fbpx


Niet gecategoriseerd
Theresa May

Theresa May blijft aan als premier
Sir Graham Brady tastte stipt om 22 uur onze tijd in zijn jaszakken. Die waren leeg tot jolijt van alle aanwezigen. Die aanwezigen hadden een cruciale stem uitgebracht en wachtten op het resultaat. Alle 317 parlementsleden van de Conservative and Unionist Party beslisten over het politieke lot van premier Theresa May. Sir Graham Brady kende de uitslag.

Uitdaging

Brady is de voorzitter van het 1922 Committee. Dat comité is verantwoordelijk voor de leiderschapsverkiezingen binnen de Conservatives. 48 brieven waren er nodig om zo’n verkiezingen in gang te steken. Op dinsdagavond 11 december deed het gerucht de ronde dat Sir Graham Brady de nodige 48 had ontvangen.

Woensdagochtend om 9 uur onze tijd werd het nieuws officieel bekendgemaakt.

https://twitter.com/harry_depaepe/status/1072763608419966978

De premier schrapte haar geplande bezoek aan Dublin. Ze drong er bij de voorzitter van het 1922 Committee op aan om de stemming snel te laten verlopen. Hoe sneller de stemming plaatsvond, hoe meer ze het voordeel was. Een langgerekte procedure zou haar positie alleen maar extra schaden.

Strijdvaardige premier

Vrij snel sprak premier May de pers toe. De timing van de uitdaging kwam ongelegen. De zoektocht naar een andere leider zou het brexitproces bezwaren, vertelde ze. May stelde haar partij voor als dé centrumpartij van haar land die meer dan één programmapunt heeft. Een sneer naar de brexithardliners bij de Tory’s. ‘Ik neem deze uitdaging aan’, klonk het sterk.

De boodschap die ze op de middag in het Lagerhuis bracht, leek op een ‘best of Theresa’. Strijdvaardig sprak ze ‘kies mij en mijn deal anders neemt Jeremy Corbyn het over’. Opvallend waren de verschillende vragen van eigen parlementsleden die het regeringswerk de lof toezwaaiden terwijl ze van de oppositiepartij Labour de baarlijke duivel maakten.

De stemming

In de namiddag sprak ze haar backbenchers toe. Verschillende lekken naar de pers vertelden dat Theresa May zich voorneemt om de brexit rond te krijgen en nadien terug te treden als premier. Een belofte die ze eerder al maakte, maar geleidelijk aan weer leek in te slikken.

’s Avonds stemde de voltallige fractie van de Conservatives. Sir Graham Brady haalde het resultaat uiteindelijk uit zijn binnenzak. 200 parlementairen steunden de premier. 117 stemden tegen. May had de dag politiek overleefd. Een jaar lang kan niemand haar positie nog uitdagen. Maar de overwinningsmarge is kleiner dan gehoopt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Harry De Paepe

Harry De Paepe is kenner van het Verenigd Koninkrijk en de Britse politiek.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.
Reacties - klik hier
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.