Vandaag 1929: Vaticaanstad opgericht met hulp van Mussolini
Plattegrond van Vaticaanstad
foto © Wikimedia Commons/ Goran_tek-en
Mussolini en de Kerk beëindigen de ruzie die was ontstaan na de Italiaanse annexatie van de Pauselijke Staten in 1870. Resultaat: Vaticaanstad, het laatste niet-democratische West-Europese land.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOp 7 juni 1929 sluit de fascistische dictator Benito Mussolini vrede met de katholieke kerk. Italië en de paus ratificeren het Verdrag van Lateranen, waardoor de soevereine staat Vaticaanstad wordt opgericht en de grens tussen Italië en Vaticaanstad vastgelegd. De Heilige Stoel erkent impliciet het verlies van het overige kerkelijke territorium.
Men gaat dus niet terug naar de uitgebreide ‘Pauselijke Staten’ van weleer. Die werden na een volksraadpleging bij het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië gevoegd. De Pauselijke Staten hadden in 1859 een oppervlakte van 41 187 km². Groter dus dan het België van vandaag dat 30 688 km² telt. Vaticaanstad is tegenwoordig slechts 44 hectaren groot, dus een beetje meer dan één miljoenste van de vroegere omvang. Het is daarmee de kleinste onafhankelijke staat ter wereld.
Verder sluiten de fascisten in 1929 met het Vaticaan een concordaat af waarin de verhoudingen tussen de katholieke kerk en de staat Italië werden geregeld. Het rooms-katholicisme wordt de staatsgodsdienst in Italië. Ook krijgt de kerk uitgebreide compensatie van de Italiaanse staat voor de Vaticaanse bezittingen die in 1870 in beslag waren genomen. De bevolking, vroeger 3 125 000 zielen, bedraagt nu ongeveer 1000 inwoners. Vrouwen maken daarvan – ook een unicum – slechts 20% uit. De staat Vaticaanstad kent geen verkiezingen.
De kerk mag vanaf 1929 ook alle titularissen van officiële functies in Vaticaanstad benoemen, maar de Italiaanse staat betaalt hun salaris. Vaticaanstad is de laatste niet-democratische staat in West-Europa.
Personen |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Ward Hermans sloot zich als soldaat aan bij de Frontbeweging en bleef nadien Vlaams-nationalist bij de Frontpartij, het Verdinaso en het VNV. Hij stond aan de wieg van de Algemeene-SS Vlaanderen
In de nieuwe versie van Emmanuelle gaat een vrouw op zoek naar ultieme seksuele voldoening.