Vergeten vragen van de voorbije week (70)
foto © Reporters
De hysterische reacties op Walter De Donder bewezen het nogmaals: in Vlaanderen mogen veel vragen nog altijd niet gesteld worden.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOok de voorbije week werden veel vragen gesteld — en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:
Waar is de tijd dat ‘racisme’ nog ging om serieuze haatmisdrijven?
(Aan de adoptievader van Dalilla Hermans, die veel spijt heeft: ‘Als er miniparasolletjes op de ijstaart staan, en dat van de tien kinderen juist de twee zwarte meisjes die parasolletjes krijgen met de woorden: ‘Dat zullen jullie wel leuk vinden hè’, dan snap je pas later dat ook positieve discriminatie niet fijn is’. Er wordt veel gesproken over Afrikaanse kindjes die sterven van de honger, maar staan we wel genoeg stil bij de Afrikaanse kindjes die ijstaart krijgen?)
Welke ‘ideologie’ en humor heeft een studentenkring?
(Aan studentenkring Eoos, die zich uitgebreid verontschuldigde voor een ‘politiek incorrecte avond’ in de Fakbar Letteren: ‘Dit was een radicaal thema dat niet aansluit bij de ideologie van Eoos’. Een studentenkring is – anders dan een studentenclub – bedoeld voor álle studenten van een bepaalde richting. Eoos zou de thuis moeten zijn van álle studenten taal- en regiostudies, wat hun ideologie ook is. We weten nu dat Eoos ook zelf een ideologie heeft en het is een van die ideologieën die geen grapjes duldt. Wat is er toch gebeurd met de baldadige vrijheid die ooit bij het studentenleven hoorde?)
Wie zal er in Vlaanderen slachtoffer worden van de Klimaatzaak?
(Aan de BV’s die een ‘Klimaatzaak’ aangespannen hebben tegen de overheid, nu in Nederland duidelijk wordt welke gevolgen dat kan hebben. De boeren en de bouwvakkers in Nederland zijn slachtoffer geworden van absurd aangescherpte milieuvoorwaarden. De Nederlandse regering moest wetgeving aanpassen, opgejaagd door onder meer de Klimaatzaak, die bij onze noorderburen al enkele juridische overwinningen geoogst heeft. Nu blijkt dat niet ‘de grote bedrijven’, maar wel brave boeren en bouwvakkers het gelag betalen.)
Hoe kan een cultuurstrijd ooit beslecht zijn?
(Aan de artistiek leider van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel, die in een opiniestuk beweert dat de cultuurstrijd ‘meer dan 50 jaar geleden beslecht werd’. De culturele elite wil alles en iedereen contesteren, behalve dan zichzelf. Geen grotere supporter van de status quo dan een culturo met een subsidie.)
Wat als Wilmès Walen had gepest in Wallonië?
(Aan de journalisten die opvallend mild bleven voor ‘onze eerste vrouwelijke premier’ Sophie Wilmès: ‘Ik voel niet de behoefte om te reageren op wat mevrouw Windels beweert. Het is niet waardig’. Zou een Vlaamse premier, beschuldigd van pesterijen tegen Franstalige politici in een Waalse gemeente, even makkelijk de schouders kunnen ophalen? Of zou het halve land dan in rep en roer staan? Zouden de Franstaligen dan niet simpelweg beletten dat zo iemand ooit één teen zet in de Wetstraat 16?)
Met welke ándere slachtoffergroepen gaan jullie politici confronteren?
(Aan de makers van het VTM-programma Make Belgium Great Again, die politici confronteerden met de nabestaanden van verkeersslachtoffers. Zou je dat nog met andere slachtoffergroepen kunnen doen? Welke zender confronteert politici met de nabestaanden van drugsdoden? Of met de vriendinnen van de meisjes die besneden, versluierd en uitgehuwelijkt werden?)
Wat betekende ‘inwoner van niet-Europese origine’ in 1990?
(Aan Cathy Galle, die in De Morgen nog eens probeert om alles plat te relativeren: ‘Het niet van Europese origine zijn, is een heel breed begrip. Het kan gaan om nieuwkomers, maar evengoed om kinderen en zelfs kleinkinderen van wie hier ooit nieuwkomer was’. Galle moest weer een ‘met cijfers kan je alles bewijzen’-stukje schrijven omdat nieuwe cijfers bewijzen dat de groep ‘inwoners van niet-Europese origine’ geëxplodeerd is in amper 30 jaar tijd: van 2,5% in 1990 naar 12,7% in 2020. Galle negeert dat het in 1990 ook al ging om ‘een heel breed begrip’. De definitie is niet veranderd. Dus blijft het schokkende feit dat er in amper enkele decennia een enorme toename is van inwoners met minstens deels exotische roots. Hoelang gaan kranten zoals De Morgen blijven doen alsof deze demografische rotvaart houdbaar is?)
Wat hebt u tegen blanke diversiteitsexperts?
(Aan communicatiedeskundige Chouna Lomponda, die wel weet wat er schort: ‘Een van de problemen is dat mensen die zich ‘diversiteitsexpert’ noemen, zelf niet eens een migratieachtergrond hebben. Daar word ik boos van’. En wij dachten dat alleen blanken racistisch konden zijn…)
Waarom laat Vlaanderen oude waarden teloorgaan?
(Aan minister van Cultuur Jan Jambon, nu het cultureel tijdschrift Streven er na 86 jaargangen mee ophoudt: ‘De middelen om een gedrukte uitgave te blijven maken ontbreken eenvoudig’. De Vlaamse regering vertikt het niet alleen om steun te voorzien voor nieuwe media — zoals Doorbraak.be — maar laat ook oude waarden teloorgaan. Er is in Vlaanderen subsidiegeld voor allerlei onzin, maar klassieke en stijlvolle cultuur mag het vergeten.)
Welk beeld krijg je als je naar álle gasten van De Afspraak kijkt?
(Aan Knack, waar ze de gasten van De Afspraak dit jaar geturfd hebben. Volgens Knack valt het wel mee met de linkse toonzetting in het programma, want politici zoals Jean-Marie Dedecker en commentatoren zoals Rik Torfs duiken meermaals op. Het probleem van De Afspraak zit echter ook bij de eindeloze reeks gasten die meestal maar één keer opduiken: artiesten en andere ’tisten’ uit de brede socioculturele sector – officieel gezien geen politieke commentatoren, maar steeds weer voorzien van de juiste politiek correcte mening over het thema van de dag.)
Wanneer was Zuid-Amerika ‘goed op weg’?
(Aan Het Laatste Nieuws, dat zich zorgen maakt over Zuid-Amerika: ‘Weer onrust in continent dat zo goed op weg leek’. De krant situeert de wending dit jaar: ‘2019 leek voor een keerpunt te zorgen’. Was Zuid-Amerika dan goed op weg toen Maduro in 2018 de Venezolaanse verkiezingen vervalste? Of toen in datzelfde jaar in Brazilië een moordaanslag werd gepleegd op de presidentskandidaat Jaïr Bolsonaro? Of in de jaren ervoor, toen Rafael Correa de media in Ecuador de mond snoerde, toen Evo Morales in Bolivië mensenrechtenactivisten het leven zuur maakte, toen de Braziliaanse presidenten Lula en Roussef banden aanknoopten met de meest repressieve regimes ter wereld? De waarheid is dat Zuid-Amerika al lang op de slechte weg is. De ‘roze golf’ van linkse leiders bracht vooral veel corruptie, schulden en onderdrukking.)
Welk verhaal vertellen al die MR-diplomaten over België?
(Aan Didier Reynders, de grote winnaar van de laatste ‘diplomatieke beweging’. Onder meer de begeerde posten in Tel Aviv, Genève en Wenen gaan naar ‘Reynders-boys’. Het is opvallend dat de politieke benoemingen in de diplomatieke dienst nog amper geproblematiseerd worden. Je kan je nochtans afvragen wat het voor Vlaanderen betekent als de Belgische diplomatie gedomineerd wordt door Franstalige liberalen. Welk beeld van België, en dus ook van Vlaanderen, verspreiden al die MR-trawanten?)
