JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag 1999: moordpartij op Columbine High School, triest model voor vele volgende

VandaagLuc Pauwels20/4/2024Leestijd 2 minuten
Harris (links) en Klebold (rechts) in de cafetaria, 8-11 minuten voor hun
zelfmoord

Harris (links) en Klebold (rechts) in de cafetaria, 8-11 minuten voor hun zelfmoord

De schietpartij op de Columbine High School, gepleegd door twee tieners, wordt het voorbeeld voor vele honderden gelijkaardige moordaanslagen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Op 20 april 1999 schieten Eric Harris (19) en Dylan Klebold (17) twaalf medestudenten en een leraar dood. Deze zorgvuldig voorbereide moordpartij vindt plaats op de Columbine High School in Littleton (Colorado). De jongens waren in de ochtend op school gekomen met bommen, zware wapens en molotovcocktails. Als blijkt dat de explosieven niet tot ontploffing kunnen worden gebracht, dringen ze al schietend het schoolgebouw binnen. Daarna plegen ze zelfmoord.

De slachtoffers zijn allemaal tussen de 14 en 18. Bovendien worden nog eens 24 leerlingen verwond. In 2019, twintig jaar na de schietpartij, lijden nog vele betrokkenen aan de lichamelijke of psychologische gevolgen van de gruwel die ze hebben meegemaakt.

De daders hadden de massamoord maandenlang voorbereid als een massieve bomaanslag op hun school waarbij honderden mensen zouden omkomen. Maar door een technische fout ontploffen de bommen die ze in de schoolkantine hebben geplaatst niet. Dan wijzigen ze spontaan hun plan en beginnen op hun klasgenoten te schieten.

De motieven van de jonge daders zijn nooit met zekerheid opgehelderd. De media zien de schietpartij vaak als een wraakactie voor pesterijen op school. Maar na evaluatie van het dagboek en de video-opnamen die de daders hebben achtergelaten komen de opsporingsautoriteiten tot een andere conclusie: hun voornaamste doel was beroemd te worden.

Vanwege de verstrekkende gevolgen wordt de daad beschouwd als een keerpunt in de cultuur van de Verenigde Staten en als een van de belangrijkste historische gebeurtenissen van de jaren 1990. De schietpartij op Columbine High School is het archetype van de schoolschietpartij geworden en is in de populaire cultuur terechtgekomen. De stijging van het aantal schietpartijen op Amerikaanse scholen na deze misdaad wordt vaak het Columbine-effect genoemd, omdat veel van de latere schutters naar dit bloedbad verwijzen als inspiratie voor hun eigen gewelddaden. Het gaat om vele honderden schoolagressies. In de Verenigde Staten staan ​​studenten geboren na 20 april 1999 bekend als de ‘Columbine Generation’, die geen wereld kennen zonder schietpartijen op scholen.

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties