Vergeten vragen van de voorbije week (65)
foto © Image Source /REPORTERS
We gaan niet zeggen dat journalisten onze dromen en onze jeugd gestolen hebben, maar deze vragen hebben ze laten liggen:
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOok de voorbije week werden veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:
Welke journalisten waren bereid om te zwijgen over Pieter Lievens?
(Aan de vertegenwoordiger van de Karel De Grote Hogeschool, die duidelijk betreurt dat Gazet van Antwerpen veel aandacht besteedde aan de klimaathysterie van docent Pieter Lievens: ‘De dag voor het artikel in Gazet van Antwerpen belden verschillende journalisten ons en die hadden de gevoeligheid duidelijk begrepen, maar dan kwam dat artikel‘. Blijkbaar waren er dus verschillende journalisten die omwille van de ‘gevoeligheid’ géén artikel hebben gewijd aan een PVDA-lesgever die zijn studenten wil indoctrineren. Zonder Gazet van Antwerpen was dit allemaal in de doofpot verdwenen.)
Wat als Hongarije dit zou flikken?
(Aan de moedige waakhonden van de democratie, die zo graag blaffen naar rechtse boemannen zoals Orban en Salvini. In Duitsland wil de Bondsraad nu de Europese symbolen ‘beschermen’: de Europese vlag of hymne minachten zou je tot 3 jaar cel kunnen kosten. Dit is totalitaire zotternij die haaks staat op alles wat Europa beweert te zijn.)
Wat met leerlingen die thuis een ‘kleine’ taal spreken?
(Aan het Gentse stadsbestuur, dat het gebruik van de ’thuistaal’ aanmoedigt binnen de schoolmuren én tijdens de les. Deze aanpak is gesneden op maat van de ‘grote’ thuistalen, zoals Arabisch en Turks. Maar wat doe je met de leerling die thuis Tsjechisch, Hongaars, Grieks of Zulu spreekt? Hij kan zijn thuistaal niet spreken met een klasgenoot, hij heeft niemand die voor hem kan vertalen en nu verliest hij door die nieuwe Gentse aanpak ook nog eens oefenkansen Nederlands. Wel leuk voor de vele Turken, die hier trouwens al een halve eeuw zijn en dus al lang Nederlands zouden moeten spreken.)
Hoeveel dierenleed zijn de moslimstemmen waard?
(Aan Brussels minister Alain Maron, die verduidelijkt dat zijn partij Ecolo geen voorstander is van een verbod op onverdoofd slachten: ‘Wat me stoort, zijn mensen die zich alleen voor dierenwelzijn interesseren op het moment dat het gaat over ritueel slachten’. Wat dan te denken over mensen die de mond vol hebben over dierenwelzijn, tót het gaat over ritueel slachten?)
In welke Franstalige school was u leerlinge?
(Aan comédienne Serine Ayari, die de liefde voor het Nederlands niet heeft meegekregen: ‘Toen ik op een Nederlandstalige school zat, bestudeerden we in de Franse les poëzie en Jacques Brel. Toen ik Nederlands kreeg op een Franstalige school, kwam de lerares met “Dos Cervezas” af. Vind je het gek dat ik eerder voor Brel dan Tom Waes koos?’. Hoe representatief zou deze treurige anekdote zijn?)
Waar houdt onze overheid zich toch mee bezig?
(Aan de Tabakscontroledienst van de FOD Volksgezondheid, die theaters verplicht om maatregelen te nemen als er in een voorstelling gerookt wordt: ‘Dan moeten de toeschouwers op voorhand op de hoogte worden gebracht. We eisen ook dat theaters de tickets terugbetalen van toeschouwers die dat roken niet oké vinden’. Want volwassenen moeten natuurlijk beschermd worden tegen een peuk op het podium. En of er nog veel bespaard kan worden op onze overheid…)
Waar houdt de Franse en de Nederlandse overheid zich toch mee bezig?
(Aan de Franse en Nederlandse regeringsleden die kinderspeelgoed ‘genderneutraal’ willen maken. In Frankrijk mag het winkelpersoneel niet eens meer vragen of de klant op zoek is naar een geschenk voor een jongen of voor een meisje. Terwijl straten niet veilig zijn, senioren verarmen en banlieus in brand staan.)
Wat kan een bedrijf nog doen om goed te doen?
(Aan journaliste Lieve Van de Velde, die zich in De Standaard ergert aan de genderneutrale speelgoedlijn van Mattel: ‘Dat platte, commerciële opportunisme dat verkocht wordt als doordachte en gewichtige wereldverbetering, dat steekt’. Je kan als bedrijf dus echt geen goed doen. Zelfs als je meegaat in dat genderneutrale gedoe, dan nog ben je verdacht en verkeerd. Want je wil winst maken, hoe durf je eigenlijk.)
Hoe loopt de samenwerking tussen Groen en Ecolo?
(Aan journalist John Vandaele, die het Belgisch staatsverband wil promoten: ‘Waarom werkt geen enkele partij – samen met partners uit een ander gewest – een positief verhaal over België uit?’ Nou, Groen doet dat vandaag al samen met Ecolo: gemeenschappelijke fractie, gemeenschappelijke campagne, belgicistische boodschap. Maar dat stopt meestal zodra het concreet wordt. Dan zie je bijvoorbeeld dat parlementsleden uit de gemeenschappelijke fractie over hetzelfde thema aan dezelfde minister verschillende vragen stellen. Omdat de realiteit niet Belgisch is.)
Hoe heeft de N-VA deze bom onder het ACV kunnen leggen?
(Aan de christelijke vakbond, die volgens een afscheidnemende topman op springen staat: ‘De spanningen tussen de Vlaamse en Waalse vleugel van het ACV zijn “enorm” en dreigen de christelijke vakbond te doen scheuren’. Het is bekend dat alleen de perfide Vlaams-nationalisten dit land uit elkaar rukken. Of zou het dan toch waar zijn van die twee democratieën?)
Waarom behouden jullie een verjaringstermijn voor moord?
(Aan Valerie Van Peel (N-VA) en John Crombez (SP.a), die de verjaringstermijn voor seksueel misbruik willen afschaffen. Er zijn heel wat argumenten die pleiten vóór dit populaire voorstel, maar fundamenteel betekent dit het einde van de verjaring in ons strafrecht. Het is immers niet vol te houden dat je pedoseksueel geweld niet meer laat verjaren, maar dodelijk geweld wel. Hoewel omstreden is verjaring een waardevolle vorm van clementie in ons systeem. Maar dit zijn geen clemente tijden.)
Wanneer eens een autoloze zondag in putje winter?
(Aan iedereen die lyrisch deed over het succes van de autoloze zondag. Op een mooie nazomerdag in september krijg je inderdaad veel volk op de been. Maar probeer de auto eens te bannen als het niet meer stopt met regenen of de stenen uit de grond vriest. We kunnen echt niet zo makkelijk zonder auto.)
Hoe teergevoelig zijn topsporters?
(Aan de Wereldatletiekbond, die de term ‘fastest loser‘ geschrapt heeft. Het begrip ‘snelste verliezer’ zou de prestaties van atleten ‘devalueren’, alleen maar omdat zij er niet in geslaagd zijn om zich rechtstreeks te plaatsen voor de volgende ronde. Vroeger waren atleten iconen van kracht: je kon naar hen opkijken. Vandaag is zelfs de sportwereld ten prooi aan het politiek-correct geëmmer. Misschien moeten we binnenkort alle deelnemers aan een wedstrijd bestempelen als ‘winnaars’?)
Wat is het ergste dat een vrouw kan overkomen in Frankrijk?
(Aan de feministische filmregisseuse Céline Sciamma, die zich ergert aan de ‘verstikkende cultuur van galanterie‘ in haar land Frankrijk: ‘Niks is zo erg als goedbedoeld seksisme. Mannen die de deur openhouden voor vrouwen; mannen die zeggen dat ze onmogelijk seksistisch kunnen zijn want, tiens, ze houden net van vrouwen. Afschuwelijk’. Je kan best vinden dat ouderwetse hoffelijkheid achterhaald is, maar zijn er voor vrouwen anno 2019 echt geen grotere gruwelen dan een man die graag de deur openhoudt en op restaurant de rekening betaalt?)
Hoe is het afgelopen met de Titanic?
(Aan Frans baron van Daele, die blijft geloven in dit land: ‘België is een boot die je nooit tot zinken kan brengen‘. Verstandig man nochtans, maar hij blijft blind voor de ijsberg.)
Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.
Tags |
---|
Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig.
Voor deze rubriek weer een tijd onder water duikt: enkele vragen die zelfs in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen hardnekkig worden ‘vergeten’.
Waterramp in Spanje gebeurde in gebied waar meer dan 50 dammen gesloopt zijn.