fbpx


Buitenland

Spaans Premier Rajoy blijft leider van Partido Popular
Spaans premier Mariano Rajoy is op zaterdag 11 februari door het partijcongres in Madrid herverkozen als leider van de “Partido Popular – PP ” die in de Europese Volkspartij (EVP) zit. Sedert 2004 is Rajoy al partijvoorzitter. Als enige kandidaat behaalde hij zowat 95 procent van de stemmen.

In 2015 en 2016 was zijn positie heel anders wegens aantijgingen van corruptie binnen de partij. Mede daardoor verloor de PP bij de verkiezingen van 20 december 2015 haar absolute meerderheid in het parlement. Voordien had zij ook al slechte resultaten geboekt bij de regionale en de gemeenteverkiezingen. Zo verloor zij bijvoorbeeld Madrid.;Begin 2016 kwam daardoor Rajoy als partijvoorzitter in het gedrang. Bij de parlementsverkiezingen van eind juni ging het echter weer iets beter zodat hij kon aanblijven.

Na zijn herverkiezing sprak Rajoy de partijleden toe. Hij zei: “Wij bieden gezond verstand en gematigdheid. We willen geen revolutie of schokken maar voorzichtig regeren”. Verwijst dit zijdelings ook naar de Catalaanse kwestie? Rajoy staat bekend als een vurig tegenstander van een onafhankelijk Catalonië en liet ook nu daarover niet de minste twijfel bestaan. Aan het einde van het partijcongres verklaarde hij onomwonden dat een volksraadpleging over onafhankelijkheid volstrekt onaanvaardbaar is maar dat hij wel blijft open staan voor veelzijdig overleg over de dagdagelijkse problemen van de Catalaanse bevolking. Wij moeten de interne cohesie van Catalonië opkrikken, zo zei hij, en er voor zorgen dat de instanties daar in de eerste plaats ten dienste van de burgers staan en niet uitsluitend met onafhankelijkheid bezig zijn.

Zijn vicepremier, Soraya Sáenz de Santamaría, zal grotendeels voor de contacten tussen Madrid en Barcelona instaan en is met uitvoering van haar opdracht reeds begonnen. Zij was al in Catalonië en zal daar in de nabije toekomst vaak zijn. Haar contacten zullen onder meer gaan over investeringen in infrastructuurwerken, in de culturele sector en qua openbare dienstverlening.

Het doel is in Catalonië tot een nieuw economisch en sociaal model te komen in de hoop daardoor de drang naar onafhankelijkheid te bedwingen. Of die hoop gewettigd is moet nog blijken.

 

Foto: (c) Reporters

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Theo Lansloot

Theo Lansloot (1931-2020) was ambassadeur op rust.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Commentaar open
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.