fbpx


Cultuur

Woke in de Amerikaanse filmwereld?
De nieuwe Batgirl-film wordt niet uitgebracht, zo besliste Warner Bros, een van ’s werelds grootste filmproducenten. Vreemd, want de productie bevond zich al in een eindstadium. Misschien is de beslissing van de filmreus dan toch niet zo onschuldig als ze lijkt… Batgirl Batgirl is een Amerikaanse superheldenfilm, geregisseerd door Adil El Arbi en Bilall Fallah. Deze Marokkaans-Belgische filmregisseurs brachten eerder Ms. Marvel uit, een film over een islamitisch Pakistaans-Amerikaans tienermeisje dat op school gepest wordt tot ze superkrachten ontwikkelt. Ms.…

Niet ingelogd - Plus artikel - log in of neem een gratis maandabonnement

U hebt een plus artikel ontdekt. We houden plus-artikels exclusief voor onze abonnees. Maar uiteraard willen we ook graag dat u kennismaakt met Doorbraak. Daarom geven we onze nieuwe lezers met plezier een maandabonnement cadeau. Zonder enige verplichting of betaling. Per email adres kunnen we slechts één proefabonnement geven.

(Proef)abonnement reeds verlopen? Dan kan u hier abonneren.


U hebt reeds een geldig (proef)abonnement, maar toch krijgt u het artikel niet volledig te zien? Werk uw gegevens bij voor deze browser.

Start hieronder de procedure voor een gratis maandabonnement

Was u al geregistreerd bij Doorbraak? Log dan hieronder in bij Doorbraak.

U kan aanmelden via uw e-mail adres en wachtwoord of via uw account bij sociale media als u daar hetzelfde e-mail adres hebt.
Wachtwoord vergeten of nog geen account?

Geef hieronder uw e-mail adres en uw naam en we maken automatisch een nieuw account aan of we sturen u een e-mailtje met een link om automatisch in te loggen en/of een nieuw wachtwoord te vragen.

Uw Abonnement is (bijna) verlopen (of uw browser moet bijgewerkt worden)

Uw abonnement is helaas verlopen. Maar u mag nog enkele dagen verder lezen. Brengt u wel snel uw abonnement in orde? Dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Heeft u een maandelijks abonnement of heeft u reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw abonnement bij voor deze browser en u leest zo weer verder.

Uw (proef)abonnement is verlopen (of uw browser weet nog niet van de vernieuwing)

Uw (proef)abonnement is helaas al meer dan 7 dagen verlopen . Als uw abonnementshernieuwing al (automatisch) gebeurd is, dan moet u allicht uw gegevens bijwerken voor deze browser. Zoniet, dan kan u snel een abonnement nemen, dan mist u geen enkel artikel. Voor 90€ per jaar of 9€ per maand bent u weer helemaal bij.

Als "Vriend van Doorbraak" geniet u bovendien van een korting van 50% op de normale abonnementsprijs.

Reeds hernieuwd, maar u ziet toch dit bericht? Werk uw gegevens bij voor deze browser of check uw profiel.


De nieuwe Batgirl-film wordt niet uitgebracht, zo besliste Warner Bros, een van ’s werelds grootste filmproducenten. Vreemd, want de productie bevond zich al in een eindstadium. Misschien is de beslissing van de filmreus dan toch niet zo onschuldig als ze lijkt…

Batgirl

Batgirl is een Amerikaanse superheldenfilm, geregisseerd door Adil El Arbi en Bilall Fallah. Deze Marokkaans-Belgische filmregisseurs brachten eerder Ms. Marvel uit, een film over een islamitisch Pakistaans-Amerikaans tienermeisje dat op school gepest wordt tot ze superkrachten ontwikkelt. Ms. Marvel verscheen op Disney+, maar de kijkcijfers vielen – ondanks de (inter)nationale, lovende commentaren – tegen.

El Arbi en Fallah vingen eind november 2021 de verfilming van het Batgirl-verhaal aan, een nieuwe toevoeging aan de DC-series. Dat zijn films die gebaseerd zijn op de verhalen van DC-comics, een van de grootste Amerikaanse uitgevers van stripverhalen, met als beroemde personages onder andere Batman en Superman.

Warner Bros trok de stekker uit

De nieuwe superheldenfilm over Batgirl zou in maart 2022 klaar zijn en ergens in december 2022 gereleased worden via het streamingplatform HBO Max, maar recent trok Warner Bros er de stekker uit. Sindsdien is de communicatie onduidelijk. De filmreus gaf een ‘gewijzigde strategie rond bioscopen en streaming’ als officiële reden voor het stopzetten van de productie. Zij wil in de toekomst enkel nog écht grote films maken, en Batgirl paste niet in dat plaatje.

‘We kunnen er geen economische waarde voor vinden’, zei de CEO over het direct uitbrengen van films op HBO Max. ‘We gaan geen film lanceren om een kwartje te verdienen, en we gaan geen film uitbrengen tenzij we erin geloven.’

Volgens Variety hebben rapporten aangegeven dat de leiding van het bedrijf heeft besloten dat Batgirl niet voldoet als een potentiële bioscoopfilm, en dat het een betere financiële zet zou zijn om de film van de belasting af te schrijven dan hem uit te brengen via een streamingplatform. Vreemd, want de film bevond zich in de eindfase van de productie en werkte met bekende acteurs, waaronder Leslie Grace en Brendan Fraser. De productie kostte bovendien maar liefst 70 miljoen dollar, al ging het volgens een bron van de The New York Post zelfs om meer dan 100 miljoen. Het is alleszins een flinke smak weggegooid geld.

Geruchten

Achter de doeken circuleren andere geruchten. Zo zouden de directiewissel bij Warner Bros en fiscale motieven een belangrijke rol spelen in de beslissing of de film simpelweg te ‘slecht’ zijn. The Daily Mail spreekt overigens over een doorslaggevend woke-element.

Vooraleer een grote film gereleased wordt, wordt gewoonlijk een test screening gedaan. Deze tests zouden zo slecht ontvangen zijn door de bioscoopbezoekers, dat de studio besloot zijn verlies te nemen en te vluchten, in het belang van de toekomst van het merk. ‘It’s a DC disaster’, meldt The New York Post. Ook Hollywoord-insider Matthew Belloni zegt het zijne ervan in The Town. Volgens zijn bron zou de film eruit zien als een tv-pilot, met een magere opzet.

Waarom het testpubliek zeer negatief reageerde is momenteel onduidelijk. Wel bestempelden de studiomanagers de film als ‘onherstelbaar’. Wat zij daar precies mee bedoelen is evenmin zeker.

Jan Verheyen

Doorbraak sprak met Jan Verheyen, de bekende Belgische filmregisseur. ‘Test screening is voor grote films een gebruikelijke procedure, maar als de scores niet goed zijn, wordt de film normaal verder gemonteerd en aanpast tot de resultaten stijgen. Merkwaardig genoeg was dat in dit geval niet zo’, aldus Verheyen. Dat de grote baas besloot de geldkraan toe te draaien, is volgens hem te wijten aan een ‘combinatie van allerlei bizarre omstandigheden’.

‘Het zou kunnen dat men op termijn met Marvel, een andere grote producent van superheldenfilms, wil concurreren. Een zwakke Batgirl zou het merk dan kunnen beschadigen’, vertelt Verheyen, ‘tot op zekere hoogte houden de argumenten van Warner Bros dus stand’. ‘Of dat motief 70 miljoen dollar waard was, is dan nog de vraag’, besluit hij.

Wie, wat, woke?

Wat als er nog een ander belangrijk element meespeelt? The Daily Mail schrijft dat er ‘sterke aanwijzingen zijn dat Batgirl slechts de laatste was in een lange en rampzalige reeks Hollywoodfilms, waarin politiek correcte waarden voorrang hebben gekregen boven entertainment’.

De ster van de film was een weinig bekende Afro-Latina zangeres-actrice, genaamd Leslie Grace. Dat alleen al was volgens The Daily Mail een groot risico, aangezien de enige vorige grote acteerrol van de 27-jarige Grace te zien was in de box-office-flop In The Heights, ‘een ‘musical drama’ gemaakt door woke-held Lin-Manuel Miranda, de man achter de musical Hamilton’.

Batgirl bevatte ook een transgender personage, Alysia Yeoh, Barbara Gordon’s huisgenoot, gespeeld door de transseksuele acteur Ivory Aquino. Het scenario van Batgirl werd geschreven door Christina Hodson, de Britse schrijfster van de ultra-feministische film Birds Of Prey, die volgens The Daily Mail door critica werd beschuldigd van ‘haat jegens mannen – alle mannen’.

‘En dat is niet voor het eerst. Superheldenfilms – normaal gesproken een plek waar het publiek naartoe gaat om te ontsnappen aan de eindeloze cultuuroorlogen van ons tijdperk – zijn steeds meer een belangrijke opslagplaats geworden van wokerij’, aldus The Daily Mail.

Wannes Bok

Wannes is eindredacteur en journalist. Hij werkt sinds 2021 mee aan Doorbraak.