JavaScript is required for this website to work.
post

Vergeten vragen van de voorbije week (27)

Dominique Laridon31/12/2018Leestijd 4 minuten
De vergeten vragen van voorbije week.

De vergeten vragen van voorbije week.

foto © imago/INSADCO/Reporters

Een goed voornemen dat journalisten zouden kunnen koesteren voor 2019: minder vragen vergeten te stellen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Waar was de jihadi-terrorist Benjamin Herman?

(Aan de makers van het jaaroverzicht op één, die een terroristische aanslag op Belgische bodem in 2018 geen vermelding waard vonden. Je kan vaak discussiëren over wat een jaaroverzicht moet halen, maar Benjamin Herman riep  ‘Allahu akbar’ en vermoordde drie mensen in de straten van Luik. Die tragedie moet in élk jaaroverzicht en heeft altijd voorrang op pakweg Kanye West in Houthalen-Helchteren of Willy Sommers op Pukkelpop – twee faits divers die het jaaroverzicht wél haalden.)

Wat als één van de vaders straks toch weer opduikt?

(Aan de rechter die de overheid nu verplicht om ook de moeders van kalifaatkinderen terug naar België te halen, omdat het onwettig en onmenselijk is om kinderen te scheiden van hun ouders. Maar wat als straks blijkt dat één van de vaders alsnog in leven is? Moeten we dan ook de IS-beul repatriëren, als een soort van gezinshereniging? Waar eindigt deze destructieve zelfhaat eigenlijk?)

Hoeveel moeten we de Jihad-bruiden betalen voor hun spreekbeurten in scholen?

(Aan professor psychologie Gerrit Loots van de VUB, die de IS-moeders na een korte gevangenisstraf lezingen wil laten geven in Vlaamse scholen. Natuurlijk moeten de terroristenvrouwen vorstelijk vergoed worden voor die lezingen. Maar waarom daar stoppen? Kunnen we Tatiana Wielandt geen rubriek geven in Van Gils & Gasten? Zouden we Bouchra Abouallal niet laten deelnemen aan De Slimste Mens Ter Wereld? Zullen we hen subsidies geven om een opvangcentrum te openen voor kwetsbare tieners?)

Waarom hebt u op televisie niets gezegd over die absurd hoge ticketprijzen?

(Aan Amerikacorrespondent Björn Soenens, die in Humo zowaar een beetje kritisch is voor de boektournee van Michelle Obama: ‘Ticketprijzen: 250 tot 2.500 dollar. Wie gelooft dan nog dat ze opkomt voor de gewone man? Ze heeft al twee miljoen boeken verkocht: waarom gaat ze dan niet gratis op tournee?’. Jammer genoeg heeft die kritische noot het Journaalverslag nooit gehaald: dat was 2 minuten 19 seconden beate bewondering, met niets dan zwijmelende fans en applausonderbrekingen.)

Wat met de zorgen van uw meer rechtse onderdanen?

(Aan koning Filip, die in zijn Kerstboodschap de problemen benoemde: ‘Ongelijkheid, armoede, onverdraagzaamheid, klimaatverandering zijn maatschappelijke problemen die om allesomvattende oplossingen vragen’. Geheel toevallig gaat het hier om vier linkse stokpaardjes – alleen al de beslissing om ‘ongelijkheid’ te benoemen als een probleem is een ideologische keuze. Suggesties voor de volgende koninklijke toespraak: ‘migratie’, ‘globalisering’, ’terreur’, ‘islamisering’, …)

Vanwaar komt het geld voor die cadeaus?

(Aan Brussels staatssecretaris voor het Openbaar Ambt Fadila Laanan (PS), die cadeaus uitdeelt aan de ambtenaren van het Brussels Gewest: abonnementen op het openbaar vervoer én op het fietsdeelsysteem Villo worden voortaan 100% terugbetaald en 8 mei wordt een extra betaalde verlofdag. De cadeaus komen er ‘ten compensatie van de onrechtmatige maatregelen van de federale regering’, zoals de optrekking van de pensioenleeftijd. Als Brussel daar allemaal geld voor heeft, waarom moet Vlaanderen dan zoveel geld pompen in dat Hoofdstedelijk Gewest?)

Tot welke politieke familie behoort Joseph Muscat, de premier van Malta?

(Aan de sociaaldemocratische spitzenkandidat Frans Timmermans, die in De Morgen een open doekje krijgt voor zijn simplistische wereldbeeld: “Sociaaldemocraten willen verenigen, nationalisten verdelen“. Op het laatste sociaaldemocratische congres in Lissabon stond Timmermans nog te applaudisseren voor Joseph Muscat: premier van een corruptienest, dat schepen vol migranten weigert en waar het onderzoek naar de moord op de kritische journaliste Daphne Caruana Galizia gesaboteerd wordt.)

Wie heeft jullie aangesteld als officiële woordvoerders van alle islamitische kiezers?

(Aan Said Bataray en Othman El Hammouchi die op de website van de VRT-nieuwsdienst flink te keer gaan tegen Jinnih Beels en Tom Meeuws: ‘sp.a pleegt in Antwerpen verraad ten aanzien van de islamitische kiezers‘. Blijkbaar liggen die islamitische kiezers alleen maar wakker van hoofddoeken aan loketten en gaan ze de sp.a nu genadeloos afstraffen. Interessant hoor, maar welk draagvlak hebben deze heren eigenlijk binnen hun eigen gemeenschap?)

Hoeveel daklozen had u kunnen helpen met het geld dat u hebt achtergehouden voor de belastingen?

(Aan Bono van U2, die op kerstavond een verrassingsoptreden gaf in de straten van Dublin, speciaal voor de daklozen. Deze mediagenieke publiciteitsstunt werd kritiekloos gebracht door kranten en zenders in de hele wereld, terwijl Bono onlangs onder vuur kwam voor belastingontwijking. Eigenlijk zou er geen enkel stuk meer over Bono mogen verschijnen zonder die link te leggen: betrapte belastingszondaar poetst imago op.)

Waarom moeten wij boeten voor de zonden van onze voorouders?

(Aan Eerwaarde Heer Fernand Maréchal, pastoor van Zeebrugge en beschermengel van illegalen, die in De Morgen een postkoloniale variant van de Erfzonde schetst: ‘Kijk, in de koloniale tijd hebben wij Afrika leeggezogen. Alle rijkdom is naar hier gebracht. Ik vind het niet meer dan normaal dat die mensen nu naar hier komen en zeggen: ‘Jullie hebben ons geplunderd, geef ons wat terug’“.)

Denkt u echt dat we al zo snel grapjes zullen kunnen maken over de islam?

(Aan Herman Brusselmans, die in de (warm aanbevolen) documentaire ‘Dat zijn geen grappen‘ inschat dat we over 5.000 jaar misschien grappen zullen kunnen maken over de islam. Dat lijkt zeer optimistisch. Brusselmans blijft wel een beetje realistisch, want hij voegt er aan toe: ‘De islam wordt niet milder. Integendeel’.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties