‘Werken op de VRT-nieuwsdienst wordt erg moeilijk’
Achter de coulissen van de VRT-hoofdredactie
Terwijl de kranten en de nieuwssites bol staan van de berichten over de falende crisiscommunicatie in en rond het rampgebied Wetteren, rommelt het ondertussen ook in de coulissen van de VRT-hoofdredactie.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementDe Morgen plaatst over het jongste vrt-incident vandaag (8 mei) een ingetogen stukje op bladzijde 4, getiteld ‘Excuses voor Briers na kritisch interview’. De redactie van De Standaard houdt het in een minibericht bij ‘Relletje over VRT-interview met Briers’.
Excuses van de hoofdredactie
Maandagavond, kwart over zeven, interviewt VRT- journalist Luc Pauwels (samen met Wim Van den Eynde, auteur van ‘De keizer van Oostende’) Jan Briers live voor Het Journaal over de crisissituatie in Wetteren. Gezien de toestand laat Pauwels een aantal pittige vragen los op de Oost-Vlaamse provinciegouverneur.
Enkele minuten na het interview ontvangt Jan Briers een telefoontje vanuit het VRT-hoofdredactiekwartier. Meteen daarna richt Briers zich tot Luc Pauwels: ‘Jouw hoofdredacteur (Wim Willems, lid van het college van VRT-hoofdredacteurs, nvdr) heeft me net gebeld om zich te excuseren voor jouw gedrag’ (met name over de ‘stijl en de toon’ waarin het kritische interview had plaatsgegrepen, nvdr). Dat telefoontje kwam er na samenspraak met algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers en Stijn Verhaaren, chef nieuws van Het Journaal. Pauwels zelf wist van niets en stapte dinsdag (8 mei) naar de redactieraad en de deontologische adviesraad van de VRT om het optreden van de VRT-hoofdredactie, dat niet echt strookt met de beroepsethiek, aan te kaarten.
Geen rugdekking
Drie bronnen, zowel binnen als buiten de VRT, meldden gisterenavond aan Doorbraak dat beide VRT-raden zich volmondig achter VRT-journalist Luc Pauwels schaarden. De redactieraad riep ondertussen de VRT-hoofdredactie ter verantwoording voor het feit dat deze zich bij een geïnterviewde excuseert voor een interview waar – volgens de redactieraad – niets op aan te merken viel en dat terwijl er geen enkel overleg plaatsgreep met de betrokken journalist. ‘Als wij niet op één of andere manier gedekt worden door de hoofdredactie wordt werken op de VRT-nieuwsdienst erg moeilijk’, zo klonk het gisteren op de redactieraad. Een interne bron meldt dat Luc Pauwels ondertussen grote steun krijgt op de redactie.
Het gaat goed, dank u!
Opmerkelijk is bovendien dat Wim Willems vandaag in De Morgen het telefoontje met de provinciegouverneur ontkent. In De Standaard meldt VRT-hoofdredacteur Rademakers dat Willems zich wel degelijk bij Briers telefonisch excuseerde voor (vermeende) ‘vormelijke fouten’ van Pauwels: ‘Dat Luc Pauwels niet op de hoogte was van het telefoontjes, was een fout die is gebeurd door een ongelukkig toeval.’
Het incident lijkt symptomatisch voor het groeiend intern wantrouwen en ongenoegen ten aanzien van het optreden van de VRT-hoofdredactie. Recent nog was er de uitgelekte interne brief waarin Panorama-journalist Wim Van den Eynde zijn ongenoegen uitte over de leugenachtige communicatie van algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers (zie Doorbraak van mei 2013) Afgelopen maandag (6 mei) publiceerde het college van hoofdredacteurs nog een jubelstuk in De Standaard waarin Luc Rademakers, Griet De Craen, Emmanuel Rottey, Carl Voet en Wim Willems behoorlijk onkritisch concludeerden: ‘Het gaat dus goed met de journalistiek in Vlaanderen, dank u.’
In welke mate die veralgemening ook geldt voor de sfeer op de VRT wordt twijfelachtiger naarmate meer journalistieke talenten (Lisbeth Imbo, Jan De Meulemeester, Greet Nagels, Indra Dewitte …) het bij de VRT-nieuwsdienst voor bekeken houden.
Categorieën |
---|
Frank Thevissen (1962) is doctor in de communicatiewetenschappen en was tot 2008 als hoofddocent strategische communicatie verbonden aan de VUB. Hij is de ontwikkelaar van De Stemmenkampioen en publiceerde o.a. 'Media en journalistiek in Vlaanderen: kritisch doorgelicht', 'De vierde onmacht: journalisten, politici en critici over media en journalistiek' en 'Het is maar een peiling'.
Frank Thevissen duikt in een driedelige reeks achter de schermen van de constructieve journalistiek. Vandaag de derde aflevering (slot).
‘Afgrond’ verhaalt de waargebeurde verhouding tussen Venetia Stanley en de veel oudere Britse premier Henry Asquith, die leidde tot een kabinetscrisis.