Vergeten vragen van de voorbije week (47)
Vergeten vragen, ze duiken overal op.
foto © Reporters
In volle campagnetijd produceren onze journalisten meer artikels en programma’s dan menselijk verteerbaar, maar toch blijven sommige vragen achterwege.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOok de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:
Waar is jullie medemenselijkheid?
(Aan de 139 Kamerleden die niet eens het fatsoen hadden om hun collega Barbara Pas (Vlaams Belang) te condoleren toen haar man overleed. Amper 10 federale parlementsleden bleken zo menselijk om hun medeleven aan te bieden. Je kan van mening verschillen over politiek, maar uiteindelijk wens je niemand toe om zo jong weduwe te worden. Toch?)
Wie betaalt het feestje op het dak van het Vlaams Parlement?
(Aan Radio 1, dat twee weken lang Kies 19 uitzendt vanop het dakterras van het Vlaams Parlement. Wie de innige verstrengeling tussen pers en politiek wil aanschouwen, moet daar een kijkje gaan nemen. Optredens, gratis drank en hapjes voor iedereen die langsloopt. Zijn het de politici die de journalisten trakteren? Of is het de VRT die een wekenlange receptie organiseert voor politici en hun medewerkers?)
Hoeveel openbare omroepen hebben het EU-debat uitgezonden?
(Aan de European Broadcasting Union, die ons vorige week genadeloos terroriseerde met een Eurosongfestival én een verkiezingsdebat tussen EU-Spitzenkandidaten. De VRT zond dat slaapverwekkende schijngevecht natuurlijk uit, maar was daartoe helemaal niet verplicht. Heel wat openbare omroepen kozen ervoor om hun kijkers de Eurocraten te besparen. Een wijs besluit, zo werd bevestigd door het amechtige EU-debat.)
Wie is nu de Calimero?
(Aan Kristof Calvo, die meteen begint te jammeren over een ‘lastercampagne‘ als hij één keer in vijf jaar een beetje kritiek moet slikken; een typetje dat kan uitdelen, maar niet kan incasseren. Een droog, groen blaadje dat wegvliegt bij de minste tegenwind?)
Waarom moet Kristof Calvo niet betalen voor zo’n verkiezingsadvertentie?
(Aan De Morgen, dat een lang opiniestuk van Kristof Calvo publiceerde. Politici van andere partijen moeten in volle campagnetijd vorstelijk betalen voor zoveel ruimte in de krant. Calvo mag op de opiniebladzijden een brief aan Bart De Wever schrijven. Welke andere politicus krijgt er zo een forum? Heeft dhr. Calvo in zijn vele debatten en interviews geen gelegenheid genoeg om het proces van N-VA te maken?)
Welke passagiers verdwijnen na de invoering van de vliegtaks?
(Aan de Europese Commissie, die onderzoek deed naar de invoering van een vliegtaks. In het minimumscenario (!) zouden de ticketprijzen in België stijgen met 16 % en zouden de Belgische passagiersaantallen dalen met 17 %. Wie zijn die passagiers die verdwijnen? Zijn dat de progressieve kosmopolieten die hun wereldreizen maken en op de vijf continenten met gelijkgezinden genderdiversiteitscongressen bijwonen? Of zijn het hardwerkende kleinburgers die uitkijken naar één zwembadvakantie per jaar?)
Wat is het verschil tussen Ruben Van Gucht en Herman Van Goethem?
(Aan de hanen die kraaiden toen sportjournalist Ruben Van Gucht onvrijwillig opdook in een verkiezingsfolder van Koen Van den Heuvel (CD&V), maar geen kik gaven toen Herman Van Goethem verscheen in een promotiefilmpje voor Christian Leysen (Open VLD). De rector van de Universiteit Antwerpen prijst de liberale lijsttrekker langer dan een minuut aan, waarna een verkiezingsaffiche volgt. Zou zo’n rector zich dat kunnen permitteren voor om het even welke partij?)
Welke stok achter de deur houden leerkrachten nog over?
(Aan Caroline Gennez, die de C-attesten én de B-attesten wil afschaffen. Een klassenraad zou leerlingen dan finaal niet meer mogen tegenhouden of heroriënteren richting een andere studierichting. In dit ‘socialistische’ schoolsysteem kunnen leerlingen hun einddiploma eigenlijk al ondertekenen wanneer ze zich komen inschrijven. Binnen de schoolmuren mogen er alleen nog ‘succeservaringen’ zijn. Met zo’n voorbereiding zullen onze kinderen vast veel succes oogsten op de arbeidsmarkt…)
Waar is uw zelfrespect?
(Aan Geert Bourgeois, die met de glimlach op de foto gaat met Youssef Kobo en zijn vereniging, A Seat at the Table, een zwaar gesubsidieerde lobbygroep die allochtonen wil binnenloodsen bij het bedrijfsleven. Hoeveel intentieprocessen en complottheorieën moet Kobo nog lanceren over N-VA vooraleer Bourgeois zegt: ‘Maak maar een selfie zonder mij?’ Wat heb je te winnen door een slang aan je borst te koesteren?)
Waarom ondersteunen jullie als staatszender het betoog van Guy Verhofstadt?
(Aan de redactie van De Zevende Dag, die een filmpje van Bart De Wever bij Boris Johnson vertoonde toen Guy Verhofstadt de banden tussen N-VA en de Britse conservatieven Geert Bourgeois voor de voeten wierp; alsof ’t afgesproken was. Relatief ongezien om een betoog zoveel visuele kracht bij te zetten tijdens een live-debat. In de Reyerslaan hokken duidelijk een paar goedbetaalde, Eurodolle Verhofstadt-groupies. Want ook in andere debatten valt het op dat de ex-premier altijd net dat ietsje meer mag dan dan de anderen…)
Hoe verklaren jullie het succes van Rodrigo Duterte?
(Aan de Vlaamse media die de Filipijnse president steevast afserveren als een zwakzinnige clown. Vorige week slaagde Duterte erin om zijn positie verder te versterken bij de tussentijdse verkiezingen. Alleen De Standaard heeft hierover knarsetandend bericht: ‘Blijkbaar was een meerderheid van de Filipino’s te vinden voor krachtdadig bestuur, waarbij de senaat de regering niet te veel in de weg staat’. Het is de grootste frustratie van onze journalisten: dat niemand – waar dan ook ter wereld – braaf hun stemadviezen blijkt te volgen.)
Wie blijft steeds hetzelfde proberen met de hoop op een ander resultaat?
(Aan Apache, dat vlak voor de verkiezingen probeert om het uitgemolken Land Invest-verhaal op te warmen. Net voor de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar deden ze hetzelfde. Is dit terugkerende gevoel voor timing niet net ietsje té doorzichtig? Zelfs in de mainstream media willen weinig journalisten zich verbranden aan dat soort doorzichtige manoeuvres. Hun aantijgingen werden dus niet zo breed opgepikt. Geheimpje: vlak voor de verkiezingen van 2024 komt Apache opnieuw met een vaag vastgoedverhaal. U las het hier eerst!)
Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.
Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig.
Voor deze rubriek weer een tijd onder water duikt: enkele vragen die zelfs in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen hardnekkig worden ‘vergeten’.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.