Vandaag 1647: eerste Amerikaanse ‘heks’ opgehangen
Prent uit ‘England’s grievance discovered’ van Ralph Gardiner (1655)
De heksenprocessen vanaf 1647 in Connectitut markeren het begin van de heksenvervolgingen in de Amerikaanse kolonies. Pas 376 jaar later wordt de slachtoffers gratie verleend.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn Hartford (Connecticut) veroordeelt men de eerste ‘heks’ in Amerika ter dood: de 32-jarige Alse Young, uit Windsor in Engeland, wordt op 27 mei 1647 opgehangen. Zij is het eerste slachtoffer van wat men de Connecticut-heksenprocessen noemt. Die vinden plaats van 1647 tot 1663 en zijn de eerste grootschalige heksenprocessen in de Amerikaanse koloniën, die van bijna dertig jaar vóór de beruchte Salem-heksenprocessen dateren. De executie van Alse Young is het begin van de heksenvervolging in het gebied, die pas in 1670 eindigt met de verbanning van Katherine Harrison.
In de begindagen van de processen zijn de dominees Samuel Stone, Joseph Haynes en Samuel Hooker de vooraanstaande vervolgers. De magistraten van Connecticut vertrouwen op bewijs van ‘de betrokkenheid van de duivel bij het toebrengen van schade’ om een veroordeling wegens hekserij uit te spreken, maar dergelijk bewijs verkrijgt men gemakkelijk door foltering.
Mary Johnson is de eerste die haar hekserij bekent. Ze werkt als huisbediende en wordt in 1648 beschuldigd van diefstal. Na langdurige ondervragingen en folteringen bekent Johnson ‘de duivel te hebben gekend’. Ze biecht ook op ook seksuele relaties te hebben gehad met ‘mannen en duivels’ en een kind te hebben vermoord. Haar terechtstelling wordt uitgesteld omdat ze zwanger is. Na haar bevalling wordt Mary Johnson op 6 juni 1650 geëxecuteerd.
Afstammelingen van de geëxecuteerden dienen in oktober 2012 een verzoekschrift in bij de regering van Connecticut om de slachtoffers postuum gratie te verlenen, maar daar komt niets van. Op 6 februari 2017 neemt de stad Windsor unaniem een resolutie aan om symbolisch de namen van de twee slachtoffers van de stad, Alse Young en Lydia Gilbert, te zuiveren. Het ‘Memorial For Connecticut’s Witch Trial Victims’ markeert de 370ste verjaardag van de executie van Alse Young.
Op 27 mei stemt de Senaat van Connecticut met 33 stemmen tegen 1 om de slachtoffers gratie te verlenen op de 376e verjaardag van de eerste heksenophanging in Amerika, die van Alse Young. Ook negen andere vrouwen en twee mannen worden met terugwerkende kracht vrijgesproken van hekserij. Dat gebeurt op verzoek van familieleden, na een achttien jaar lange lobby.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Vandaag 1632: Baruch Spinoza geboren, belangrijk filosoof, maar vooral verketterd door kerk en staat
Baruch Spinoza houdt vast aan zijn ideeën, ook al komt hem dat op verbanning uit de joodse gemeenschap, een plek op de Index en een Nederlands publicatieverbod te staan.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.