JavaScript is required for this website to work.
GESCHIEDENIS

Vandaag elk jaar: Internationale Mannendag

VandaagLuc Pauwels19/11/2024Leestijd 2 minuten
Het logo van Internationale Mannendag

Het logo van Internationale Mannendag

Internationale Mannendag is het antwoord op Internationale Vrouwendag. Beide dagen streven naar hetzelfde ideaal: gelijkheid voor vrouwen én mannen, zodat beide hun volle potentieel kunnen bereiken.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Internationale Mannendag (IMD) is een jaarlijkse feestdag die plaatsvindt op 19 november. Dit is de minder bekende tegenhanger van de Internationale Vrouwendag op 8 maart.

Het idee werd in 1992 in Sydney (Australië) gelanceerd door de mannenrechtenactivist Thomas Oaster. Het oorspronkelijke initiatief is uitgegroeid tot een evenement dat jaarlijks plaatsvindt in ongeveer 80 landen.

Ingeborg Breines, directeur van de afdeling Vrouwen en Vredescultuur, zei namens UNESCO over Internationale Mannendag: ‘Dit is een geweldig idee dat kan leiden tot meer evenwicht tussen mannen en vrouwen. UNESCO kijkt uit naar de samenwerking met de organisatoren van Internationale Mannendag’.

Het idee werd opgepikt en nieuw leven ingeblazen door de historicus Jerome Teelucksingh, hoogleraar aan de Universiteit van West-Indië (de eilanden Jamaica, Trinidad, Barbados en Antigua en Barbuda). Hij koos ervoor om het feest elk jaar op 19 november te vieren. Dit om de verjaardag van zijn vader te eren en ook te vieren hoe op die datum in 1989 het voetbalteam van Trinidad en Tobago het land had verenigd met hun inspanningen om zich te kwalificeren voor het WK voetbal. Teelucksingh zegt met IMD te ‘streven naar gendergelijkheid en te proberen geduldig de negatieve beelden en het stigma te verwijderen dat met mannen in onze samenleving is verbonden’.

Vanaf het begin staat op de IMD de gezondheid van mannen centraal en hun welzijn op sociaal, emotioneel, fysiek en spiritueel vlak. Daarnaast werden in 2009 ook volgende doelstellingen vastgesteld als basis voor de Internationale Mannendag: het promoten van mannelijke rolmodellen; niet alleen filmsterren en sporters, maar gewone werkende mannen die een fatsoenlijk, eerlijk leven leiden.

Verder het erkennen van de positieve bijdrage van mannen aan de samenleving, de gemeenschap, het gezin, het huwelijk, de kinderzorg en het milieu. De discriminatie van mannen aan de kaak stellen op het gebied van sociale prestaties, sociale houdingen en verwachtingen en de wetgeving; het evenwicht tussen mannen en vrouwen verbeteren en gelijkheid bevorderen.

En ten slotte een veiligere, betere wereld creëren, waar mannen veilig zijn en hun volledige potentieel kunnen bereiken.

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Commentaren en reacties