JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1803: Napoleon verkoopt Louisiana aan de VS, die oppervlakte zien verdubbelen

VandaagLuc Pauwels30/4/2024Leestijd 2 minuten
Toename van VS door Napoleons verkoop van ‘Louisiana’

Toename van VS door Napoleons verkoop van ‘Louisiana’

Napoleon verkoopt Louisiana aan de Verenigde Staten. Een illegale transactie waardoor de VS in oppervlakte verdubbelt.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 30 april 1803 verkoopt Napoleon Bonaparte, zonder het parlement te raadplegen, Louisiana aan de Verenigde Staten voor 5 miljoen dollar, plus nog eens 10 miljoen dollar voor de stad New Orleans. Napoleon is dan nog geen keizer, maar Eerste Consul.

De transactie is tweemaal illegaal. Napoleon handelt op eigen houtje, zonder de toestemming van het Franse parlement. Bovendien is deze verkoop in strijd met het Verdrag van San Ildefonso, pas drie jaar eerder (1800) afgesloten tussen Frankrijk en Spanje, van wie Parijs het gebied had teruggekregen na lange jaren diplomatieke geschillen en gewapende conflicten. De naam Louisiana gaat terug op de Franse ontdekkingsreiziger René-Robert Cavelier de La Salle. Die ‘ontdekt’ in 1682 de Mississippi-delta en neemt er bezit van in naam van koning Lodewijk XIV van Frankrijk.

Het in 1803 verkochte territorium beslaat het gebied ten westen van de Mississippi en ten oosten van de Rocky Mountains. Het gebied is dus vele malen groter dan de huidige staat Louisiana en omvat ook grote delen van Arkansas, Missouri, Iowa, Minnesota, North Dakota, South Dakota, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Colorado, Wyoming en Montana. Door de verkoop verdubbelt de oppervlakte van de VS!

Een klein deel van het oorspronkelijke gebied, gelegen ten noorden van de 49ste breedtegraad, is nu Canadees grondgebied. De overeengekomen prijs kwam neer op zo’n zeven dollar per km². Charles-Maurice de Talleyrand, Frans minister van Buitenlandse Zaken, noemt het ‘une bonne affaire’.

Het verdrag wordt ondertekend op 30 april 1803 en het gebied wordt officieel ingelijfd bij de Verenigde Staten van Amerika op 20 december van dat jaar. Het heeft dan een min of meer koloniaal statuut. De Londense Barings Bank is betrokken bij de financiële transactie, met de Amsterdamse partnerbank Hope & Co, voorloper van het huidige MeesPierson dat nu onderdeel is van ABN AMRO.

In 1812, eveneens op 30 april, treedt Louisiana als 18de staat toe tot de Verenigde Staten van Amerika.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties