fbpx


Economie

Tien technologiediplomaten voor Vlaanderen

Nieuwe tech-snuffelaars voor Vlaanderen



In het schaarhout van de Vlaamse administratie schiet een scheut: de technologie-attaché. Soms verslenst die, soms bot hij. Jan Jambon stelt 10 nieuwe TA’s aan. Een Belgische creatie van Leo Tindemans met vandaag weer bloesem in Vlaanderen. Ambassades en consulaten-generaal zijn cellulair: er is politieke diplomatie, zakelijke diplomatie, militaire diplomatie, culturele diplomatie. Een jongere celdeling is de technologische diplomatie bedreven door de TA, de technologie-attaché. De TA golft op en neer, soms is hij, of zij (weinig), zeer in trek,…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement





Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.








Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


In het schaarhout van de Vlaamse administratie schiet een scheut: de technologie-attaché. Soms verslenst die, soms bot hij. Jan Jambon stelt 10 nieuwe TA’s aan. Een Belgische creatie van Leo Tindemans met vandaag weer bloesem in Vlaanderen.

Ambassades en consulaten-generaal zijn cellulair: er is politieke diplomatie, zakelijke diplomatie, militaire diplomatie, culturele diplomatie. Een jongere celdeling is de technologische diplomatie bedreven door de TA, de technologie-attaché. De TA golft op en neer, soms is hij, of zij (weinig), zeer in trek, soms wees.

‘Aanwezigheid, aanwezigheid, aanwezigheid’

Wat is de catechismus van de TA? ‘Aanwezigheid, aanwezigheid, aanwezigheid’, weet Martin Hinoul, de eerste TA van België. ‘Mijn raad voor de nieuwe golf van TA’s is, zorg dat ze weinig op kantoor zijn, wekelijks vliegen is een must, schaal hen in op een hoog financieel niveau, want dat brengt dubbel en dik op voor de vernieuwing van de Vlaamse economie, en mik op slimme locaties. Vandaag is Austin in Texas een betere basis dan Silicon Valley dat rijp is, blasé en peperduur.’

Ook bijtlust moet de TA sieren. Martin Hinoul herinnert zich als gisteren de confrater van de Irish Development Agency die hem trots vertelde dat hij vijf jaar bijna exclusief had gewerkt om Amgen, een kei in de biotech, naar Ierland te halen. ‘Hardnekkigheid is een sleutel in een veld dat vandaag veel breder is. Denk aan Rusland, ja, Rusland, en China als nieuwe kennisgebieden waar TA’s van alle landen rondstruinen,’ aldus Martin Hinoul.

‘Leg één nieuw contact per dag…’

Deze Limburger is de deken van de TA’s in België. De doctor in de natuurkunde van de KU Leuven, auteur van 12 boeken over wetenschappelijke kennis, nu zelfstandig raadgever voor technologie, was allereerst 11 jaar een bezige bij van Bell Telephone in Antwerpen, Californië en China. In 1984 was het welletjes. Als balsem telefoneerde Leo Tindemans, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Hinoul in 1984 met de vraag om waarnemer voor België te worden in een technologische groeiregio van zijn keuze. De taak was een diplomatieke primeur. Martin Hinoul hapte toe, na twijfels, en vestigde zich in Los Angeles, dichtbij Silicon Valley in opbloei, zonder er door opgeslokt te worden.

Hij rapporteerde aan ambassadeur Dehennin in Washington, een Vlaamse krak van de Belgische diplomatie. In Washington ontving Hinoul de raad: ‘Leg één nieuw contact per dag.’ Wat resulteerde na zijn 14 jaar in de VS in een fichebak met 5000 actieve contacten in de elektronica, de biotechnologie, de nieuwe materialen, de defensienijverheid, het risicokapitaal. Op iedere vraag kon hij een antwoord geven. Dat rendeerde voor België bijvoorbeeld bij de industriële compensaties (nvdr. bestellingen in België om de dure aanschaf te verzoeten) voor de F16’s van General Dynamics. Vlaanderen zocht indirecte compensaties; Wallonië, met Sabca en andere vliegtuiggerelateerde bedrijven, directe compensaties.

Twee opdrachten

Martin Hinoul startte als federale hitech-diplomaat en werd door Gaston Geens, toen minister-president, en later Luc Van den Brande, allebei zwanger van de Derde Industriële Revolutie in Vlaanderen, Flanders Technology en de T-Dagen, geraadpleegd over TA’s voor Vlaanderen. Martin Hinoul: ‘Ik heb kunnen pionieren om Amerikanen naar België te lokken en Belgen introducties te bezorgen in Amerika. België had goede diplomaten in de VS en prachtige residenties waar je CEO’s van techbedrijven kon charmeren.’

‘Silicon Valley daverde toen door zijn kenniseruptie. Hitech laten observeren door gespecialiseerde diplomaten was een nieuwigheid in de jaren tachtig. Het leerde mij dat je twee opdrachten moet samenbrengen en samenhouden: exportbevordering en het zoeken van investeringen voor het thuisland. Dat is vandaag de standaard in Vlaanderen en de taak van Flanders Investment and Trade (FIT). Een goede equipe onder de leiding van Claire Tillekaert.’

 

[ARForms id=103]

Frans Crols

Frans Crols was hoofdredacteur en directeur van Trends en is nu redacteur van 't Pallieterke.