Vluchtelingen en het ius sanguinis
‘Rechten worden blijkbaar met het bloed doorgegeven, en de anderen hebben pech, sorry …’
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementNooit had ik het gevoel dat ze daar ‘onterecht’ voor mij zaten. Op welke basis kan je iemand het recht ontzeggen om een beter leven te zoeken? Sorry, je bent in een land geboren met een dictatoriaal of fundamentalistisch regime, dus je hebt geen recht om te zijn wie je bent en te denken wat je wil? Sorry, je bent in een land geboren zonder economische toekomst, dus voor jou zit er niet meer dan overleven? Sorry, jouw land is een oorlogszone, je mag enkel naar het naburig land gaan om daar jarenlang, misschien wel voor altijd ‘on hold’ gezet te worden, zonder toekomst voor jou en je kinderen?
Blijkbaar vinden velen dat je anderen van die welvaart mag uitsluiten. Alsof je ook maar enige verdienste of alleenrecht hebt op de welvaart die in de decennia voor je is verworven.
En natuurlijk zwijgen we nog over de manier waarop en ten koste van wie veel van die welvaart opgebouwd is, want ja, dat is toch onze verantwoordelijkheid niet?
Maar vandaag de dag geeft het gros van de Europese landen nog altijd geen 0,7% (!) van het BBP aan ontwikkelingssamenwerking. Nu wordt het op Europees niveau door sommigen vooropgesteld als doel voor 2020… dat zal dan 50 jaar zijn nadat de Verenigde Naties in 1970 die norm heeft geïntroduceerd.
Europese lidstaten beloofden 4 miljard euro om de vluchtelingen van Syrië in de buurlanden te ondersteunen zodat ze daar op een zo humaan mogelijke manier opgevangen kunnen worden. Twee lidstaten stortten op vandaag samen 8 miljoen euro.
Triestig. Bloedarmoede.
Personen |
---|
Doorbraak publiceert graag en regelmatig artikels die door externe auteurs worden aangebracht. Deze auteurs schrijven uiteraard in eigen naam en onder eigen verantwoordelijkheid.
Tom Lamont (Vlaams Belang): ‘Een moratorium op de sluiting van bedrijven zal multinationals en kleine starters ontmoedigen te investeren in onze regio.’
Professor Dirk Rochtus leidt zoals elk jaar een reis naar Duitsland. Deze kaar naar het onbekende Silezië.