Vandaag 2016: Eric Defoort overleden, tussen links en Vlaams en liefst allebei
Eric Defoort (1943-2016)
Eric Defoort, historicus, dwarsligger van natuur, altijd op de barricaden.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementEric Defoort overlijdt in Gent op 16 december 2016, op de leeftijd van 73, na een slepende ziekte. Reeds als tiener is deze West-Vlaming actief in de Vlaamse Beweging, eerst in het Algemeen Diets Jeugdverbond (ADJV), dan als student geschiedenis aan de KULeuven in de Vlaams-Nationale Studentenunie (VNSU). Vrij tegendraads is dat zijn doctoraat handelt over het Belgische reactionaire katholicisme, daarna als boek uitgegeven: Charles Maurras en de Action Française in België (1978). Maar dat is niet de laatste keer dat hij ons doet opkijken. Bart De Wever zal hem later ‘onvatbaar en vrij’ noemen.
Na zijn studies wordt Eric Defoort bibliothecaris aan de KULAK, waar hij de ‘Bibliotheek De Franse Nederlanden’ opricht, voortbouwend op de bibliotheek van de Frans-Vlaamse priester Jean-Marie Gantois. In 1982 wordt Defoort hoogleraar geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Brussel, nu geïntegreerd in de KULeuven.
Vanuit de Volksunie stapt hij begin jaren 1980 over naar de jonge SP van Karel van Miert. Begin jaren 1990 zien we hem terug in de Vlaamse Volksbeweging en haar tijdschrift Doorbraak, maar ook in de Volksunie. Hij wordt de laatste ondervoorzitter van de VU (1998-2001). Samen met Geert Bourgeois en Bart De Wever draait hij in de groep ‘Vlaams-Nationaal’ de latere N-VA warm. In 2003 legt hij al zijn partijpolitieke functies neer.
Van 2007 tot 2009 is hij algemeen voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging (VVB). Hij neemt ontslag, omdat zijn linkse denkbeelden botsen met het grotendeels rechtse militantenkader. Ik vroeg hem ooit of hij marxist was. Hij antwoordde dat Marx zeker de juiste diagnose had gesteld, maar het foute recept had voorgeschreven. (Dat komt overeen met wat de nieuw-rechtse Alain de Benoist schrijft.)
In 2010 wordt hij tot voorzitter gekozen van de Europese Vrije Alliantie (EVA), waarin de N-VA met andere regionalistische partijen samenwerkt. Van 2010 tot zijn dood is hij lid van de raad van bestuur van de VRT en sinds 2015 ook lid van de raad van bestuur van de KULeuven.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
Benazir Bhutto haalt haar gram tegen de moordenaars van haar vader Zulfikar, de junta die Pakistan tot 1988 leidden. De weerstand tegen haar culmineerde in een dodelijke aanslag.
‘De papieren krant bestaat nog, maar je voelt aan alles dat dat niet zo lang meer gaat duren’, meent Jonathan Hendrickx.