Stuur Jambon naar Boris Johnson
Hopelijk volgt Vlaanderen snel het Britse voorbeeld
Brexit manifestanten kamperen voor het Britse Parlement.
foto © Reporters
We krijgen een no deal brexit, eind deze maand, of na Britse verkiezingen, maar hij komt er. Vlaanderen houdt daar best rekening mee.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementGeen twijfel mogelijk. Er komt een no deal Brexit. In een bericht aan James Forsyth van The Spectator legde Downing Street zopas de strategie van Boris Johnson uit. De Britse regering verwacht dat Macron en Merkel zich achter het verzet zullen scharen van de Ierse Taoiseach Leo Varadkar tegen de nieuwe Britse Brexit-voorstellen en dat Brussel bijgevolg de onderhandelingen met Johnson op basis van diens voorstellen zal afwijzen.
Brexit komt
Het Verenigd Koninkrijk zal dan de EU zonder deal verlaten op 31 oktober. Tenzij Johnsons juridische adviseurs tot de conclusie komen dat de premier wettelijk niet anders kan dan zich noodgedwongen neerleggen bij de eis van het Britse parlement om de EU om een nieuw brexit uitstel te vragen tot 31 januari. In dat geval zullen er echter verkiezingen komen in het VK, waarbij de Conservatieven de campagne ingaan met de ondubbelzinnige boodschap: ‘No more delays, get Brexit done immediately‘.
Johnson rekent erop dat hij die verkiezingen zal winnen. Iedereen die de Engelse publieke opinie volgt en zich niet laat misleiden door de Vlaamse media weet dat hij gelijk heeft. Het zittende Britse parlement dat Johnson voortdurend stokken in de wielen steekt, wordt gehaat door de Engelse bevolking.
No deal Brexit komt
We krijgen dus een no deal brexit eind deze maand, of we krijgen een no deal brexit na Britse verkiezingen, maar in elk geval komt er een no deal brexit. Vlaanderen houdt daar best rekening mee.
Want zodra de brexit een feit is willen de Britten enkele rekeningen willen vereffenen. Landen die de Britse regering hebben gesteund bij haar poging om de uitslag van het brexit-referendum van 2016 ten uitvoer te brengen, zullen op Britse goodwill kunnen rekenen, maar landen die brexit probeerden te dwarsbomen zullen achteraan moeten aanschuiven. Of zoals Downing Street aan Forsyth schreef:
‘We will make clear privately and publicly that countries which oppose delay will go the front of the queue for future cooperation. Those who support delay will go to the bottom of the queue. Supporting delay will be seen by this government as hostile interference in domestic politics, and over half of the public will agree with us.’
Bondgenoot en handelspartner
Engeland is Vlaanderens oudste geopolitieke bondgenoot. Het is ook de enige politieke bondgenoot die de Nederlanden hebben tegen de politieke ambities van Frankrijk en Duitsland, die niet altijd gelijklopen met onze nationale belangen.
Het is daarom van het allergrootste belang dat Vlaanderen duidelijk maakt dat het aan de kant van Engeland staat. Vlaanderen is niet aanwezig op de Europese top van 17 oktober, België is dat wel. Hoe België zich daar zal gedragen is duidelijk: als een poedel van de Fransen en de Duitsers. We zullen dus in de Britse post-brexit relaties helemaal naar the bottom of the queue gaan.
Het Verenigd Koninkrijk is Vlaanderens vierde grootste handelspartner, met 7% van de Vlaamse totaalhandel wereldwijd. Als Vlaanderen deze positie veilig wil stellen, zou Jan Jambon als nieuwe Vlaamse minister-president er goed aan doen spoedig een bezoekje te brengen aan Downing Street om daar duidelijk te maken dat (1) de officiële Belgische houding niet de Vlaamse is en dat (2) Vlaanderen de Britse wens om uit de EU te stappen respecteert en zelfs waardeert.
Economisch succes
Brexit zal naar alle waarschijnlijkheid, zoals ik eerder schreef in The Daily Telegraph, maar u ook niet zal lezen in de Vlaamse pers, een economisch succes worden voor het Verenigd Koninkrijk. Sneller dan wij zal het wereldwijd handelsakkoorden kunnen afsluiten, sneller dan wij zal het kunnen inspelen op nieuwe economische opportuniteiten, terwijl de EU naar Belgisch voorbeeld een steeds groter herverdelingsmechanisme wordt om welvaart van noord naar zuid te verschepen, enkel bedoeld om failliete landen in het zuiden overeind te houden.
Eenmaal het duidelijk wordt hoe succesvol brexit is en hoe rampzaliger het is om in de EU te blijven, zullen landen zoals Denemarken, Finland, Nederland, het Britse voorbeeld snel volgen. En hopelijk zal ook Vlaanderen dat dan doen.
Categorieën |
---|
Paul Belien is onafhankelijk publicist. Hij is auteur van 'Een troon in Brussel' (uitgeverij VVB)
Jonah Penninck (CD&V): ‘Als we het politieke circus willen ontmantelen, begint dat bij onszelf.’
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.