Vandaag 1990: André Vlerick overleden, pionier van de Vlaamse welvaart
De Vlerick Business School, gesticht door André Vlerick
André Vlerick, oprichter van Vlaanderens meest befaamde businessschool, heeft de Vlaamse welvaart van vorige eeuw tastbaar vorm gegeven.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementAndré Vlerick overlijdt in Beernem. Hij was een Vlaams hoogleraar, bankier en de meest onderschatte politicus als het over Vlaamse welvaart gaat.
Vlerick studeert aan de KULeuven rechten, filosofie en politieke en sociale wetenschappen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hij assistent van prof. Gaston Eyskens. Daarna studeert hij economie aan de Universiteit van Cambridge.
Vlerick maakt een blitzcarrière. In 1949 is hij al directeur-generaal van het Belgisch Bestuur voor Economische Samenwerking. Hij is amper 30 als hij mee het Marshallplan in België vorm mag geven. In Vlaanderen wordt het Marshallplan vooral volgens zijn analyses geïmplementeerd.
Vanaf 1957 is Vlerick hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Gent. De Kredietbank had hem al in 1953 tot bestuurder benoemd. Van 1957 tot 1982 leidt hij Investco en maakt van deze vennootschap een van de grootste verstrekkers van risicokapitaal aan Vlaamse ondernemingen. In 1952 wordt hij beheerder van de Economische Raad van Vlaanderen en in 1957 van het Vlaams Economisch Verbond (VEV).
In 1960 wordt Congo onafhankelijk. Oud-kolonialen worden door Vlerick warm ontvangen en weer opgenomen in onze economie, via zijn nieuw opgericht ‘vormingsinstituut’. Dat wordt snel de gerenommeerde Vlerick Management School.
In 1976 zorgt Vlerick mee voor het overleven van de failliete De Standaard via de oprichting van de reddende Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM). Familiale redenen spelen hierbij zeker mee: Vlericks schoonvader Gustaaf Sap was vanaf 1927 hoofdaandeelhouder van de krant.
In 1968 wordt Vlerick staatssecretaris voor Streekeconomie in de regering-Gaston Eyskens IV. Hij legt de basis voor de Gewestelijke Economische Raad voor Vlaanderen. In 1972 wordt hij minister van Financiën. Van 1971 tot 1977 is hij CVP-senator. Nooit te beroerd om zijn nek uit te steken, wordt André Vlerick, samen met onder meer Clem De Ridder, Wim Jorissen en Leon Rochtus medeoprichter van Protea, een vriendschapsvereniging die naar eigen zeggen objectieve informatie over Zuid-Afrika en het apartheidsbestel verspreidt.
De kinderloze weduwe Vlerick schenkt bij haar overlijden (2001) 51 miljoen euro aan de Vlerick Management School. Het duurt tot 2010 voor de overdracht voltooid is. Er waren immers 45 broers, zussen, neven en nichten die inspraak hadden.
Tags |
---|
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Vandaag 1632: Baruch Spinoza geboren, belangrijk filosoof, maar vooral verketterd door kerk en staat
Baruch Spinoza houdt vast aan zijn ideeën, ook al komt hem dat op verbanning uit de joodse gemeenschap, een plek op de Index en een Nederlands publicatieverbod te staan.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.