Vergeten vragen van de voorbije week (33)
De vergeten vragen van voorbije week.
foto © imago/INSADCO/Reporters
Doorbraak verschijnt al een poos niet meer op papier – en toch probeert deze rubriek niet eens om klimaatneutraal te zijn.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOok de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:
Wie heeft die dodelijke beelden van Joke Schauvliege gelanceerd?
(Aan de mediameute die de milieuminister heeft opgeknoopt, zonder zelfs maar te vermelden wie de ongelukkige toespraak bij het Algemeen Boerensyndidaat openbaar heeft gemaakt. Er zijn honderden artikels verschenen over de zwanenzang van Joke Schauvliege, maar slechts een handvol noemen de naam van de man die de beschadigende beelden bezorgt heeft aan de pers: Filip De Bodt. Een extreem-links, anarchistisch figuur die in het landelijke Herzele de fractie met Groen aanvoert. Dat hadden journalisten er meteen bij moeten vermelden.)
Hoe kan de VRT nog neutraal berichten over de klimaatactivisten?
(Aan de ombudsman van de openbare omroep, nu CEO Paul Lembrechts namens de VRT zijn handtekening zet onder ‘Sign For My Future‘. Deze petitie pleit onomwonden voor politieke doelstellingen zoals een klimaatwet en een expertenpanel als waakhond van de regering. De grote baas van de publieke zender wordt ‘ambassadeur’ van deze politieke actiegroep en verklaart dat alle platformen van de VRT de boodschap van ‘Sign For My Future‘ zullen brengen – zoals ook al zeer duidelijk te merken is in alle uitzendingen. En dat passeert, dat kan allemaal.)
Wie gaat er schuil achter ‘Sign For My Future‘?
(Aan Paul Lembrechts, aangezien Piet Colruyt één van de initiatiefnemers van Sign For My Future blijkt te zijn. Colruyt is de man achter duurzame investeringsprojecten zoals Eoly Coöperatie (windmolens) en Revive (ecologische woonprojecten): precies het soort bedrijven die véél te winnen hebben bij het klimaatinvesteringsplan waar Sign For My Future voor pleit. In dat opzicht is ‘Teken Voor Mijn Toekomst’ trouwens een opvallend eerlijke naam: de belastingbetalers moeten tekenen voor de toekomstige winsten van mijnheer Colruyt.)
Wat is er nog Vlaams aan de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn?
(Aan De Lijn, waar een tot Allah biddende buschauffeur werd ‘gewezen op de regels’. Nog maar een paar maand geleden werd een andere buschauffeur nochtans ontslagen omdat hij in zijn eigen vrije tijd op Facebook gespot had met de valse profeet Mohammed. Bij onze Vlaamse Vervoersmaatschappij mag je Mohammed prijzen, maar je mag hem niet beledigen. Hoepel toch op, De Lijn, met je trage bussen en je laffe mores.)
Wie is er bij de N-VA verantwoordelijk voor de benoemingen?
(Aan Bart De Wever: de grootste politicus van zijn generatie en de slechtste personeelsmanager van West-Europa. De Wever maakte Jan Briers gouverneur van Oost-Vlaanderen, liet hem enkele jaren geloofwaardigheid verzamelen en moet nu toekijken hoe de ‘onafhankelijke’ Bries zijn politieke kapitaal cadeau doet aan CD&V. De N-VA voert een belabberde benoemingspolitiek. Met als ultieme bewijs Marc Descheemaecker, want geen mens kreeg meer cadeau van de N-VA dan die oude schurk. Of neem zo’n Joy Donné, die niet eens doet alsof hij een Vlaams-nationalist is. Het zal De Wever nog wel zuur opbreken.)
Hoe kan je de teloorgang van het klassieke gezin verkopen als een zegen voor onze samenleving?
(Aan iedereen die alleen maar voordelen ziet in het feit dat nu al meer dan 1/3de van de huishoudens bestaat uit ‘alleenwoners’ – een aantal dat alleen maar toeneemt. Politici en experts jubelen dat vrouwen economisch steeds onafhankelijker zijn en dat stadscentra steeds levendiger worden, omdat al die alleenwoners meer activiteiten zoeken buitenshuis. Geen mens wijst op de woekerende eenzaamheid, de verwaarloosde senioren, de kinderen die week na week heen en weer geslingerd worden tussen gebroken gezinnen.)
Wie houdt de PS straks tegen om Brussel te besturen zonder de Vlamingen?
(Aan commentatoren en columnisten die over alles een mening hebben, maar ook na meer dan een week stil bleven over het PS-plan om Brussel te besturen met het antiblokkeringssysteem. De kans is klein dat de N-VA over een paar maand écht incontournable wordt in het Brussels Gewest, maar zelfs dan nog is het dreigement kras. De Franstaligen zijn binnen België een rijkelijk beschermde minderheid, maar de bescherming van de Vlaamse minderheid in Brussel moet er meteen aan geloven als de ‘verkeerde’ partij de verkiezingen zou winnen. Het antiblokkeringssysteem was een schandaal toen het werd ontworpen tegen het Vlaams Belang en het is een schandaal nu het wordt ingeroepen tegen N-VA. Maar je hoort er in Vlaanderen amper wat over.)
Hoeveel christenen moeten er nog sterven vooraleer ze kwetsbaar genoeg zijn voor CD&V?
(Aan Jan De Volder (CD&V), die in het parlement prat ging op de beslissing van Sant’Egidio om zeker ook moslims naar ons land te halen – ook al had toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) erop aangedrongen om te focussen op christenen, die immers een zeer bedreigde minderheid vormen. Alle argumenten – dat christenen in veel groter gevaar verkeren, dat ze makkelijker te integreren zijn, dat de asielcentra al uitpuilen van moslims, dat de bevolking liever christenen ziet komen – vielen in dovemansoren bij De Volder, en hij was er nog trots op ook.)
Hoe kijken jullie als kameraden-communisten nu naar Venezuela?
(Aan Peter Mertens of gelijk welke PVDA’er, salonfähige supersocialisten. Het is geen geheim dat er binnen de PVDA veel sympathie bestaat voor de ‘Bolivariaanse Revolutie’, dus waarom krijgen de knuffelcommunisten zo weinig vragen over Maduro, die nu letterlijk zijn grenzen afsluit voor hulpgoederen. Maar ja, onze media slagen er niet eens in om het regime in Caracas ideologisch te duiden. Zo vaak als de Braziliaanse Bolsonaro betiteld wordt als ‘rechts’, zo weinig wordt Maduro gekoppeld aan ‘links’. Nochtans is Venezuela vandaag gewoon het logische gevolg van het reële socialisme.)
Wat als het worstenmuseum níet verhuist naar het concentratiekamp?
(Aan alle media die een lekker verhaal verkiezen boven de werkelijke afloop. De meeste Vlaamse kranten brachten het bericht dat een Duits worstenmuseum zou verhuizen naar de site van het gewezen concentratiekamp Buchenwald. Alleen De Morgen publiceerde later dat het plan niet doorging. En zo zijn er elke week tal van verhalen die maar half gebracht worden, omdat de tweede helft geen lekkere clickbait oplevert. Wij kunnen alleen maar hopen dat er niet te veel Vlaamse worstenfans met hongerige belangstelling op weg gaan naar Buchenwald.)
Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.
Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig.
Voor deze rubriek weer een tijd onder water duikt: enkele vragen die zelfs in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen hardnekkig worden ‘vergeten’.
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.