Wanneer hadden jullie voor het laatst lol in de bioscoop?
(Aan Lennart Soberon en Gertjan Willems, die vallen over ‘machistische en racistische clichés‘ in de nieuwe Vlaamse film Torpedo. Eén van de filmpersonages is namelijk een Afrikaanse spierenbundel en dát getuigt van ‘koloniale sentimenten’: ‘Jenga’s opname in de groep is louter afhankelijk van zijn spierkracht, nodig voor het onderhoud van de duikboot’. De filmmakers wilden geen uitsluitend blanke cast en uiteraard bevat Torpedo een zedenles over een Antwerpse racist die tot inkeer komt, maar dat kan allemaal niet baten voor droogstoppels zoals Soberon en Willems. Het progressieve kamp wordt bevolkt door vreugdeloze azijnpissers, die zelfs in een donkere bioscoopzaal niet kunnen ontspannen.)
Wat is er nog rechts aan Open Vld?
(Aan de Vlaamse liberalen die zich zorgen maken over hun ideologische koers ‘die te veel naar rechts dreigt te hellen’. Wat een grap. Er is al tijden niets rechts meer aan Open Vld. Geen enkele partij is langer aan de macht, maar Open Vld liet vrijheden inperken en belastingen oplopen. Wat in dit land doorgaat voor ‘rechts’ is in de rest van de wereld centrumlinks tot heel erg links.)
Hoeveel mensen euthanaseren we vandaag al zonder medische noodzaak?
(Aan professor Wim Distelmans, die worstelt met euthanasie voor iedereen die het leven als ‘voltooid’ beschouwt: ‘Als er geen medische noodzaak is, heb ik er persoonlijk moeite mee’. Mede dankzij euthanasie-voorvechters zoals Distelmans, euthanaseren we vandaag al veel mensen zonder medische noodzaak. We noemen dat ‘euthanasie voor psychisch lijden’ en je kan je afvragen wat fundamenteel het verschil is met ‘euthanasie voor een voltooid leven’. In beide gevallen geven we de gifbeker aan mensen die – hoe je het ook draait of keert – in een soort depressie zitten.)
Hoe verstikkend is de moslimgemeenschap?
(Aan Latifa Chebaa, die palliatieve ondersteuning verzorgt in de moslimgemeenschap: ‘Ik heb ooit een jonge man van 23 met een hersentumor palliatief begeleid. Hij wilde de aftakeling niet meemaken en koos voor euthanasie. Voor zijn familie was dat onbespreekbaar. Zijn moeder en vader hadden schrik afgeschilderd te worden als slechte ouders’. Terwijl blanke Vlamingen in hun blanke media debatteren over grenzeloze euthanasie, zijn er in dit land gemeenschappen waar ze je nog liever laten creperen dan dat ze aanzien zouden verliezen.)
Waarom huur je geen luxejacht voor Greta?
(Aan Leonardo Di Caprio, die lyrisch is over zijn ontmoeting met Greta Thunberg: ‘Het was een eer om tijd door te brengen met Greta. Zij en ik hebben afgesproken dat we elkaar zullen blijven steunen, in de hoop op een betere toekomst voor onze planeet’. Dat is mogelijk goed nieuws voor Thunberg, die momenteel op zoek is naar een manier om de Atlantische Oceaan terug over te steken. Di Caprio heeft veel gevlogen met een privéjet en wordt elke vakantie op een ander luxejacht gezien: waarom zwijgt hij daar nu plots over? En vooral: waarom zwijgen onze media daarover?)
Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.
Tags |
---|
Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig.
Voor deze rubriek weer een tijd onder water duikt: enkele vragen die zelfs in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen hardnekkig worden ‘vergeten’.
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.