Vergeten vragen van de voorbije week (35)
De vergeten vragen van voorbije week.
foto © imago/INSADCO/Reporters
Vorige week ging Anuna op vrijdag spijbelen in Parijs. Wanneer gaat zij eigenlijk wél nog naar school? Een vergeten vraag – en zo hebben we er nog wel een paar.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOok de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:
Hoeveel belastinggeld spendeert de VRT aan promotie van het weerbericht?
(Aan de openbare omroep, die op maandag 18 februari in vier Vlaamse kranten een advertentie plaatste voor het weerbericht. Een dag later stond dezelfde advertentie ook paginagroot in Humo en Dag Allemaal. ‘In de wolken met Sabine, Bram en Frank – Het Weer, elke dag op één’. Wie vond dát een verstandige besteding van belastinggeld? Hoeveel Vlamingen zijn niet op de hoogte van het bestaan van het weerbericht?)
Hoeveel heeft de VRT aan VTM betaald om die beelden van Bart De Wever uit te mogen zenden?
(Aan de VRT-nieuwsdienst, die normaal gezien zéér terughoudend omspringt met beelden van een concurrerende zender. Eigenlijk negeert de VRT zoveel mogelijk de uitzendingen van VTM, maar deze week werd één VTM-fragment bijzonder enthousiast en bijzonder vaak uitgezonden door de VRT: een stukje uit een voorzittersdebat, waarin Bart De Wever een opening maakte om Syriëstrijders eventueel te berechten in België. Zo ontstond de indruk dat N-VA nogal veel bochten maakte in dat debat. En dan zendt de VRT blijkbaar zeer graag VTM-beelden uit.)
Hoe bent u erin geslaagd om tóch nog een vakantiebestemming te vinden?
(Aan Meyrem Almaci, die vorige zomer een ernstig probleem had: ‘Vorig jaar wilden we op vakantie vertrekken, maar waar konden we naartoe? Op zoveel plekken waren er bosbranden’. We herinneren ons allemaal de rampzomer van 2018, toen niemand op vakantie kon omdat de hele wereld letterlijk in brand stond. Bij welke andere partijvoorzitter zou men zulke hysterische quotes laten passeren?)
Wanneer komt de klimaatmars dat er meer journalisten dan spijbelaars aanwezig zullen zijn?
(Aan de media die helemaal gek werden bij de blijde intrede van Greta Thunberg (kortweg ‘Greta’ voor de vrienden en ook voor verbazend veel journalisten). Ondertussen blijft het aantal klimaatspijbelaars scherp dalen – zelfs nu sommige scholen deelname verplicht hebben gemaakt. Veel journalisten blijven dolenthousiast over de klimaatagenda, maar bij de rest van de bevolking begint het stilaan over te waaien.)
Wat in ’s hemelsnaam is een ‘diversiteitsconsulent’?
(Aan Omar Ba, die in Knack voorstelt om de Congolese regering – één van de meest corrupte roofregimes ter wereld – mede-eigenaar te maken van het Afrikamuseum in Tervuren. Mijnheer Ba wordt omschreven als een ‘diversiteitsconsulent’, maar er wordt niet verduidelijkt wat dat voor iets is. Wie verzint het ook? En wie betaalt Omar Ba voor dit soort adviezen?)
Waar haalt u de idee dat kinderen alleen wreed zijn tegenover klasgenootjes met een andere huidskleur?
(Aan kinderrechtencommissaris ad interim Naima Charkaoui, die pleit voor meer slachtoffercultuur. Zoals zovele anderen verspreidt Charkaoui het beeld dat vooral kinderen met een andere huidskleur gepest worden op school. Terwijl kinderen gewoon wreed zijn voor iedereen die afwijkt van de norm. Probeer maar eens zwaarlijvig te zijn in de lagere school. Of roodharig met sproeten. Of emotioneel ongelukkig. Kinderen kunnen kwetsbaarheid ruiken. Kan je trouwens ook vragen aan blanke kindjes die een minderheid vormen in een concentratieschool.)
Wat als wij nu geen Europese vlag willen op onze identiteitskaarten?
(Aan de Europese onderhandelaars die bedisseld hebben dat de Europese sterrenvlag haar debuut zal maken op al onze identiteitskaarten. Een zoveelste poging om de Europeanen te hechten aan het EU-instituut. Dit keer gaat men wel érg ver: de vlag op je officiële identiteitskaart is geen detail, maar probeert te raken aan je fundamentele identiteit. Aan de mensen die hun bedenkingen hebben bij het project van de EU werd naar oude gewoonte niets gevraagd.)
Hoe kijkt u naar de Armeense genocide?
(Aan Yasin Gül, die van Groen overliep naar CD&V en daarvoor beloond werd met de 5de plaats op de lijst voor het Vlaams Parlement in Limburg. In het verleden plaatste Gül vraagtekens bij de Armeense genocide. Zou CD&V daar een punt van gemaakt hebben tijdens de transferonderhandelingen?)
Hoeveel Henken en Mienen wonen er nog in de Bijlmer?
(Aan columnist Mark Coenen, die in De Morgen zijn neus ophaalt voor de kiezers van de Nederlander Thierry Baudet: ‘Alles wat in 5 woorden of 20 seconden kan worden uitgelegd op televisie werkt voor Henk en Mien uit de Bijlmer’. Nu is het Amsterdamse stadsdeel Bijlmermeer 1 van de meest multiculturele delen van Nederland, met meer dan 130 nationaliteiten. Het laatste Henk-en-Mien-koppel is al jaren verdrongen door migranten. Veel blanken die er nog wonen zijn jonge hipsters die dwepen met de multicultuur. De culturele referenties van Mark Coenen zijn een beetje zoals de rest van zijn gedachten: gedateerd.)
Wat als we nu eens gewoon goede bruggen en voldoende scholen zouden bouwen?
(Aan het Vlaams Parlement, dat unaniem gestemd heeft voor een zoveelste verplichting. Bij de bouw van elke nieuwe brug, sporthal of school moet een bepaald deel van het budget naar kunst gaan. Terwijl er bijvoorbeeld inzake scholenbouw nu al een gigantische achterstand bestaat. Je weet ook zo dat ‘kunst’ voor het Vlaams Parlement niet betekent dat scholen er tijdloos stijlvol moeten uitzien: ‘Denk maar aan graffiti of digitale kunst’. Dus gewoon een extra subsidiestroom voor moderne kunstenaars en hun abstracte misbaksels.)
Wie bent u en wat hebt u met de échte Bart De Wever gedaan?
(Aan de man die zich uitgeeft voor Bart De Wever, maar de ene dag Syriëstrijders wil terughalen naar Vlaanderen en de volgende dag oproept om excuses aan te bieden voor de kolonisatie. Alsof excuses zouden volstaan en er niet meteen gehengeld zou worden naar royale herstelbetalingen – herstelbetalingen die natuurlijk betaald moeten worden door de mensen die alles betalen in dit land: de Vlamingen. Nog even en deze versie van Bart De Wever kan erelid worden van de weg-met-ons-club.)
Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.
Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig.
Voor deze rubriek weer een tijd onder water duikt: enkele vragen die zelfs in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen hardnekkig worden ‘vergeten’.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.