Vandaag 1978: Internationale Dag van de Zon
vandaag
foto © Wikimedia Commons/Kreuzschnabel
Op de Internationale Dag van de Zon zetten we onze meest nabije ster in de bloemetjes.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementSinds 1978 is 3 mei de Internationale Dag van de Zon, eerst voor de Amerikanen, maar nu voor iedereen. Deze Dag is het minder bekende broertje van de Dag van de Aarde, die jaarlijks op 22 april plaatsvindt. De Dag van de Zon is een initiatief van de Amerikaan Denis Hayes (°1944) – de coördinator van de eerste ‘Dag van de Aarde’ – en werd in 1978 officieel uitgeroepen door toenmalig president Jimmy Carter van de Verenigde Staten. Sinds 1994 heeft de ‘Dag van de Zon’ een internationaal karakter.
Maar onze voorouders hebben niet op Carter of iemand anders gewacht en vieren sinds mensenheugenis op 21 juni de zomerzonnewende, de dag waarop de zon, gezien vanaf de aarde, haar meest noordelijke stand bereikt. De zon staat dan in het noordelijke halfrond recht boven de Kreeftskeerkring.
De waarde van de zon in het algemeen en haar rol als duurzame energiebron in het bijzonder, staan ieder jaar op 3 mei in het middelpunt van de belangstelling. We vergeten het soms: de zon is van vitaal belang voor het leven op aarde. De zon is het hemellichaam waar de aarde omheen draait en waaraan zij licht en warmte ontleent. Zonder het licht en de warmte van de zon zou onze planeet ijskoud en levenloos zijn. De zon beïnvloedt de atmosfeer en het weer doordat zij de zeeën en de oceanen verwarmt. Bovendien is zonlicht essentieel voor het fotosynthetische proces waarop vrijwel het gehele leven op aarde draait.
Voor wie de zon soms hinderlijk vindt, moet nog even geduld oefenen tot 27 juni. Dan is het de ‘Internationale Dag van de Zonnebril’.
Personen |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
De kinderloze koning van Engeland, Edward de Belijder, duidt Willem van Normandië aan als zijn erfgenaam. Dit was niet naar de zin van de Engelse Harold Godwinson. De Slag bij Hastings was het gevolg.