Vandaag 1725: Arthur Guinness geboren, Ierse brouwer van zwart bier met wit schuim
Arthur Guinness (1725-1803)
Arthur Guinness koopt dankzij een bescheiden erfenis een brouwerij, die zal uitgroeien tot de thuishaven van Ierlands bekendste exportproduct.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 24 september 1725 wordt in Celbridge (graafschap Kildare), een paar kilometer ten westen van Dublin, de Ierse brouwer Arthur Guinness geboren. In 1759 creëert hij de ‘stout’, een zwart bier met wit schuim, waarvan het bijzondere uiterlijk en de smaak al snel in alle uithoeken van de wereld bekend worden.
Richard Guinness, de vader van Arthur, werkte als landbeheerder voor Arthur Price, de aartsbisschop van Cashel. Hij brouwde bier voor de werknemers op het bisschoppelijke landgoed. Zo kwam de jonge Arthur al op jonge leeftijd in aanraking met het brouwersvak. De aartsbisschop was ook de peetvader van de jongen en toen hij in 1752 stierf, liet hij Arthur £100 na. Vandaag zou dit neerkomen op ongeveer 10 000 euro. De jongeman investeert deze erfenis in een kleine brouwerij in de naburige stad Leixlip, die hij in 1755 volledig in zijn bezit heeft.
In 1759 beslaat zijn brouwerij 16 000 m² grond en beschikt ze over een koperen brouwketel, een beslagkuip, een molen, twee mouterijen en stallen voor twaalf paarden. Arthur Guinness wil hier oorspronkelijk alleen ‘pale ale’ brouwen, het populairste bier in Ierland. Dat doet hij met succes, want in 1769 gaat de eerste lading (licht) Guinness-bier per schip naar Londen. Maar vanaf 1770 komt er een nieuwe drank in de mode, te beginnen in Londen: een sterker, donkerder bier genaamd ‘porter’.
Arthur Guinness besluit in 1778 dit bier in zijn assortiment op te nemen. Hij optimaliseert het recept tot het een individualiteit krijgt die niet gekopieerd kan worden. De gebrande gerstemout wordt vervangen door ongemoute, geroosterde rauwe gerst. De Guinness Stout bevat ook een grotere hoeveelheid hop. Het is navenant bitter. Dit bier wordt wereldwijd zo succesvol dat de brouwerij in 1799 volledig stopt met het brouwen van andere biersoorten.
In 1761 trouwt de brouwer met Olivia Whitmore, de dochter van een koopman uit Dublin. Naast zijn werk in de brouwerij vindt Guinness ook tijd voor een groot gezin. Arthur en Olivia krijgen 21 kinderen, van wie er slechts tien de volwassen leeftijd bereiken. Drie zonen – Arthur, Benjamin en William – delen de opvolging bij de brouwerij.
Arthur Guinness is een protestantse christen, maar hij steunt de emancipatie van de katholieken. Hij verwerpt zowel het Ierse nationalisme als de eis voor Ierse onafhankelijkheid van Groot-Brittannië. Hij sterft in Dublin op 23 januari 1803 op 77-jarige leeftijd en wordt begraven in het familiegraf van zijn moeder in Oughterard in Kildare County.
Heel Dublin rouwt om de dood van ‘Oom Arthur’. De nakomelingen van Arthur Guinness blijken ook succesvolle zakenlui. In 1833 is Guinness de grootste brouwerij van Ierland. Tegenwoordig wordt Guinness gebrouwen in 50 landen over de hele wereld en verkocht in 150 landen. Het merk behoort nu tot de Britse Diageo-groep.
Categorieën |
---|
Tags |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
De Saturnalia ter ere van Saturnus en de zonnewende werden gevierd om de aankomende lente te vieren en hebben veel weg van onze carnavalsfeesten.
Rik Van Looy had geen talent om vergeten te worden. Glansprestaties waren in zijn geval de regel. Rik Torfs brengt een eerbetoon aan zijn gouwgenoot.