Voorbeschouwing bij een eredoctoraat
Bedenkingen bij het eredoctoraat dat Angela Merkel ontvangt van KU Leuven en UGent.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementAcademici leven in een ideologische schijnwereld, in een reusachtige echokamer die hun politiek correcte fraseneindeloos weerkaatst, in een safeplace waar ze ongestoord de ‘juiste gevoelens’ en de ‘juiste meningen’ kunnen cultiveren. Met de realiteit buiten hun universitaire cocon hoeven academici geen rekening te houden, daar toren ze hoog bovenuit. Het uitreiken van een eredoctoraat aan Angela Merkel door de universiteiten van Leuven en Gent past perfect in dat plaatje. Officieel luidt het dat de Duitse kanselier een eredoctoraat ontvangt vanwege haar diplomatieke en politieke inspanningen om de politieke sterkte van Europa uit te bouwen en de waarden te verdedigen die ons continent toelaten om in verscheidenheid toch eenheid tevinden. Tja …
Mij komt het beeld voor ogen van Angela Merkel – het was nog 2015 – die haar landgenoten toesprak en hen de boodschap meegaf dat de vele vluchtelingen Duitsland onherkenbaar zouden veranderen. Zij sprak die woorden uit met die bevreemdende afstandelijkheid die haar kenmerkt, als sprak ze over een land ergens ver weg. Of ze die in het vooruitzicht gestelde onherkenbaarheid een goede of een slechte zaak vond, kon je nergens uit afleiden. Het klonk alsof ze het had over de onafwendbare gang van de geschiedenis, over het onomkeerbare gevolg van de Globalisierung waar ze zo graag naar verwijst. Zoals de DDR – waar ze opgroeide en voor het eerst politiek actief was – op weg was naar het socialisme, zo was Duitsland nu op weg naar de globalisering. De geschiedenis, gaf de Duitse kanselier te kennen, wordt voortgedreven door onpersoonlijke krachten. De machtigste vrouw van Europa stond erbij en keek ernaar.
De Leuvense rector Rik Torfsverstuurde volgende tweet: Eredoctoraat KU Leuven en UGent voor Angela Merkel. Zij staat voor de democratische rechtsstaat. En het beste van onze westerse traditie.
Foto: (c) Reporters
Personen |
---|
Miel Swillens is een Vlaamse columnist en oud-medewerker van het weekblad Tertio. Hij studeerde Germaanse filologie aan de RUG en is een oud-leraar van het Sint-Jozef-Klein-Seminarie in Sint-Niklaas en ook van de Vrije Handelsschool Sint Joris in Gent. Hij schreef in het verleden teksten voor Miek en Roel, zoals Het Verdronken Land Van Saeftinge (1970) en Het Land Van Nod (1970). Miel overleed in augustus 2017.
De auteur van dit essay Jan-Werner Müller is hoogleraar politiek aan Princeton University, maar werkt momenteel als onderzoeker rond het thema populisme aan de universiteit van Wenen. Wat is populisme? is gebaseerd op lezingen die Müller gaf aan het Weense Institut für die Wissenschaften vom Menschen en draagt daar ook de sporen van. Een vlot leesbare tekst kan je het niet echt noemen. Daarvoor is de toon en de aanpak te academisch. Of wat dacht je van volgende zin?
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken de actualiteit aan de overkant van de oceaan.