Verkiezingen in Finland leiden tot verrassende resultaten
De Eduskunta.
foto © Eduskunta
De Finse kiezers trokken naar de stembus. Ze verkozen een centrumrechtse regering,
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe Finse kiezers trokken naar de stembus. Ze verkozen een centrumrechtse regering, onder leiding van de conservatieven. Ook de Finse partij van Riikka Purra, de Zweedse volkspartij van Anna Henriksson en de christendemocraten van Sari Essayeh nemen deel.
De Zweedse partij is de enige overblijver uit de vorige regering. De vier partijencoalitie heeft samen 108 van de 200 zetels in het Finse éénkamerparlement, de Eduskunta. Inderdaad, de conservatieven bezitten 48 zetels, de Finse partij heeft er 46, de Zweedse volkspartij heeft acht zetels en de christendemocraten zijn goed voor vijf parlementairen. In verschillende dossiers zal ook het enige lid van de liberale partij wel meestemmen met de regering.
Regering
Na de verkiezingen van begin april was het snel duidelijk dat de sociaaldemocratische eerste minister Sanna Marin niet verder kon besturen. Zij mag naar de oppositie verhuizen en vindt daar de communisten en de groenen, alsook de centrumpartij terug, die allemaal deel uitmaakten van haar regering.
De nieuwe regering bestaat uit negentien ministers: acht voor de conservatieven, zeven voor de Finse partij, twee ministers voor de Zweedse volkspartij en eentje voor de christendemocraten. Het negentiende lid in deze regering wordt verdeeld tussen de twee kleinste partijen van de legislatuur. Opvallend is dus het feit dat de Finse partij effectief toetreedt tot deze regering, waar in buurland Zweden de zusterpartij de regering steunt vanuit de oppositie.
Akkoord
Na zeven weken onderhandelen is er een regeerakkoord gesloten op 16 juni, dat als volgt kan worden samengevat:
- Conservatieven: geen nieuwe taksen, meer arbeid, en minder lange werkloosheidsuitkeringen;
- Finse partij: realistisch milieubeleid, strengere migratieregels, strengere integratieregels, en meer aandacht voor het platteland;
- Zweedse volkspartij: bescherming van de Zweedse taal, en meer aandacht voor landbouw en bosbouw (wat trouwens ook een eis was van de Finse partij);
- Christendemocraten: meer aandacht voor ouderen, het gezin, en de niet-stedelijke gebieden.
- Al deze vier partijen zijn het eens over een realistischer en minder duur klimaatplan. Ook plant de regering het behoud van kerncentrales.
- Bovendien hebben al deze partijen ook geijverd voor de Finse toetreding tot de NAVO. Het nieuwe Finse kabinet wil zich inzetten om de Zweedse toetreding tot het westers militair bondgenootschap te helpen realiseren. Het Finse militair budget zal de volgende jaren boven de 2 procent van haar bbp blijven.
- Vooral de beveiliging van de 1.300 kilometer lange grens met Rusland zal nog aardig wat geld gaan kosten.Door de recente toetreding tot de NAVO neemt het land nu ook deel aan de vergaderingen in het politieke en het militair gedeelte. Gezien de locatie van Finland zal de NAVO dit land uitgebreid gebruiken om de Russische buur in het oog te houden.
Toekomst
Volgens de meest recente peilingen blijven de vier partijen het goed doen. Er komen ook presidentsverkiezingen aan, met een eerste ronde in januari volgend jaar. Door de verkiezingsuitslagen heeft de conservatieve partij zowel de eerste minister als de president in handen.
Tags |
---|
Personen |
---|
Herman Matthijs doceert publieke en openbare financiën aan de UGent en de VUB. Hij volgt o.m. overheidsadministratie en -begrotingen op, maar evenzeer de politiek van de VS.
Een jaar geleden trokken de Nederlanders naar de stembus. Hoe staat de regering er vandaag voor?
‘Moslimhater valt kerstmarkt aan’: het leek voor vele media een haast verfrissend discours. Maar heel wat vragen blijven onbeantwoord.