Vandaag 1940: schooljongens ontdekken prehistorische grotschilderingen van Lascaux
vandaag – lascaux
Vier schooljongens die hun hond willen terughalen die een onooglijk gat is ingedoken ontdekken daarachter de grot met de duizenden jaren oude schilderingen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn een grot bij het dorp Lascaux in de Franse Dordogne ontdekken de schooljongens Marcel Ravidat, Jacques Marsal, Georges Agnel en Simon Coencas op 12 september 1940 prehistorische schilderingen. De grot wordt wereldberoemd vanwege een grote hoeveelheid prehistorische schilderingen op de wanden: afbeeldingen van oerossen, bizons, paarden en steenbokken, ongeveer 15 000 jaar oud.
De tieners ontdekken de grot omdat een omgewaaide boom een gat blootlegt dat overgroeid was door braamstruiken. Hun hond haast zich naar beneden door de schacht. De vier vrienden kruipen hun hond achterna door het gat en ontdekken vaagweg de tekeningen. Een dag later keren de tieners terug met olielampen. Ze staan nu onverwacht in een grot van 20 bij 8 meter, met een hoogte van 7 meter. Drie dagen na de vondst brengen ze uiteindelijk een van hun leraren op de hoogte, waarna het nieuws zich snel verspreidt in de media. Het is veruit de rijkst beschilderde prehistorische grot die tot nu toe werd ontdekt.
In 1961 werd de grot van Lascaux gesloten voor het publiek omdat de schilderingen, door de verstoring van de atmosfeer en belichting, werden aangetast door algen. Voor toeristen is vlakbij een minutieuze replica van de grot aangelegd.
Waarom de schilderingen duizenden jaren geleden werden gemaakt is nog altijd niet helemaal duidelijk. Volgens sommige wetenschappers werden de schilderingen gemaakt door heidense geestelijken. Zij zouden Moeder Aarde hebben willen danken en ertoe aanzetten de mensen geluk te brengen en voedsel te geven.
Categorieën |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Bij ‘autoloze zondagen’ denken we spontaan aan de oliecrisis van de jaren 1970. Maar het fenomeen kent een rijke voorgeschiedenis.
Nu de Nederlandstaligen na maanden onderhandelen eindelijk een meerderheid vonden, ontbindt Ahmed Laaouej (PS) zijn communautaire duivels.