JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1912: Maarten van Nierop geboren, journalist en ‘taaltuinier’

VandaagLuc Pauwels13/5/2024Leestijd 1 minuut
Maarten van Nierop (1912-1979)

Maarten van Nierop (1912-1979)

foto © ADVN

Maarten van Nierop was journalist en taalkundige. Hij verzorgde de rubriek ‘De Taaltuin’ in De Standaard. Daarnaast was hij al vroeg Diets-nationalist.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 13 mei 1912 wordt in Den Haag (Zuid-Holland) Maarten van Nierop geboren, journalist en taalkundige. Hij wordt in november 1942 hoofdredacteur van het Twentsch Nieuwsblad en na de oorlog hiervoor veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Hij vertaalt in de periode 1942-1951 een dertigtal boeken uit het Duits, Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Zweeds. Van 1952 tot 1964 is hij redacteur bij de Uitgeverij Lannoo in Tielt, sinds 1964 bij de Standaard Uitgeverij in Antwerpen.

Van Nierop is vooral bekend geworden als redacteur van de rubriek Taaltuin, die sinds 14 februari 1961 in de kranten van de groep van De Standaard verschijnt. Een deel van die ’taaltuinen’ werd gebundeld in boeken, zoals Honderd taaie belgicismen (1968), herhaald herdrukt. Daarnaast verzorgt Van Nierop taalkundige rubrieken in periodieken als Taalbeheersing, De Gemeente, Gemeente en Provincie, Raak, Hospitalia, Claxon en Mimo, alsook voor de Gewestelijke Omroep West-Vlaanderen, voor de Wereldomroep Nederland en voor de Belgische Radio en Televisie (BRT). Ook houdt hij honderden spreekbeurten over taalgebruik, spellingproblemen en vooral over de integratie van Noord en Zuid (Gaston Durnez).

In de lijn van het vooroorlogse Verbond van Dietse Nationaal Solidaristen (Verdinaso), waarvan hij sinds 1934 lid was, verdedigt Van Nierop de uitbouw van Benelux tot staatkundige eenheid, met een federale structuur, volgens de regio’s. In het raam van dit streven gaf hij in 1969 het blad Vrij Dietsland uit; in 1970 sticht hij de Dietse Solidaristische Beweging (DSB). Dit politieke engagement mocht hij in De Standaard op geen enkele manier tot uiting brengen. Hij overlijdt in 1979 te Antwerpen op de leeftijd van 67. Hij is de vader van filosoof prof. dr. Maarten van Nierop (1939-2018).

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties