JavaScript is required for this website to work.
post

Vergeten vragen van de voorbije week (53)

Dominique Laridon1/7/2019Leestijd 4 minuten

foto © Image Source /REPORTERS

Er ging veel journalistieke aandacht naar het zonnetje. En dus minder naar deze vragen.

Aangeboden door de abonnees van Doorbraak

Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.

Ik neem ook een abonnement

Ook vorige week werden er veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:

Waarom hebben jullie geen MR-minister gedumpt?

(Aan Wouter Beke, die Kris Peeters opvolgt als minister – zogezegd om de taalpariteit binnen Michel II te behouden. Die pariteit had je ook kunnen behouden door een MR-minister naar huis te sturen óf te degraderen tot staatssecretaris – want alleen volwaardige ministers tellen mee voor het taalevenwicht. De restregering vertegenwoordigt nog amper 38 Kamerzetels en heeft geen volheid van bevoegdheid. Het zou getuigen van nederigheid om Peeters níet te vervangen, maar dat was dus te veel gevraagd…)

Hoeveel schade heeft Dries aangericht?

(Aan alle hysterici, nu Dries Van Langenhove toch gewoon zijn protocollaire rol mocht vervullen tijdens de verkiezing van de Kamervoorzitter. Van Langenhove riep zijn collega-Kamerleden naar voren om hun stem uit te brengen. Niemand ging dood, de democratie overleefde het allemaal. Wat een week eerder nog goed was voor veel ophef en lange krantenartikels, kreeg nu amper nog een vermelding. De hypocrisie van de linkse politici en de linkse pers is niet te harden.)

Wat hebben jullie met dode kinderen?

(Aan de media die weer alle schroom lieten varen  bij de gretige verspreiding van de foto van Oscar Ramírez en zijn dochtertje Valeria, beiden verdronken bij een poging om illegaal te migreren naar de VS. Herinner u Aylan en Mawda. Een welbepaalde lobby instrumentaliseert dode kinderen telkens weer om een open-grenzen-agenda door te drukken.)

Hoe komt het dat er zoveel islamitische macho’s zijn?

(Aan Groen-politicus Bruno De Lille, die niet wil weten dat homofobie iets te maken heeft met de islam: ‘Homohaat komt meer voort uit een machomentaliteit dan uit het geloof, leert onderzoek. Het is verder geheel toeval dat de gewelddadige homohaters oververtegenwoordigd zijn in de islamitische geloofsgroep. Louter een correlatie, geen enkel causaal verband met cultuur en religie…)

Hoeveel tijd hebben moslims nog nodig om holebi’s te accepteren?

(Aan sp.a-politica Hilde Sabbe, die de moslimgemeenschap meer tijd wil geven: ‘Vlaanderen was 50 jaar geleden absoluut niet tolerant tegenover holebi’s. We weten dat aanvaarding een proces is. De tijd die wij gekregen hebben, moeten we de moslimgemeenschap gunnen. Sabbe doet net alsof de moslims hier gisteren zijn aangekomen. Maar de Turkse en Marokkaanse gemeenschap was hier de voorbije 50 jaar ook al. Wat hebben ze in die tijd gedaan? En hoe lang hebben ze nog nodig? Nog eens 50 jaar?)

Wie spreekt er namens de Verenigde Staten?

(Aan De Morgen, waar ze ‘een anonieme topfunctionaris‘ van het Amerikaanse State Departement gevonden hebben om te zeggen dat België alle jihadi’s moet terughalen uit Syrië. In de kop wordt dat dan: ‘VS: haal Belgische IS-strijders terug’. Van dezelfde krant die anders niets moet weten van de regering-Trump en die altijd gekant was tegen elke Amerikaanse bemoeienis. Plots volstaat een anonieme ambtenaar. Waarom willen onze kranten de islamisten toch zo graag terughalen?)

Hoeveel radicale moslims zijn er geïnfiltreerd in onze publieke diensten?

(Aan onze veiligheidsdiensten, nu er in Frankrijk veel te doen is over le rapport choc dat waarschuwt voor de infiltratie van radicale moslims in zowat alle publieke diensten: luchthavens, politiediensten, gevangenissen, ziekenhuizen, universiteiten, …)

Hoe ga je dat controleren?

(Aan Jos Delbeke, die in Knack pleit voor verplicht carpoolen: ‘Elke auto in de spitsuren minstens drie passagiers. Ofwel een ‘volle’ auto, ofwel een heffing voor het fileleed dat de individuele automobilist zijn medeburgers aandoet. Ter herinnering: mijnheer Delbeke was tot zijn pensioen directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie. En nu wil deze totalitaire gek dus dat de overheid met camera’s in uw auto kijkt om te controleren of er meer dan twee mensen in zitten?)

Over welk ander volk mag je dit soort onzin vertellen?

(Aan acteur Tijmen Govaerts, die in Knack Focus zijn eigen volk beschrijft: ‘Ik denk dat de Vlaamse identiteit eerder neigt naar bier, pensen en veldrijden dan naar theaterzalen en geëngageerde cinema’. De zelfhaat druipt er weer af.)

Hoeveel mensen konden op Theo Francken stemmen?

(Aan columnist Mark Coenen, die voorkeurstemmen oplijst: ‘Kris Peeters (256.822 voorkeurstemmen) en de broflake van Lubbeek (122.738 voorkeurstemmen). Coenen weet goed genoeg dat Peeters als Europese lijsttrekker in elke Vlaamse provincie op de kiesbrief stond, terwijl alleen de Vlaams-Brabanders een voorkeurstem konden uitbrengen op Theo Francken. Dit soort vileine details, vaak bijzinnetjes, tonen hoe diep het zit.)

Wanneer mag Martine Tanghe uit haar rol vallen?

(Aan journalist Robin Broos, die de non-verbale reactie van Martine Tanghe op Theo Francken uitroept tot ‘het meest beklijvende tv-moment van het voorjaar. Als een rechtse studiogast eens te veel met de ogen draait, heet dat al snel ‘onbeleefd’. Maar een TV-anker van een publieke omroep mag gerust uit haar rol vallen, als dit maar tegen een N-VA-politicus is.)

Welke Vlaamse partij maakt hiervan in Brussel een punt?

(Aan Groen, Open Vld en sp.a, die aan Vlaamse kant de Brusselse regering vormen. Uit nieuwe cijfers blijkt dat er veel te weinig Nederlandstalig personeel wordt aangeworven in de hoofdstad: vorig jaar ging slechts 9 % van alle aanwervingsdossiers over een Nederlandstalige – de ondergrens ligt op 25 %. Bovendien weigeren de besturen van onder meer Elsene, Koekelberg en Sint-Lambrechts-Woluwe de aanwervingsdossiers voor te leggen aan de vice-gouverneur – ook al is dat wettelijk verplicht. Het zou eens omgekeerd moeten zijn… )

Wat betekenen ‘mensenrechten’ nog?

(Aan het Groene Kamerlid Evita Willaert, die het dragen van een short in de gemeenteraad van Gent omschrijft als ‘een kwestie van gelijke kansen en mensenrechten’. En dan vraagt men zich af waarom deze partij nooit écht de verkiezingen wint…)

Hoe blind is de nostalgie van Afrikaanse Belgen?

(Aan de Afrikaanse gemeenschap, als je leest hoe kinderarts Katharina Stabenow de vele malariagevallen in Brussel verklaart: ‘Ik zie het vooral bij mensen die op familiebezoek gaan in Afrika en die redeneren: we gaan naar huis. En wie naar huis gaat, die denkt niet dat hij of zij zich moet beschermen – want thuis staat voor veiligheid, eigenheid, geborgenheid. Laat dat even tot u doordringen. De heimwee van Afrikanen brengt risico’s mee voor onze volksgezondheid.)

Waarom willen jullie meer vrouwen in de keuken?

(Aan de critici van The World’s 50 Best Restaurants-lijst – een ranglijst die ’te blank ‘ en ’te mannelijk’ zou zijn: ‘Zo staan er in de top 50 maar 5 restaurants die geleid worden door een vrouw in de keuken’. Niets wordt nog beoordeeld op basis van intrinsieke kwaliteit. Het enige wat telt is of je vriendelijk genoeg bent voor kleurlingen, holebi’s en vrouwen.)

Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.

Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig. 

Commentaren en reacties