JavaScript is required for this website to work.
Buitenland

Recordaantal christenen gearresteerd in Iran

Pieter Bauwens8/12/2018Leestijd 3 minuten
Christenen tijdens een viering van Kerstmis in Teheran in de Chaldeeuwse kerk.

Christenen tijdens een viering van Kerstmis in Teheran in de Chaldeeuwse kerk.

foto © Reporters / Abaca

In Iran zijn christenen na verschillende arrestaties, gewaarschuwd, ze houden zich maar beter gedeisd tijdens de Advent en de kersttijd.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

IRAN- Bij het begin van de Advent, is een recordaantal van 114 Iraanse christenen in één week gearresteerd. Dat brengt het totaal deze maand op 142 gearresteerde christenen, van verschillende christelijke kerken en verspreid over een tiental steden in Iran. De meesten van hen werden na een paar uur of een paar dagen vrijgelaten.

Adventswaarschuwing

De arrestaties worden gezien als een waarschuwing van de overheid aan de christelijke kerken bij het begin van de advents- en kerstperiode. Mansour Borji, van de organisatie Article 18 noemt het aantal arrestaties onthutsend.

Over the past month, 142 #Christians have been arrested in #Iran in “10 or 11 different cities” across the country and belonging to different #Christian groups, says @mansourborji from @articleeighteen. https://t.co/t0euqdxCO8

— World Watch Monitor (@wwmonitor) December 5, 2018

Volgens de getuigenissen van Iraanse christenen moesten ze op het politiebureau hun activiteiten die verband houden met hun geloof opschrijven. Volgens Borji konden de meesten na een paar uur naar huis. Anderen konden na een paar dagen vertrekken. Maar ze kregen te horen dat ze geen contact meer mogen hebben met andere christenen of andere christelijke groepen.

Volgens bronnen wist de politie zich geen raad met het grote aantal arrestanten en konden de proces-verbalen niet snel genoeg verwerkt worden. Borji: ‘Ze kregen allemaal te horen dat ze binnenkort een telefoontje kunnen verwachten van het ministerie van Inlichtingen. Ook moest elke christen zijn of haar mobiele telefoon inleveren. De huiskerkleiders blijven vooralsnog vast zitten.’ Christelijke gemeenschappen, zeker van kleiner christelijke groepen, verzamelen zich vaak in huiskerken. Het zijn vaak die kleineren (protestantse) groepen die door de overheid geviseerd worden.

Iran en godsdienstvrijheid

De christenen zijn een kleine minderheid in Iran, een land dat nog altijd een islamitische theocratie is. Volgens artikel 12 van de grondwet is de Jafari sjiitische islam de officiële godsdienst. De Grondwet erkent wel de rechten van christenen, Joden en Zoroastriërs als ‘beschermde religieuze minderheden met het recht om hun religie te belijden’. In het Parlement hebben de Armeense christenen twee zetels en ook de Syrische kerk en de Joden en Zoroastriers hebben elk een zetel. Dat is de theorie.

In het rapport van Kerk in Nood over religieuze vrijheid in de wereld staat Iran gecatalogeerd onder ‘code oranje’, dat wil zeggen dat er duidelijke discriminatie is, ook vanuit de overheid. Volgens datzelfde rapport is de situatie in Iran de laatste twee jaar slechter geworden. In de Ranglijst christenvervolging 2018 van Open Doors, staat Iran op de 10de plaats van landen waar christenen het meest vervolgd worden. In het recente rapport van de International Humanist and Ethical Union (IHEU) staat Iran op de voorlaatste plaats in het jaarlijkse Freedom of Thought Rapport in de ranglijst van landen en hun mate van discriminatie van atheïsten, humanisten en mensen die niet tot een religie behoren. België staat in de laatste ranglijst op de eerste plaats, de laatste tien plaatsen op de lijst (met alle landen) zijn moslimlanden: Brunei, Soedan, Maleisië, Mauretanië, Verenigde Arabische Emiraten, Pakistan, Malediven, Afghanistan, Iran en last but not least, Saoedi-Arabië.

Zelfde patroon

In de verslagen over vervolging vinden we telkens het zelfde patroon terug van acties tegen christenen, a-theïsten of moslims die niet tot de Jafari Sjiitische stroom behoren. Uiteraard maken ze geen enkele kans op (hogere) overheidsjobs of promoties n de door de overheid gecontroleerde media zijn regelmatig antichristelijke boodschappen te horen en te zien. Ook de ‘adventsactie’ van de overheid past in het beeld van een stijgend aantal arrestaties en invallen in christelijke (huis)kerken en bij kerkleiders.

Iraniërs die atheïst worden, zich bekeren tot het christendom of een andere godsdienst die niet Jafari Sjiisme is, riskeren vervolging. Vaak met de aanklacht dat ze de nationale veiligheid in gevaar brengen. . Ook worden regelmatig ‘illegale huiskerken’ gesloten. De voorgangers van die huiskerkgemeenschappen verdwijnen vaak voor jaren in de gevangenis. In de verschillende rapporten zijn incidenten te vinden, met bij naam genoemde slachtoffers.

Pieter Bauwens is sinds 2010 hoofdredacteur van Doorbraak. Journalistiek heeft hij oog voor communautaire politiek, Vlaamse beweging, vervolgde christenen en religie.

Commentaren en reacties