Vandaag 1953: de grote overstromingsramp
Dijkdoorbraak bij Papendrecht op 1 februari 1953
De overstromingsramp van 1953 treft Zeeland, met uitbreiding tot Antwerpen en Rotterdam. Meer dan 2000 mensen bekopen het met hun leven.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementLangs de Noordzeekust breekt in de nacht van 31 januari op 1 februari een noordwesterstorm los en er is springtij. In Antwerpen treedt de Schelde buiten haar oevers. In Vlaanderen verdrinken in totaal 28 personen. Maar de allesverwoestende overstromingsramp vindt vooral in Nederland plaats. Zeeland wordt zwaar getroffen. Ook grote delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant lopen onder water. Door de gebrekkige communicatie dringt het nieuws pas langzaam door in de rest van het land.
Meer dan tweeduizend hectare en 133 dorpen worden overstroomd, 47 000 stuks vee verdrinken. Men telt 1835 doden en meer dan 100 000 mensen moeten vluchten voor het onheil. Op de Noordzee sterven meer dan 200 mensen op zinkende schepen. Zelfs de kust van Engeland wordt getroffen. De solidariteit is groot en ook Franse soldaten worden uitgestuurd om hulp te bieden. Onder hen ook enkele Frans-Vlamingen. Jacques Boddaert uit Kaaster is er een van.
De omvang van de ramp heeft op de zeer jonge soldaat die hij toen was diepe indruk gemaakt. Hij is terecht heel fier op de oorkonde die hij van de Nederlandse regering ontving. De Nederlandse tekst luidt:
Als uiting van onze bijzondere
dank en waardering voor de
krachtige medewerking en
onverdroten ijver, betoond bij de
hulpverlening, tijdens de
watersnood van februari 1953.
Personen |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Sinds 1800 mochten vrouwen geen broek meer dragen in Frankrijk, een wet die tot 2013 van kracht bleef.
De ontmanteling van de stopgezette kernreactoren is nog niet begonnen, laat het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle weten. Alles blijft mogelijk.