JavaScript is required for this website to work.
post

Schots parlement verwerpt May’s brexit-plan

Theo Lansloot13/2/2017Leestijd 1 minuut

De Schotse brexit-tegenstanders verwijten May te weinig overleg en beschuldigen haar ervan niet tot enig compromis bereid te zijn.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het Schotse parlement heeft dinsdag 7 februari met een overweldigende meerderheid May’s brexit-plan verworpen. Van de 129 leden stemden 90 tegen en slechts 30 voor. Onthoudingen waren schaars.

De stemming was slechts symbolisch en niet-bindend. De Schotse Premier Nicola Sturgeon behoort tot de Schotse Nationale Partij (SNP). Bij de verkiezingen in mei 2011 won de SNP afgetekend. Met 69 op 129 behaalde ze de absolute meerderheid. In mei 2016 werd verwacht dat de SNP haar absolute meerderheid zou vergroten maar zij verloor die echter.

Labour ging verder achteruit en de conservatieven werden de tweede grootste partij. De Liberaal-Democraten stagneerden terwijl de Groenen de vierde grootste partij werden. Vóór de stemming bestempelde Sturgeon die als een doorslaggevende toets om te zien of Londen überhaupt naar Schotland luistert. Zij vroeg zich ook af of het Verenigd Koninkrijk aan de Schotse aanspraken kan en wil tegemoetkomen.

De premier grijpt de stemming nu aan om op een tweede onafhankelijkheidsreferendum aan te sturen. Zij had herhaaldelijk al geëist dat het VK bij de onderhandelingen over het vertrek uit de EU ook met de Schotse belangen rekening houdt. Gebeurt dat niet, dan moet Schotland de mogelijkheid hebben om een referendum te houden over uittreding uit het koninkrijk, vindt haar partij.

Naast Schotland is ook Noord-Ierland tegenstander van de brexit. De Schotse brexit-tegenstanders verwijten May te weinig overleg en beschuldigen haar ervan niet tot enig compromis bereid te zijn.

De brexit-voorstanders in het Schotse parlement ontkennen dat er geen ruimte zou worden geboden voor overleg en schetsen de Schotse onafhankelijkheid als een nog veel groter gevaar voor Schotse banen en de economie.

 

Foto: (c) Reporters

Theo Lansloot (1931 -2020) was licentiaat handels- en financiële wetenschappen. Hij was als ambassadeur op rust publicist bij verschillende media. Door zijn professionele achtergrond was hij welbeslagen inzake diplomatie en internationale politiek. Ook volgde Theo de verhoudingen tussen Nederland en Vlaanderen op de voet.

Commentaren en reacties