JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1985: Greenpeaceschip Rainbow Warrior gezonken na aanslag Franse geheime dienst

VandaagLuc Pauwels10/7/2024Leestijd 1 minuut
De Rainbow Warrior in 1985 in Auckland

De Rainbow Warrior in 1985 in Auckland

foto © Wikimedia Commons/Ot

Greenpeace protesteert tegen de Franse kernproeven in de Stille Oceaan en enerveert de Fransen daarbij zo erg dat ze beslissen de Rainbow Warrior te kelderen. Daarbij valt een dode.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Onvoorstelbaar… de Rainbow Warrior, het vlaggenschip van de milieuorganisatie Greenpeace, wordt door een aanslag van de Franse geheime dienst tot zinken gebracht. Het schip ligt in de haven van Auckland in Nieuw-Zeeland om te protesteren tegen de Franse kernproeven op Mururoa. De ontploffingen die de Fransen veroorzaken, slaan een groot gat in de romp, waardoor de Rainbow Warrior snel zinkt. Op één na kunnen de opvarenden veilig aan land komen. Degene die omkomt is de fotograaf Fernando Pereira. De aanslag werd uitgevoerd door agenten van de Franse inlichtingendienst (DGSE) onder de naam Operation Satanique.

De agenten waren verdeeld in drie teams. Het eerste team bestond uit het ‘koppel’ Dominique Prieur en Alain Mafart, die zich voordeden als het Zwitsers echtpaar ‘Turenge’. Zij waren verantwoordelijk voor de verkenning en de logistiek. Het tweede team bestond uit de bemanning van het jacht Ouvea. Zij brachten de mijnen binnen die gebruikt werden. Het derde team bestond uit de duikers die de mijnen bevestigden. Aan boord van de Rainbow Warrior bevond zich een spionne, Christine Cabon, die onder de naam Fréderique Bonlieu bij Greenpeace was geïnfiltreerd om de Franse geheime dienst van informatie te voorzien

De geheime agenten Prieur en Mafart worden gearresteerd en tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Nieuw-Zeeland levert ze uit aan Frankrijk om daar hun straf uit te zitten. Maar na een kort huisarrest worden ze vrijgelaten. Frankrijk betaalt aan Greenpeace 8,16 miljoen dollar schadevergoeding.

In juli 2005 wordt bekend dat de Franse president François Mitterrand zelf toestemming had gegeven voor de aanslag, die hij in het openbaar sterk had veroordeeld. Dominique Prieur wordt na haar vrijlating terug opgenomen in het Franse leger en in 2002 bevorderd tot kolonel.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties