Vandaag 1695: Christiaan Huygens overleden, de belangrijkste wis-, natuur- en sterrenkundige van de 17de eeuw
Portret van Christiaan Huygens (1629-1695) door Caspar Netscher (1671)
Christiaan Huygens was de zoon van Nederlands topdiplomaat Constantijn Huygens. Hij ontwikkelde integralen en differentialen en ontdekte de eerste ring om Saturnus en zijn maan Titan.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementIn Den Haag overlijdt op 8 juli 1695 Christiaan Huygens, de belangrijkste wis-, natuur- en sterrenkundige van de zeventiende eeuw, tevens muziektheoreticus, uitvinder en schrijver van vroege sciencefiction, de Cosmotheoros. Hij werd 66. Christiaan was ook geboren in Den Haag, als zoon van Constantijn Huygens (1596-1687), een diplomaat, topadviseur van de Oranjes, dichter en componist.
Christiaan Huygens maakt internationaal naam als een pionier van de waarschijnlijkheidstheorie en de differentiaal- en integraalrekening. In de natuurkunde stelt hij als eerste de wetten voor de elastische botsing en voor de middelpuntvliedende kracht op. Geluidsverschijnselen verklaart Huygens als eerste correct met interferentie. Aan hem danken we ook het begrip van licht als een golfverschijnsel. Onderzoek naar de dubbele breking van licht in IJslands kristal bracht hem tot een theorie voor gepolariseerd licht. Huygens wordt algemeen gezien als de eerste theoretische natuurkundige omdat hij als eerste in de natuurkunde gebruik maakte van wiskundige formules.
In de sterrenkunde ontdekt Huygens met zijn geperfectioneerde telescoop de maan Titan van de planeet Saturnus en de eerste ring om die planeet. Als uitvinder maakt de geniale Huygens naam met onder meer, een buskruitmotor, het principe van de stoommachine en het slingeruurwerk, een belangrijke verbetering in de tijdmeting. Hij is nooit getrouwd. Een ontdekking minder.
Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.
De Saturnalia ter ere van Saturnus en de zonnewende werden gevierd om de aankomende lente te vieren en hebben veel weg van onze carnavalsfeesten.
Rik Van Looy had geen talent om vergeten te worden. Glansprestaties waren in zijn geval de regel. Rik Torfs brengt een eerbetoon aan zijn gouwgenoot.