Wij trakteren
Doorbraak kiest voor de toekomst en die is digitaal.
Aangeboden door de abonnees van Doorbraak
Dit gratis artikel wordt u aangeboden door onze betalende abonnees. Als abonnee kan u ook alle plus-artikelen lezen. Doorbreek de bubbel vanaf €4.99/maand.
Ik neem ook een abonnementSedert de lancering van www.doorbraak.be is de wereld niet meer wat die was. Onze wildste verwachtingen werden overtroffen, zowel wat kwantiteit als kwaliteit betreft van de geplaatste artikels als wat de bezoekersaantallen aangaat. Bovendien werd het speelveld van Doorbraak via die weg zoveel breder. Wij dringen nu door tot ver buiten het abonneebestand en worden ook in de reguliere pers opgemerkt.
Het werd de hoogste tijd om daar nog actiever op in te spelen. Wij zijn geen op winst gerichte vennootschap maar willen zo veel als mogelijk gelezen worden, zo nadrukkelijk als enigszins kan aanwezig zijn in het maatschappelijk debat in Vlaanderen. Artikels verstoppen achter een betaalmuur gaat natuurlijk helemaal in tegen de bedoeling van ons project. Aangezien wij draaien op bescheiden middelen moeten die daarenboven zo doeltreffend mogelijk worden ingezet. In 2013 ging het leeuwenaandeel van ons budget naar het ‘gesloten deel’ van onze activiteiten, te weten ons gedrukt magazine. Daar staat tegenover dat we via de elektronische Doorbraak een veelvoud aan mensen bereiken.
Vandaar dat we vanaf 1 januari 2014 alles gratis ter beschikking stellen en de te betalen papieren versie van Doorbraak stopzetten. Wij gaan vanaf Nieuwjaar volledig digitaal en concentreren ons helemaal op de groeipoot www.doorbraak.be. Voor de lezers is de winst ook duidelijk: alles kan vanaf 1 januari gratis worden gelezen en heel eenvoudig gedeeld met andere belangstellenden. Iedereen kan meteen verspreider worden van ons dwars persproduct.
Akkoord, deze beslissing roept ook een gevoel van melancholie op. De beslissing is logisch en ligt voor de hand. Toch blijft het een psychologisch belangrijke stap, zeker voor de ouderen onder ons, dat de papieren Doorbraak na meer dan een halve eeuw in december voor de laatste keer verschijnt. Maar snoeien is nodig om te groeien. Met melancholie zetten we geen stap vooruit in de Vlaamse debatruimte.
Helemaal en echt gratis is het overigens alleen voor de lezers. Zij betalen geen cent. Wie onze klanten zijn? Alle mensen die vinden dat Doorbraak een noodzakelijk persproject is. Hun financiële steun bepaalt hoe lang de stok is waarmee wij springen. De overstap naar de elektronische Doorbraak betekent een enorme besparing en geeft nieuwe ruimte. Wie ons project meer zuurstof wil geven, kan een duwtje geven in de rug. Surf naar www.doorbraak.be en klik onderaan een artikel naar keuze bij ‘een goed idee om ons te steunen’. U zorgt er voor dat wij onze vrijbuitersrol in de Vlaamse pers kunnen blijven spelen.
(Uiteraard betalen wij onze abonnees die dat wensen terug à rato van de nummers die ze niet meer zullen ontvangen. Geef alvast een seintje op [email protected].)
Tags |
---|
Jean-Pierre Rondas was tot 2011 radiomaker bij Klara (VRT) met de interviewprogramma’s Wereldbeeld en Rondas. Publiceerde 'Rondas’ Wereldbeeldenboek' (2006). Als stichtend lid van de Gravensteengroep redigeerde hij 'Land op de tweesprong. Manifesten ter ontgrendeling van Vlaanderen' (2012). In 2014 verscheen 'De hulpelozen van de macht'.
Toen de Oekraïners hun stad Cherson van de Russen heroverden, verscheen op het Telegram-platform een merkwaardige tekst.
De laatste Amerikapodcast voor de presidentsverkiezingen: over een eekhoorn, vuilnis en slechte grappen.