JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1943: geallieerde troepen landen op Sicilië, met de hulp van de maffia

VandaagLuc Pauwels9/7/2024Leestijd 2 minuten
Geallieerde soldaten in Licata, Sicilië, tijdens Operatie Husky

Geallieerde soldaten in Licata, Sicilië, tijdens Operatie Husky

Coördinatie tussen de maffia en het OSS, de voorloper van de CIA, leggen de basis voor de invasie van Sicilië. Het bleek een bloedig keerpunt in de Tweede Wereldoorlog.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog, zo zal later blijken: de invasie van het eiland Sicilië op 9 juli 1943 door Amerikaanse, Canadese en Britse troepen. Ze staat geboekt als Operation Husky. De geallieerden zetten 150 000 soldaten in, met 3000 schepen en 4000 vliegtuigen, onder het bevel van de Amerikaanse generaal Dwight D. Eisenhower. Een eerdere poging tot landing was de geallieerde Operation Jubilee in Dieppe (Normandië) op 19 augustus 1942. Die was rampzalig geëindigd met ongeveer 1200 slachtoffers, waaronder meer dan 900 Canadezen. De Duitse Wehrmacht had veel minder verliezen aan manschappen en materiaal geleden.

Nu gooien de geallieerden het over een andere boeg met onder meer Operation Underworld. De Siciliaanse maffia, die door de Italiaanse fascistenleider Benito Mussolini was gekraakt, wordt op voorhand door Washington betrokken in de operatie. Verscheidene gangsterbazen die in Amerikaanse gevangenissen zitten worden vrijgelaten om de contacten tussen het Amerikaanse leger en de Siciliaanse bevolking te faciliteren. De eerste speciale actie van de Office of Strategic Services (OSS) bestaat erin zich meester te maken van het fort op het eiland Favignana. Deze operatie wordt geleid door twee gangsters, Max Corvo en Vincent Scamporino, die onmiddellijk alle maffiosi bevrijden die er een gevangenisstraf uitzitten.

Operatie Husky is de grootste amfibie-operatie uit de Tweede Wereldoorlog. Ze overtreft zelfs de landingen in Normandië van 1944. De tol aan mensenlevens is enorm. Aan de zijde van de Asmogendheden komen 4678 Duitse en 4325 Italiaanse soldaten om het leven en raken 13 500 Duitsers en 32 500 Italianen gewond. Bovendien worden 116 681 Italianen en 5532 Duitsers gevangengenomen. Onmiddellijk na het einde van de gevechten registreren de Italianen 40 655 vermiste manschappen, de Duitsers 4583. Bij de verovering van het vliegveld van Biscari doden de Amerikanen 76 krijgsgevangenen. Aan geallieerde zijde sneuvelen haast 5000 soldaten en raken er ongeveer 17 000 gewond of worden gevangengenomen. Ongeveer 21 000 geallieerde soldaten liepen malaria op, wat destijds vaak fataal was.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties