Vergeten vragen van de voorbije week: aflevering 12
Wat denkt u als u hoort hoe uw echtgenoot de inbrekers uitnodigt?
foto © Reporters
Wat heeft Guy Verhofstadt gemeen met Tom Lanoye en de vrouw van Kris Peeters? Er zijn voor hen allen nog vergeten vragen.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementOok de voorbije week zijn er veel vragen gesteld – en waren er ook vragen die te weinig of helemaal niet gesteld werden. Aan het begin van de nieuwe week kunnen er misschien nog enkele vragen opgeworpen worden. Zoals:
Wat was er zo staatsgevaarlijk aan de 19-jarige Dries Van Langenhove?
(Aan Jan Jambon, die liet weten dat Dries Van Langenhove (°1993) al sinds 2012 gevolgd werd door de Staatsveiligheid. Van Langenhove was toen nog geen 20 en hij zou Schild & Vrienden pas 5 jaar later oprichten. In 2012 vertrokken er elke maand gemiddeld 12 jongeren met Belgische nationaliteit naar Syrië om er te strijden voor de Islamitische Staat – je zou dus denken dat de Staatsveiligheid toen andere katjes te geselen had.)
Waarom nodigt u een wereldmacht uit om te interveniëren in een EU-lidstaat?
(Aan Guy Verhofstadt, die de VS opriep om op te treden in Hongarije: ‘European governments and the US have a moral obligation to intervene’. Onze ex-premier heeft zijn kwaliteiten als geopolitiek strateeg al eerder bewezen, onder andere op het Maidanplein in Kiev, maar een buitenlandse mogendheid oproepen om een democratisch legitiem regime in Europa op te rollen: da’s zelfs voor Guy verregaand.)
Wat is er seksueel aan het haar van een kind uit de lagere school?
(Aan CD&V-lijsttrekker Mieke Van Hecke, die geen graten ziet in hoofddoeken voor meisjes van amper 10 jaar op de lagere school. Eerder vond de Gentse onderwijsschepen Elke Decruynaere 12 jaar oud genoeg om ‘zelf’ voor een doek te kiezen. Dit is nieuw. Tot nu voerde de hoofddoekenlobby vooral mondige 17-jarigen op om te ‘bewijzen’ dat jonge moslima’s er zelf voor kozen. Nu wordt er gesproken over kinderen, die door de hoofddoek ook nog eens geseksualiseerd worden.)
Wanneer gaat Brussel ontploffen?
(Aan het Agentschap Binnenlands Bestuur, dat samen met Statistiek Vlaanderen hallucinante data publiceerde over Brussel. In de Brusselse gemeenten zijn nu tot 90% van alle inwoners van buitenlandse origine. Maar je bent een Vlaams keuterboertje als je durft spreken over vervreemding. Wanneer kookt die multiculturele smeltkroes over? En hoelang duurt het nog voor het met andere steden dezelfde kant op gaat?)
Waar komt dat gevoel van onaantastbaarheid vandaan?
(Aan alle journalisten die nu wellustig schrijven over het machtsmisbruik van Jan Fabre, die blijkbaar jaren heeft geloofd dat hij zich alles kon permitteren. Zou het niet kunnen dat Fabre zich een god waande omdat zoveel journalisten hem als een god aanbaden? Nu moeten we weer overal lezen dat er al jarenlang gefluisterd werd over het gedrag van Fabre. Versta: de media hebben die viespeuk jarenlang beschermd.)
Wanneer wordt het loodswezen geprivatiseerd, zoals in Nederland?
(Aan Vlaams minister van Havens Ben Weyts, die deze week opnieuw geconfronteerd werd met stiptheidsacties van de loodsen. De loodsen zijn de meest verwende ambtenaren in dit land, voorwaar een prestatie. Ze kloppen weinig werkuren voor een torenhoog loon en genieten tal van archaïsche voordelen. Bovendien zijn ze bereid om onze wereldhavens lam te leggen zodra ze hun zin niet snel genoeg krijgen.)
Vanaf wanneer mogen we spreken over een ongezonde obsessie?
