresteerd in IranIRAN- Bij het begin van de Advent, is een recordaantal van 114 Iraanse christenen in één week gearresteerd. Dat brengt het totaal deze maand op 142 gearresteerde christenen, van verschillende christelijke kerken en verspreid over een tiental steden in Iran. De meesten van hen werden na een paar uur of een paar dagen vrijgelaten.

Adventswaarschuwing

De arrestaties worden gezien als een waarschuwing van de overheid aan de christelijke kerken bij het begin van de advents- en kerstperiode. Mansour Borji, van de organisatie Article 18 noemt het aantal arrestaties onthutsend.

Volgens de getuigenissen van Iraanse christenen moesten ze op het politiebureau hun activiteiten die verband houden met hun geloof opschrijven. Volgens Borji konden de meesten na een paar uur naar huis. Anderen konden na een paar dagen vertrekken. Maar ze kregen te horen dat ze geen contact meer mogen hebben met andere christenen of andere christelijke groepen.

Volgens bronnen wist de politie zich geen raad met het grote aantal arrestanten en konden de proces-verbalen niet snel genoeg verwerkt worden. Borji: ‘Ze kregen allemaal te horen dat ze binnenkort een telefoontje kunnen verwachten van het ministerie van Inlichtingen. Ook moest elke christen zijn of haar mobiele telefoon inleveren. De huiskerkleiders blijven vooralsnog vast zitten.’ Christelijke gemeenschappen, zeker van kleiner christelijke groepen, verzamelen zich vaak in huiskerken. Het zijn vaak die kleineren (protestantse) groepen die door de overheid geviseerd worden.

Iran en godsdienstvrijheid

De christenen zijn een kleine minderheid in Iran, een land dat nog altijd een islamitische theocratie is. Volgens artikel 12 van de grondwet is de Jafari sjiitische islam de officiële godsdienst. De Grondwet erkent wel de rechten van christenen, Joden en Zoroastriërs als ‘beschermde religieuze minderheden met het recht om hun religie te belijden’. In het Parlement hebben de Armeense christenen twee zetels en ook de Syrische kerk en de Joden en Zoroastriers hebben elk een zetel. Dat is de theorie.

In het rapport van Kerk in Nood over religieuze vrijheid in de wereld staat Iran gecatalogeerd onder ‘code oranje’, dat wil zeggen dat er duidelijke discriminatie is, ook vanuit de overheid. Volgens datzelfde rapport is de situatie in Iran de laatste twee jaar slechter geworden. In de Ranglijst christenvervolging 2018 van Open Doors, staat Iran op de 10de plaats van landen waar christenen het meest vervolgd worden. In het recente rapport van de International Humanist and Ethical Union (IHEU) staat Iran op de voorlaatste plaats in het jaarlijkse Freedom of Thought Rapport in de ranglijst van landen en hun mate van discriminatie van atheïsten, humanisten en mensen die niet tot een religie behoren. België staat in de laatste ranglijst op de eerste plaats, de laatste tien plaatsen op de lijst (met alle landen) zijn moslimlanden: Brunei, Soedan, Maleisië, Mauretanië, Verenigde Arabische Emiraten, Pakistan, Malediven, Afghanistan, Iran en last but not least, Saoedi-Arabië.

Zelfde patroon

In de verslagen over vervolging vinden we telkens het zelfde patroon terug van acties tegen christenen, a-theïsten of moslims die niet tot de Jafari Sjiitische stroom behoren. Uiteraard maken ze geen enkele kans op (hogere) overheidsjobs of promoties n de door de overheid gecontroleerde media zijn regelmatig antichristelijke boodschappen te horen en te zien. Ook de ‘adventsactie’ van de overheid past in het beeld van een stijgend aantal arrestaties en invallen in christelijke (huis)kerken en bij kerkleiders.

Iraniërs die atheïst worden, zich bekeren tot het christendom of een andere godsdienst die niet Jafari Sjiisme is, riskeren vervolging. Vaak met de aanklacht dat ze de nationale veiligheid in gevaar brengen. . Ook worden regelmatig ‘illegale huiskerken’ gesloten. De voorgangers van die huiskerkgemeenschappen verdwijnen vaak voor jaren in de gevangenis. In de verschillende rapporten zijn incidenten te vinden, met bij naam genoemde slachtoffers.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Pieter Bauwens

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.