Vandaag 1900: USS Holland van stapel, eerste bruikbare duikboot
De USS Holland in de steigers
In Amerika loopt de eerste bruikbare duikboot van stapel, de USS Holland, een knipoog naar Cornelis Drebbel, de uitvinder, 280 jaar eerder.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn de Verenigde Staten loopt de eerste bruikbare duikboot van stapel, de USS Holland of SS-1. Dit is het eerste modern geconcipieerde onderwatervaartuig van de Amerikaanse marine, hoewel niet de eerste militaire onderzeeër van de Verenigde Staten. Dat was in 1775 de Turtle. In 1776 wordt deze onderzeeër voor het eerst gebruikt bij de oorlogvoering. De Turtle, ontworpen door David Bushnell (1740-1824), valt het Britse fregat HMS Eagle aan. Maar de aanval mislukt omdat de bemanning van de Turtle er niet in slaagt de springlading aan de romp van de Eagle te bevestigen.
De naam van de USS Holland is een knipoog naar een nog ouder vaartuig dat onder water voortbewoog. Dat werd ontworpen en gebouwd door de Nederlandse uitvinder Cornelis Drebbel (1572-1633), geboren in Alkmaar (Noord-Holland). Tussen 1620 en 1624 nam Drebbel proefnemingen met zijn onderzeeboot op de Theems. Voortbewogen door enkele roeiers heeft dit vaartuig daadwerkelijk een aanzienlijke afstand onder water afgelegd, op dieptes variërend tussen vier en vijf meter.
Drebbel heeft drie prototypes gebouwd en getest die tot drie uur onder water konden blijven. Hoewel het bestaan van zuurstof en kooldioxide nog onbekend was, is Drebbel in staat geweest zijn alchemistische kennis te gebruiken voor het maken van een toestel dat kooldioxide afving en zuurstof afgaf. Het bleef bij tests. Hoewel ze geslaagd waren, zijn de uitvindingen van Cornelis Drebbel nooit in de oorlogspraktijk toegepast.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Gedragswetenschapster Dian Fossey werd vermoord nadat ze het opnam voor de bescherming van gorilla’s. De moordenaars werden nooit gevonden.
‘Het bloed dat vloeit kleeft aan de handen van Hamas’, zegt de Israëlische ambassadeur in België. Maar hoe moet het verder? Een gesprek.