JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1945: Rommelpot, het eerste Vlaamsgezinde weekblad na de oorlog

VandaagLuc Pauwels26/12/2023Leestijd 1 minuut
Verschillende exemplaren van Rommelpot

Verschillende exemplaren van Rommelpot

Vanaf het eerste nummer in 1945 bekritiseert het weekblad Rommelpot de anti-Vlaamse strekking van de repressie.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op tweede kerstdag 1945 verschijnt in Antwerpen het eerste nummer van het Vlaamse satirische weekblad Rommelpot. De titel is geïnspireerd op Rommelpot van ’t Hanekot, het hekeldicht van Joost van den Vondel. Rommelpot is een initiatief van Daniël Merlevede, hoofdredacteur. De ploeg die het project draagt, bestaat uit Martha Dolfyn, Edgar Boonen, Remi Piryns, Louis Ryckeboer, Arthur de Bruyne en Renaat Joostens.

Rommelpot vindt dat de Belgische regering en haar in Londen voorbereid repressie-beleid vooral de bestraffing van de Vlaamsgezinden en niet van de landverraders beoogt. Ze stelt als alternatief een ‘politiek van verzoening en vergeving’ voor die het algemeen belang dient. Het weekblad spreekt schande van het dynamiteren van de IJzertoren en tegen de taaltoestanden in Vlaanderen en Brussel. Rommelpot is Heel-Nederlands, maar niet anti-Belgisch: het eist vóór alles een plaats op voor Vlaanderen. De oprichting van de Vlaamse Concentratie (1949) wordt van harte ondersteund.

Talrijke journalisten en schrijvers werken mee onder een pseudoniem. Zo Louis Ryckeboer (Romulus Pot), Renaat Joostens (Decanus o.d. en Piet Punt), Valère Depauw (Piet Canneel) en Ernest Claes (G. van Hasselt). Depauw publiceert delen van De dood met de kogel, over de gefusilleerde katholieke volksvertegenwoordiger Leo Vindevogel. Van Claes verschijnen verhalen gesitueerd in de repressietijd, zoals De Oude Moeder.

Als de oplage van Rommelpot stijgt tot meer dan 10 000 exemplaren stijgt het protest van belgicistische kant. De uitgevers worden gerechtelijk vervolgd, de verkoop aan stations wordt verboden, er vinden huiszoekingen plaats en ‘men’ pleegt zelfs een bomaanslag tegen de redactie.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties
Gerelateerde artikelen
SPORTRik Torfs18/12/2024

Rik Van Looy had geen talent om vergeten te worden. Glansprestaties waren in zijn geval de regel. Rik Torfs brengt een eerbetoon aan zijn gouwgenoot.