(Aan Tom Lanoye, die onlangs in een gesprek met journalisten van Knack maar liefst anderhalf uur lang peroreerde tegen Mia Doornaert. In het uiteindelijke interview werd slechts een beperkte passage aan Doornaert gewijd, maar Knack-journalist Peter Casteels onthulde vorige week dat Lanoye dus zes kwartier aan een stuk te keer ging. De barones zit de cultuurpaus blijkbaar zo hoog dat het stilaan ziekelijk wordt.)
Waarom wil u Donald Trump een tweede termijn cadeau doen?
(Aan Bernie Sanders, die zich volgens doorgaans goed geïnformeerde bronnen op zou maken voor een nieuwe gooi naar het Witte Huis. Sanders zal 79 jaar oud zijn in 2020 en als linkse populist is hij geen geloofwaardig alternatief voor Trump. Zijn kandidatuur zou de Democraten nogmaals diep verdelen. Al is het ook niet meteen duidelijk wie dan wél de sterke uitdager van Trump zou moeten gaan worden.)
Wanneer ben je een trol en wanneer ben je ‘een luis in de pels’?
(Aan Gazet van Antwerpen, die professor Marc Van Ranst eufemistisch omschrijft als ‘luis in de pels van N-VA‘. De virulente Twitter-tirades van deze viroloog zijn haast zonder uitzondering gericht op de N-VA en dat is maar goed ook, want hij zou al tien keer gebrandmerkt zijn als trol indien hij gelijk welke andere partij op dezelfde manier zou belasteren. Wie is trol en wie niet? Het lijkt er vooral van af te hangen wie je aanvalt…)
Sinds wanneer is iemand als Ico Maly een neutrale waarnemer om over N-VA te spreken?
(Aan de redacties van de zelfverklaarde kwaliteitsmedia, die steeds extremere tegenstanders van N-VA aan het woord laten. Vroeger belde je gewoon naar Dave Sinardet, als je weer eens een analyse nodig had waar de N-VA als slechtste uitkwam. Tegenwoordig wordt er gebeld naar types als Ico Maly of Jan Blommaert. Misschien radicaliseert de N-VA, maar de kritiek op de N-VA radicaliseert minstens zo sterk.)
Zou het kunnen dat u lijdt aan achtervolgingswaan?
(Aan Kris Peeters, die flink leurde met een anekdote: hij werd onlangs uit bed gebeld door drie agenten van de Antwerpse politie, die beweerden te reageren op het signaal van een alarmcentrale, terwijl Peeters helemaal geen alarmcentrale heeft in zijn tijdelijke verblijfsplaats op het Antwerpse Zuid. In de ogen van Peeters hét bewijs dat hij voortdurend geviseerd wordt door het stadsbestuur van Bart De Wever.)
Wat denkt u als u hoort hoe uw echtgenoot de inbrekers uitnodigt?
(Aan de arme vrouw van Kris Peeters, die getrouwd is met een man die van de daken schreeuwt dat hij géén alarmcentrale heeft. Nadat hij eerder al zijn huuradres in de Goede Hoopstraat aan de grote klok hing. En een persbericht verstuurt als hij ergens buitenshuis op bezoek gaat. Het aantal inbraken is dan wel fors gedaald in Antwerpen: de toekomstige burgemeester durft het lot wel erg te tarten.)
Zit u zelf ook nog met vragen? Blijf er niet mee zitten. Stel ze hardop in een reactie op dit stuk.
Dominique Laridon (1978) zat eerst gewoon op Twitter, maar 140 tekens bleken toch iets te beperkt. Je hebt dan ook wat meer woorden nodig als je kanttekeningen wil plaatsen bij het publieke debat, licht wil laten schijnen op de manoeuvres binnen de binnenlandse politiek of uitgebreid wil treuren om de ondergang van het Avondland. Dominique heeft ergens in een lade een diploma politieke wetenschappen liggen, maar dat hoeft u niet ter sprake te brengen - het ligt gevoelig.
Voor deze rubriek weer een tijd onder water duikt: enkele vragen die zelfs in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen hardnekkig worden ‘vergeten’.
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.